Met de rugzak op reis

GO SOMEWHERE

Verzekeringen, verkeersregels en rijbewijs

Wie met een auto in een ander land rijdt, moet zich niet alleen van de nodige documenten voorzien maar ook rekening houden met andere verkeersregels, wetten en verplichtingen.          We bespreken even waar je aan moet denken en hoe je je daarop kunt voorzien.

 

Verkeersregels in een ander land

Informeer op voorhand hoe je wagen uitgerust moet zijn om in het buitenland te mogen rijden. In Frankrijk bijvoorbeeld ben je nu verplicht om twee alcoholtesters in de wagen te hebben. In Spanje moet je een set reservelampen en een reservebril of contactlenzen bij hebben indien de chauffeur dit nodig heeft. In Albanië heb je een internationaal rijbewijs nodig. In sommige landen moet je wegenvignetten kopen om op bepaalde snelwegen te mogen rijden. Soms zijn winterbanden tot een bepaalde maand verplicht, enzovoort.

Ook de verkeersregels zijn in elk land verschillend. De snelheidsbeperkingen zijn anders. In sommige landen is er een nultolerantie wat alcoholgebruik betreft. In het Verenigd Koninkrijk moet je links rijden. In sommige stadcentra mag je met de auto niet binnen, enzovoort. Zoek ze op en leer ze vanbuiten. Die staan meestal ook in je reisgids vermeld. Schrijf het desnoods ergens op zodat je ze niet vergeet.

Sites met verkeersregels in Europa:

ECCbelgië

Touring

VAB

Voor verkeersregels buiten Europa moet je enkel maar verkeersregels+ het land van bestemming intikken op google en je vindt het wel snel.

Op de site van vab en touring vind je ook nog andere info over met de wagen op reis gaan. Zeker eens een kijkje nemen.

 

Verzekering en pechverhelping

Zorg dat je wagen in orde is. Doe nog een check up of groot onderhoud in je garage een paar weken voor je vertrekt. Liefst niet net de dag voor je vertrekt want mocht er toch nog iets mis zijn of je onderhoud is slecht gedaan dan kun je dit nog rechtzetten. Het is heel vervelend om tijdens je vertrek vast te stellen dat er alsnog een defect aan de wagen is.

Controleer zeker het peil van alle vloeistoffen en de bandenspanning van je volgeladen auto.

Kijk na of de auto goed verzekerd is. Ga NOOIT naar het buitenland op reis zonder autoverzekering (en reisverzekering). Op de groene verzekeringskaart staat in welke landen de verzekering geldig is. Een autoverzekering dekt wel meestal de kosten van herstellingen aan de wagen bij een ongeval maar niet altijd de herstellingskosten, sleepkosten, hotelkosten en kosten van een vervangwagen bij een panne. Daarvoor moet je beroep doen op een autobijstand of pechverhelping. Een reisverzekering dekt deze kosten meestal ook.

Zorg dus dat je ook aangesloten bent bij een goede en betrouwbare pech- en hulverlening die 24 op 24 beschikbaar is. Doe je dit niet en krijg je toch te maken met een panne? Dan heb je een dikke kans dat niemand je wil helpen tenzij je er veel geld voor wil neerleggen.

Velen hebben een autobijstand voor in België dat ook bijstand biedt in Europa. Autobijstand of pechverhelping in het buitenland is vaak ook inbegrepen in je reisverzekering. Indien dit niet het geval is vraag dit dan tijdig aan. Informeer naar waar je allemaal recht op hebt indien je bij een ongeval betrokken geraakt of met autopech te kampen krijgt. Zorg dat je je polisnummer en het nummer van de alarmcentrale steeds dicht bij je hebt.  Controleer of er een Europees aanrijdingsformulier in de wagen ligt

Bij pech of ongeval zullen de mensen van de alarmcentrale je goed begeleiden bij welke stappen je verder moet ondernemen. Neem zelf geen stappen anders kan het gebeuren dat je geen recht meer hebt op een vergoeding.

 

Internationaal rijbewijs

rijbewijs2

Bekijk of je in het bezit van een internationaal rijbewijs moet zijn. Dit kun je verkrijgen bij jouw lokale politie.

Je hebt nodig:

  • pasfoto’s
  •  je Belgisch rijbewijs
  • en een geldsom (In 2012 was dit 16 euro).

Reken toch op een aantal dagen dus wees op tijd met de aanvraag.

Let op!

  • Deze is slechts 3 jaar geldig. Vraag op tijd een nieuwe aan.
  • Je Belgisch rijbewijs is een Europees rijbewijs. Voor Europa heb je dus geen internationaal rijbewijs nodig.
  • Bij controle moet je steeds je internationaal rijbewijs samen met je Belgisch rijbewijs kunnen voorleggen. Beiden meenemen is dus noodzakelijk.

 

Om zeker niks te vergeten kun je hier een checklist voor het reizen met de wagen downloaden.

 

admin • 2 januari 2016


Previous Post

Next Post

Close