Met de rugzak op reis

GO SOMEWHERE

vaccinaties op reis

Welke vaccinaties heb je nodig op reis?

Facebookpinterest

Wie een reis of wereldreis wil maken, doet er beter aan zich te informeren over de vaccinaties die hij of zij nodig zal hebben. Je niet laten vaccineren en op reis vertrekken naar een land met een groot risico op ziektes is echt om problemen vragen. Er zijn een aantal ziektes die je liever niet wil oplopen of waar je zelfs aan kan doodgaan. Sommige landen vragen om een bewijs van een vaccinatie tegen gele koorts voor je het land binnen mag. En wist je bijvoorbeeld dat er geen inenting tegen malaria bestaat?  Je bent dus maar beter goed ingelicht over reisvaccinaties en/of reisgeneesmiddelen.

 

Welke reisvaccinaties per land?

Ben je in het verleden al eens ingeënt? Vergeet dan niet dat de meeste vaccinaties geen leven lang meegaan. Controleer goed wanneer je voor het laatst gevaccineerd bent. Begin tijdig met nieuwe inentingen. Soms moet je twee tot drie keer terugkeren voor dezelfde vaccinatie. Sommige ziekteverzekeraars of mutualiteiten vergoeden die. Vaak slechts tot een bepaalde leeftijd. Bel even naar je mutualiteit en vraag na.

Hoe vind je nu welke vaccinatie je nodig hebt voor jouw bestemming? Je vindt alle info over reisvaccinaties via onderstaande linken.

vaccinatiesopreis

vacciweb

Er is ook sinds kort een app die je wegwijs maakt over de gezondheidsrisico’s per land. Zeker eens bekijken! Wanda up-to-date gezondheidsinformatie

Belangrijke reisvaccinaties

Difterie-Tetanus-Polio (DTP)

De vaccinatie DTP is een combinatie-injectie tegen difterie, tetanus en polio. De DTP vaccinatie wordt aanbevolen voor vrijwel alle landen, behalve West-Europa, Noord-Amerika, Nieuw-Zeeland en Australië. Na 1 inenting ben je beschermd voor tien jaar.

Hepatitis A

Hepatitis A vaccinatie wordt aanbevolen voor vrijwel alle landen, behalve West-Europa, Noord-Amerika, Nieuw-Zeeland en Australië. Hepatitis A is een leverontsteking die wordt veroorzaakt door een virus en meestal door slechte hygiëne. De beschermingsduur is afhankelijk van het merk vaccin: voor Havrix en Epaxal één jaar, voor Avaxim drie jaar. Als je de hepatitis A injectie na zes tot twaalf maanden herhaalt, ben je 25 jaar beschermd.

Hepatitis B

Hepatitis B vaccinatie heb je voor een gewone reis meestal niet nodig. Voor veel landen geldt het advies om je bij een verblijf van langer dan drie maanden wel te laten vaccineren. Hepatitis B is een ontsteking van de lever die wordt veroorzaakt door een virus. Dit virus wordt overgedragen via sexueel contact of bloed.  Je kunt je tegen hepatitis B laten vaccineren. Deze inenting bestaat uit drie injecties met tussenpozen van één en vijf maanden. De bescherming is in principe levenslang. Je moet bij voorkeur zeven maanden voor vertrek met de hepatitis B vaccinaties beginnen, want dan kun je ze alle drie nog toegediend krijgenGele Koorts

Gele koorts komt alleen voor in Zuid-Amerika, Afrika, Panama en op de Caribische eilanden Trinidad en Tobago. Je moet vaak kunnen voorleggen dat je hiervoor bent ingeënt voor je het land in mag. Dit is een zeer ernstige ziekte en het virus wordt door muggen (overdag) overgebracht.
Je krijgt éénmaal een vaccin toegediend waarna je tien jaar beschermd bent. Als je naar een land gaat waar vaccinatie verplicht is moet je minimaal tien dagen van te voren je inenting hebben gehad

Buiktyfus

Buiktyfus komt voor in Afrika, Zuid-Amerika en Azië. De inenting bestaat uit één prik. De beschermingsduur van het buiktyfus vaccin is drie jaar. 70% van de mensen die de buiktyfus inenting krijgen is beschermd, de bescherming is dus beperkt. Het wordt veroorzaakt door de salmonella bacterie en wordt overgedragen door slechte hygiëne.

Cholera

Cholera is een darmontsteking die wordt veroorzaakt door de cholerabacterie. Cholera wordt overgebracht door slechte hygiëne. Iemand die besmet is scheidt de bacterie via de ontlasting uit en die komt via voedsel of water in je maag terecht. De kans op besmetting met cholera is in de meeste gebieden zeer klein als je de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen neemt zoals handen wassen en oppassen met wat je eet en drinkt.

Meningitis

Meningitis is een hersenvliesontsteking. Het is een ernstige ziekte waar je aan kunt overlijden. Het wordt meestal veroorzaakt door een bacterie of een virus. De ziekte wordt overgebracht via hoesten. Het is een epidemie die vaak voorkomt.
Meestal enkel nodig in Saoedie- Arabië en Afrika. Je moet voor Saoedie-Arabië minimaal tien dagen voor aankomst je vaccinatie hebben gekregen. Voor Afrika is het ook verstandig om deze termijn aan te houden. Je kunt je laten vaccineren tegen meningitis. Je krijgt het vaccin éénmaal toegediend. De beschermingsduur is drie jaar. Het vaccin beschermt alleen tegen bacteriële vormen van meningitis.

Hondsdolheid of rabiës

Een vaccin hiertegen is niet verplicht doch zeker aan te raden als je lang(3 maanden) in een risico land/werelddeel verblijft. Rabiës of hondsdolheid is een dodelijke ziekte die wordt overgebracht door honden, vleermuizen, vossen en apen. Je kunt het oplopen door beten van deze dieren, maar ook door likken of krabben. Rabiës komt in veel landen voor, ook in westerse landen. Je krijgt drie injecties, met één week tussen de eerste twee en twee tot drie weken tussen de tweede en de derde injectie. Dan heb je een basis bescherming voor twee jaar. Na een verdachte beet moet je je toch nog laten inenten in het dichtstbijzijnde ziekenhuis. Je hebt dan maar 2 ipv 5 spuiten nodig. Dit is een dure vaccinatie.
Japanse encefalitis

Japanse encefalitis is een dodelijke hersenontsteking die bij reizigers weinig voorkomt. De ziekte wordt door een mug overgebracht en komt bijna alleen in Azië voor. Vooral op het platteland in de buurt van rijstvelden. Aan te raden als je lang in een risico gebied verblijft. Je krijgt twee injecties met een tussenpoos van vier weken. De beschermingsduur is nog niet bekend. Als je aanhoudend risico loopt moet je na 1 tot 2 jaar opnieuw gevaccineerd worden.

Malaria

Dit is een ernstige, soms dodelijk infectieziekte die wordt overgebracht door muggen. Malaria komt in het bijzonder voor in tropische en subtropische gebieden, daar waar het warm en vochtig is. Boven de 2000 meter loop je veel minder risico. Er bestaan verschillende soorten malaria en deze zijn in sommige gebieden ook erger. Controleer goed of je in een malaria gebied komt. Er bestaat geen vaccinatie tegen malaria. Je kan ter preventie hier wel pillen voor nemen. Deze pillen zijn ook voor elk gebied anders en soms zwaar voor het lichaam. Bescherm jezelf goed door, wanneer het donker wordt, lange kledij te dragen, een geïmpregneerd muskietennet mee te nemen en DEET te smeren.

Dengue

Ook wel knokkelkoorts genoemd is een virusziekte die wordt overgedragen door de aziatische tijgermug, te herkennen aan zijn zwart wit gestreepte pootjes. De risicogebieden voor dengue komen min of meer overeen met die voor malaria. In Europa en Noord-Amerika kwam de ziekte oorspronkelijk niet voor, maar is zich langzaam aan het verspreiden in Europa. Het verschil met de malariamug is dat deze mug overdag steekt. Ook hier is geen vaccinatie mogelijk. Goed beschermen is dus de boodschap.Lees meer: Gezond reizen

Vond je dit artikel nuttig? Like ons op facebook en blijf zo op de hoogte van alle tips en nieuwtjes rond backpacken.

admin • 30 november 2015


Previous Post

Next Post

Close