Met de rugzak op reis

GO SOMEWHERE

Veiligheidstips

Neem even de tijd om deze veiligheidstips te lezen.

Veel mensen laten hun hoofd op hol slaan door allerlei horrorverhalen die ze gehoord of gezien hebben in de krant of in het nieuws. En ja door de sociale media verspreiden berichten zich nu éénmaal snel. Angst en drama wordt graag gedeeld al is die vaak onterecht. Er staan ook erg veel valse berichten op het internet.

Op reis kunnen er zich altijd onaangename situaties voordoen maar eerlijk,… die gebeuren bij ons in het dagelijkse leven ook. Veiligheid is een moeilijk begrip. Veel hangt af van hoe je er zelf mee omgaat.

Er zijn duizenden mensen die op reis gaan en geen enkel gevoel van onveiligheid hebben ervaren. Als je je gezond verstand gebruikt en het gevaar niet opzoekt dan hoef je je nergens zorgen over te maken. Je moet op je gevoel leren afgaan. We geven je een lijstje met tips mee om in acht te nemen. Wees nu niet te paranoia want de kans dat er iets gebeurd is nog altijd erg klein. Maar better safe than sorry.

 

Veiligheidssituatie van het land

Voor je vertrekt check je beter nog even de site van het ministerie van buitenlandse zaken. Zoek info over hoe het met de veiligheid van het land is gesteld.  Misschien is er wel politieke onrust, broedt er een oorlog of is er net een natuurramp gebeurd. Op de website vind je ook vaak in welke gebieden je beter niet komt en wat het grootste gevaar in dat land is. Raden ze af om naar een land  of gebied af te reizen, doe dat dan ook niet!  Je verzekering zal je trouwens niet dekken als er dan iets ernstig gebeurd.

diplomatie.belgium

 

Het weer en natuurrampen op reis

laos tot thailand 1080

 

 

 

 

 

Het weer heb je nooit in de hand. Al weet je wel dat je meer onheil kunt verwachten wanneer je tijdens het orkaan- of regenseizoen reist. Natuurrampen zijn uiteraard volkomen onvoorspelbaar.

Enkele tips

 • Als je van plan bent een trektocht te maken, controleer dan altijd even de weersvoorspellingen. Vooral in de bergen kan het weer nogal eens snel omslaan en kun je in gevaarlijke situaties terechtkomen. Bereid je altijd voor op erg koud, winderig en kletsnat weer. Vertrek niet als ze storm voorspellen.
 • Ga nooit in een smalle kloof als het erg veel regent. Het water kan daar in no time beginnen stijgen.
 • Blijf tijdens een orkaan binnen of zoek de gemeenschappelijke schuilruimte en wacht af tot het gedaan is.
 • Als je je ergens op het strand bevindt en er is een aardbeving geweest, hou dan altijd rekening met een mogelijke tsunami. Ga dan zover mogelijk landinwaarts of hogerop.
 • Ga nooit dichter dan toegestaan op een actieve vulkaan.
 • Is er net een grote ramp geweest in het land waar je naartoe trekt, informeer dan welke gebieden getroffen zijn en probeer deze gebieden te vermijden.

 

 Veiligheidtips tijdens het reizen

Er zijn een aantal algemene veiligheidtips die we jullie willen meegeven.

 • Laat je bagage nooit onbewaakt achter in luchthaven , hotelreceptie of zelfs terrasjes. Hang nooit een label met je adres aan de buitenkant van de bagage. Enkel telefoonnummer, naam en email. Je kan wel je adres vermelden in de bagage
 •  Let op met sociale media en het verkondigen van je reisplannen. Je weet nooit wie er meeleest.  Zorg dat alles op privé staat zodat enkel je vrienden dit kunnen zien.
 • Ga nooit alleen op pad als het donker en verlaten is. Vermijd ’s nacht verlaten donkere steegjes, kalme plaatsen en stranden.
 • Slaap niet op het strand ’ s nachts of in een onbewaakt bus –treinstation.
 • Hou je geld, paspoort en bankkaart altijd in een smal heuptasje dat je onder je broek of t- shirt kunt verstoppen.
 • Maak een valse portemonnee met een beetje geld, een geblokkeerde bankkaart en wat papiertjes. Bij een mogelijke overval kun je dit eerst afgeven.
 • Ga nooit in de tegenaanval als je bedreigd wordt. Blijf rustig en geef af wat ze vragen. Het zou anders wel eens slecht kunnen aflopen. Materiaal is altijd vervangbaar maar je leven niet.
 • Loop niet te koop met dure juwelen of met een duur fototoestel rond je nek. Haal je tablet smartphone of laptop niet zomaar overal boven.
 • Let op voor zakkenrollers of scams op drukke plaatsen en volgepropte vervoermiddelen.
 • Ga nooit mee met mensen die je niet vertrouwt.  Zeker niet als je alleen en/of dronken bent. Laat je ook niet dronken voeren door mensen die je niet vertrouwt.
 • Als je de kamer verlaat, kijk dan altijd of het raam toe is en doe de deur goed op slot. Via het raam gebeuren nog de meeste inbraken. Neem een extra slotje mee en onthou de code of verlies de sleutel niet. Je kan de sleutel eventueel bij de receptie laten liggen tot je terug bent. Laat niks waardevol open en bloot in je kamer liggen. Doe altijd je deur op slot wanneer je gaat slapen.
 • Ga nooit op trektocht zonder aan iemand anders te laten weten naar waar je gaat en wanneer je terug zou moeten zijn. Laat je grote bagage achter in het hotel waar je laatst sliep maar ook enkel als je weet dat je ze kan vertrouwen of als de bagage achter slot en grendel zit. Voor hotels in trekgebieden is dit dagelijkse kost.
 • Zoek geen ruzie met locals of andere toeristen en daag ze zeker niet uit.  Respecteer hun tradities en gewoonten.
 • Geef nooit je kamernummer als je ergens een tour boekt. De naam van het hotel kan je wel doorgeven maar als je je kamernummer geeft ben je vatbaarder voor diefstal aangezien ze dan weten dat je de ganse dag op tour bent. Er zijn bureaus en hotels die op die manier samen werken. Boek je een tour via je eigen hotel, laat dan niks waardevol liggen of geef het af om in een kluis te steken.
 • Laat je niet afleiden. Zeker niet als je geld afhaalt of met je bagage op een vervoermiddel aan het wachten bent.
 • Koop nooit drugs in een vreemd land en probeer er al zeker geen drugs mee te smokkelen. In sommige landen werkt de politie undercover. Ze doen alsof ze drugs verkopen of willen kopen. Op veel plaatsen lachen ze echt niet met het gebruiken of verhandelen van drugs. Je zou wel eens een groot deel van je leven in een vreselijke gevangenis kunnen doorbrengen.
 • Maak verschillende kopietjes van belangrijke documenten zoals je paspoort, visum en bankkaart en verspreidt die samen met wat geld over al je bagage of geef een kopie aan je reispartner. Mocht er iets gestolen worden of verloren geraken, dan zul je met die kopies en het reserve geld sneller aan nieuwe documenten geraken. Zie diefstal of verlies
 • Hou tijdens het vervoer altijd je belangrijkste spullen bij jou als de grote bagage op het dak of in de koffer moet.
 • Let op met wilde dieren. Vooral apen en wilde honden want die kunnen hondsdolheid overdragen. Draag in de jungle een lange broek met gesloten schoenen en kijk uit voor bloedzuigers en teken. Vooral tijdens het regenseizoen.
 • Laat je niet afschrikken door al deze veiligheidstips. Er gebeurt zelden iets als je voorzichtig bent. Het is altijd beter om voorbereid te zijn.
 • Loop zelfzeker rond en geniet vooral van het reizen.

 

admin • 4 december 2015


Previous Post

Next Post

Close