Met de rugzak op reis

GO SOMEWHERE

wanda

Wanda: alle gezondheids­informatie over alle landen in 1 app

(Artikel radio 2)
Reizigers die naar het buitenland trekken en informatie willen over de gezondheidsrisico’s in dat land, kunnen vanaf vandaag terecht op Wanda. Dat is een nieuwe, gratis app van het Instituut voor Tropische Geneeskunde Antwerpen die reizigers up-to-date gezondheidsinformatie aanbiedt. Het Instituut vernieuwde meteen ook haar website. Zowel op de app als de website is nu dezelfde informatie terug te vinden.

Globetrotters kunnen voortaan de wereld intrekken met een massa aan gezondheidsinformatie in hun broekzak. Het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) heeft een nieuwe app ontwikkeld waarmee reizigers op de hoogte blijven van de gezondheidsrisico’s van hun bestemming. De app kreeg de naam Wanda. Naast het ontwikkelen van de app, heeft het ITG zijn website voor reisgeneeskunde in een nieuw jasje gestoken, onder de naam wanda.be.

Steeds meer reizigers

De reiskliniek van het Instituut voor Tropische Geneeskunde krijgt steeds meer reizigers over de vloer. In 2018 bezochten bijna 20.000 personen de kliniek voor reisadvies en vaccinaties, dat zijn er 3.000 meer dan in 2016. Ondanks het stijgend aantal bezoekers in de reiskliniek stelt het ITG vast dat bepaalde groepen hun website en kliniek nog steeds niet bezoeken voordat ze op reis gaan. Aangezien ook reizigers mee evolueren met de digitale vooruitgang en steeds vaker hun smartphone als reisgids gebruiken, hoopt het ITG door de app meer mensen te kunnen bereiken

“Er zijn een aantal groepen die we niet zo goed bereiken”, zegt dokter Patrick Soentjens van het ITG, “zoals mensen die op een dichtbij vakantie gaan, zoals Tsjechië of Egypte. Er zijn ook heel veel reizigers die op bezoek gaan naar hun land van afkomst en daarom denken dat vaccinaties of medicatie overbodig zijn. Ook deze mensen zouden we heel graag willen bereiken met de app.”

Informatie vóór, tijdens en na de reis

Gezondheid op reis staat centraal. Vele reizigers kenden de website van het ITG vooral voor de informatie over vaccinaties, nodig om naar bepaalde landen te reizen. Maar de app kan veel meer informatie geven.

“Informatie over vaccinaties is er nog terug te vinden, maar we hebben de structuur aangepast”, zegt dokter Soentjens. “We spreken eerst van gezondheidsrisico’s die belangrijk zijn in dat land, maar we spreken ook over een aantal zaken die mensen kunnen raadplegen als ze problemen hebben tijdens de reis, zoals reizigersdiarree of een hondenbeet in Azië.”

Pushberichten bij uitbraak ziekte

Wanda bevat up-to-date-informatie maar de app kan nog veel meer: het ITG kan reizigers immers een gericht bericht sturen wanneer er zich tijdens hun reis in een land een uitbraak van een ziekte voordoet. “We zijn in staat om pushberichten door te sturen als er ergens een outbreak zou zijn. Ik denk bijvoorbeeld aan ebola in Congo”, zegt dokter Soentjens.

bron radio 2

admin • 21 november 2019


Previous Post

Next Post

Close