Met de rugzak op reis

GO SOMEWHERE

Verzekeringen, verkeersregels en rijbewijs bij het huren van een wagen

Facebookpinterest

Het is erg belangrijk om te weten welke verzekeringen je moet nemen bij het het huren van een wagen.

 • Je eigen autoverzekering en/of omnium is enkel voor de wagen thuis.
 • Een reisverzekering is meestal niet voldoende en dekt geen schade aan gehuurde wagens.
 • De belangrijkste verzekeringen voor een huurwagen neem je bij het boeken van die wagen. Lees alle opties goed alsook de kleine lettertjes. Hieronder vind je een overzicht.

 

Verzekeringen
 • WA verzekering

Is de wettelijke aansprakelijkheidsverzekering. Die is verplicht in Europa bij huurwagens maar buiten Europa niet. Al zou je deze optie wel beter nemen. Deze verzekering vergoedt namelijk de schade die je aan derden zou toebrengen in een ongeval. Stel dat het ongeluk toeslaat en je bent hiervoor niet verzekerd, dan zou je wel eens heel lang mogen afbetalen om de tegenpartij te vergoeden.

Let op!

De hoogte van deze dekking verschilt in alle landen. In Zuid Europa is dit eerder een laag bedrag. Stel dat iemand door jouw schuld zo gewond is geraakt dat die de rest van zijn of haar leven medische hulp nodig heeft, dan kan de schadeclaim naar jou toe erg groot zijn. Normaal zou de hoogte van de dekking in de miljoen euro’s moeten lopen. Is dit niet zo, kijk dan op er een aanvullende verzekering mogelijk is.

 

 • Cascoverzekering

Is een verzekering die de schade aan het voertuig, dat niet verhaald kan worden op een tegenpartij, vergoedt. Bijvoorbeeld, je wagen staat ergens geparkeerd en iemand rijdt tegen je wagen. Die persoon vlucht en je hebt geen bewijzen. Dan heb je dus ook geen derde partij om de schade van te kunnen claimen.

Dit is ook een noodzakelijke verzekering al zit die vaak inbegrepen in de huurprijs. Kijk zeker hoe hoog het bedrag van deze dekking is.

In de dekking van een cascoverzekering is je eigen risico vaak niet inbegrepen. Dat wil zeggen dat schade aan ruiten, banden of de onderkant van de wagen niet inbegrepen is. Je kunt al snel schade aan je banden of ruiten hebben als je op slechte wegen rijdt. Dit bedrag kan ook snel oplopen.

Als men het heeft over een vrijstelling of franchise van een bepaald bedrag dan is dat het bedrag dat je max zult moeten betalen bij schade. Is de schade aan de banden of voorruit bijvoorbeeld 1000 euro en je franchise of vrijstelling is 300. Dan zul je 300 betalen. Ook bij bovenstaand voorbeeld van de geparkeerde wagen. Je kunt dit bedrag meestal wel afkopen als je daarnaar vraagt. Dan heb je nul euro eigen risico.

Lees zeker de kleine lettertjes om te weten welke schade in deze verzekering is inbegrepen en welke niet.

 

 • CDW

Betekent Collision Damage Waiver. Dit is de aanvullende cascoverzekering op de standaarddekking van de huurauto.

 

 • LDW

Betekent Loss Damage Waiver. Dit is een aanvullende cascoverzekering die is aangevuld met de dekking van diefstal en vandalisme.

 

 • SCDW

Betekent Super Collision Damage Waiver. Dit is een allrisk verzekering met geen eigen risico of een heel laag eigen risico

 

Extra verzekeringen

 

 • PAI

Betekent Personal Accident Insurance. Dit is een inzittendenverzekering die uitkeert bij letsel of overlijden. Dit moet je niet nemen als je een goede reisverzekering hebt.

 

 • TP of THW

Betekent Theft Waiver. Dit is een diefstalverzekering, vaak met een eigen risico.

 

 • STP

Is de Super Theft Waiver. Dit is een diefstalverzekering zonder eigen risico of een laag eigen risico.

 

Verkeersregels in een ander land

Informeer op voorhand hoe je wagen uitgerust moet zijn om in het buitenland te mogen rijden. In Frankrijk bijvoorbeeld ben je nu verplicht om twee alcoholtesters in de wagen te hebben. In Spanje moet je een set reservelampen en een reservebril of contactlenzen bij hebben indien de chauffeur dit nodig heeft. In Albanië heb je een internationaal rijbewijs nodig. In sommige landen moet je op of voor de grens wegenvignetten kopen. Soms zijn winterbanden tot een bepaalde maand verplicht, enzovoort.

Ook de verkeersregels zijn in elk land verschillend. De snelheidsbeperkingen zijn anders. In sommige landen is er een nultolerantie wat alcoholgebruik betreft. In het Verenigd Koninkrijk moet je links rijden. In sommige stadcentra mag je met de auto niet binnen, enzovoort. Zoek ze op en leer ze vanbuiten. Die staan meestal ook in je reisgids vermeld. Schrijf het desnoods ergens op zodat je ze niet vergeet.

Sites met verkeersregels in Europa.

http://www.eccbelgie.be/rijden-in-europa-s11481.htm

https://www.touring.be/nl/artikels/verkeersregels-europa

http://www.vab.be/nl/viavab/verkeersinfo/europa/default.aspx

Voor verkeersregels buiten Europa moet je enkel maar verkeersregeld+ land van bestemming intikken op google en je vindt het wel.

Op de site van vab en touring vind je ook nog andere info over met de wagen op reis gaan. Zeker eens een kijkje nemen

 

Internationaal rijbewijs

rijbewijs2

Controleer voor je een wagen wil huren eerst wat de minimumleeftijd van de chauffeur moet zijn en hoe lang die zijn rijbewijs al moet hebben. Bekijk dan ook of je in het bezit van een internationaal rijbewijs moet zijn. Dit kun je verkrijgen bij jouw lokale politie.

Je hebt nodig:

 • Pasfoto’s
 • Je Belgisch rijbewijs
 • Een geldsom. (In 2012 was dit 16 euro)

Reken toch op een week dus wees op tijd met de aanvraag.

Let op!

 • Een internationaal rijbewijs is slechts 3 jaar geldig. Vraag op tijd een nieuwe aan.
 • Je Belgisch rijbewijs is een Europees rijbewijs. Voor Europa heb je dus geen internationaal rijbewijs nodig
 • Bij controle moet je samen met je internationaal rijbewijs ook je rijbewijs van thuis kunnen voorleggen. Beiden moeten mee op reis.

 

 

wagen huren

admin • 4 januari 2016


Previous Post

Next Post

Close