Met de rugzak op reis

GO SOMEWHERE

geld sparen tijdens reizen

Geld besparen tijdens het reizen. Onze tips

Backpacken en geld besparen tijdens het reizen. Het zijn 2 onderwerpen die vaak nauw aan elkaar verbonden zijn. Je kan zonder twijfel een memorabele reis maken met een klein budget. Veel hangt af van de locatie, de manier van reizen en welke activiteiten je tijdens het reizen allemaal wil doen. Voor wie luxe onbelangrijk vindt, zijn er tal van mogelijkheden om geld te besparen tijdens het reizen. We geven je graag onze tips mee.

 

Reis traag

Wie traag reist, spaart meer geld uit. Je hebt dan namelijk de mogelijkheid om te reizen met het openbaar vervoer wat meestal goedkoper is. Je kunt ook afbieden op een kamer als je er meerdere nachten verblijft en je eigen potje koken in de gemeenschappelijke keukens. Grote bezienswaardigheden kun je op je ééntje bezoeken in plaats van met een (dure) tour.
Dit is natuurlijk enkel voor wie het niet erg vindt om weinig te zien op korte tijd.

geld sparen reizen

de local bus in Nicaragua

 

Reis tijdens het laagseizoen of regenseizoen

De vluchten zijn goedkoper en je kunt gemakkelijker afbieden op kamers en tours. Goedkopere hotels zijn ook minder snel volgeboekt. Het regenseizoen hoeft niet altijd kletsnat te zijn. Dat verschilt van land tot land. Soms regent het maar een uur per dag of enkel na de middag. Er zijn ook andere voordelen verbonden aan het reizen tijdens het regenseizoen.

Lees: Reizen tijdens het regenseizoen of hoogseizoen?

 

Slaap bij families of in slaapzalen

Ga eens couchsurfen. Je slaapt letterlijk bij de mensen thuis in hun zetel of een aangeboden bed/matras en dit volledig gratis. Hou je dan wel aan de afgesproken data en laat die mensen niet in de steek. Lees goed de reviews.

Boek af en toe een kamer via Airbnb. Dat zijn kamers of appartementen aangeboden door locals. Vaak in hun eigen huis. Dit is vaak goedkoper dan een hotelkamer. Je hoeft geen schrik te hebben voor het verliezen van je privacy. Verhuurders zetten er duidelijk bij wat je kunt verwachten van de kamer of van hun huis en levensstijl. Wij sliepen heel vaak bij mensen thuis zonder dat we de eigenaars ooit te zien kregen. Lees goed de reviews van andere reizigers om zo een betrouwbare keuze te maken.

Slaap zoveel mogelijk in slaapzalen. Hoe meer volk op de kamer, hoe goedkoper de overnachting. Breng wel oordopjes mee en een slotje.

Zoek eens naar een hotel dat niet in de reisgids vermeld staat. Veel toeristen hebben dezelfde reisgidsen. Zij bezoeken ook die hotels dus zijn ze sneller volzet en dat doet de prijzen de lucht ingaan. Onderhandel over de prijs indien je er meerdere nachten wil verblijven en je merkt dat het hotel niet vol zit.

 

Overnacht op een vervoermiddel

2 vliegen in 1 klap. Je wint tijd en je bespaart op een hotel. Toegeven…het is zeker niet altijd comfortabel en je moet soms goed op je spullen letten. Maar wie geld en tijd wil besparen doet het vaak op deze manier.

Meestal is dit op een bus of trein. Sommige hebben bedjes voorzien maar meestal is het een gewoon zitje. Voorzie jezelf van de nodige comfort zoals een reiskussen, extra trui, eten en water, oordopjes en een plat heuptasje onder je t-shirt waar je al jouw belangrijke reisdocumenten en geld in kunt verstoppen.

Lees : tips om comfortabel met het openbaar vervoer te reizen

 
 

Zoek werk tijdens het reizen

Wie ergens een langere periode wil blijven kan er eventueel tijdelijk werk zoeken. Populair is het plukken van fruit. Vergeet niet dat daar vaak een vergunning of papierwerk voor nodig is die je van thuis uit reeds geregeld moest hebben.

Soms kun je werken in de hostel waar je verblijft. Je krijgt dan gratis overnachtingen in ruil voor het werk dat je daar levert. Vraag hiernaar bij de manager. Er zijn ook vaak bio boerderijen te vinden waar je heel leuk maar slecht betaald werk kunt krijgen. Het gaat hem hier vooral om de ervaring, het ontmoeten van mensen en genieten van de omgeving.

 

Kook je eigen potje

Zoek een hostel met een keuken. Je kunt in duurdere landen best wel wat geld uitsparen door jouw eigen potje te koken. Schrijf je naam op wat van jou is. Zeker in de koelkast willen de lekkere dingen nogal eens pootjes krijgen 😉

In de armere landen zijn er vaak ook guesthouses van locals die all inclusive formules aanbieden en maaltijden voor jou koken. Die zijn vers, lekker, gezellig en vooral goedkoop.

geld sparen reizen

 

Wees sociaal en hang rond in hostels

Zoek andere toeristen om een kamer, wagen, taxi of tour mee te delen. Je spaart niet alleen geld uit maar maakt misschien ook wel vrienden voor het leven. Er zijn best veel éénzame backpackers op zoek naar middelen om geld uit te sparen en om wat gezelschap te krijgen.

Kijk in hostels, populaire restaurants en bars of er een prikbord hangt met zoekertjes van andere reizigers. Maak desnoods zelf een zoekertje en hang het goed zichtbaar op. Praat met toeristen die je ontmoet in tourbureaus. Je vindt single reizigers het vaakst in populaire hostels (met een bar) en grote slaapzalen.

Sociale media kan hier ook een rol in spelen. Er zijn heel veel facebookgroepen die draaien rond het thema reizen.  Soms per land, soms per continent. Daar kun je terecht met al jouw vragen of zoeken naar reismaatjes.

 

Leef als een local

Neem het openbaar vervoer in plaats van toeristenbussen. Het is dan wel tijdrovender en drukker maar altijd een onwijze ervaring en vaak spotgoedkoop.

Eet bij eetstalletjes op straat of op de lokale markten. Zo proef je van de echte lokale keuken en dit vaak tegen een spotprijs. Ben je bang om ziek te worden? Neem dan je voorzorgen zoals bijvoorbeeld Carbobel.  Lees : Gezond reizen 

 

geld sparen reizen

 

Zoek aanbiedingen en kortingen

Als je van plan bent om je veel met de metro of tram te verplaatsen, kan het goedkoper uitkomen om een beurtenkaart of dagpas aan te schaffen in plaats van losse tickets. In sommige grote steden heb je speciale pasjes waar je allerlei bezienswaardigheden mee kunt bezoeken aan lagere prijzen.

Ga een tourist information bureau binnen en zoek naar boekjes met kortingsbonnen en vouchers. In luchthavens, hotels en populaire bars liggen er ook vaak van die boekjes.

Ben je student? Kijk dan of je met je studentenkaart korting kan krijgen bij het bezoeken van musea of monumenten.

Ga na of er geen musea of bezienswaardigheden zijn die gratis te bezoeken zijn op bepaalde dagen. Het is dan drukker maar wel gratis.
Bied zoveel mogelijk af

Ga je shoppen? Vergeet dan niet dat in de meeste arme landen geen vaste prijzen bestaan en men van je verwacht dat je gaat afbieden. Begin met de helft van de vraagprijs. Hou een prijs in je hoofd dat je ervoor wilt geven en ga daar niet boven. Afbieden kan heel frustrerend en tijdrovend zijn. Blijf lachen en bedank hen voor de moeite als je uiteindelijk niks koopt. Voel je vooral niet schuldig. De verkopers maken dit elke dag mee.

Ook op hotelkamers en tours kun je afbieden. Zeker tijdens het laagseizoen. Vind je een kamer te duur voor wat je ziet? Vraag dan naar hun “best price”.

geld besparen op reis

 

Verdien geld om te reizen

Reisblogs zijn erg trendy. Wie mooie foto’s op instagram/facebook plaatst, een vlotte pen heeft en veel volgers weet te vinden, kan best een centje bijverdienen tijdens het reizen. Zo kun je reclame plaatsen op jouw eigen blog of zijn er organisaties die jou willen betalen voor het promoten van hun reisartikelen of aanbiedingen op jouw blog. Er zijn ook reiswebsites die gastbloggers zoeken en betalen voor een goed geschreven stuk met foto’s.

Vraag eens na bij kranten en reismagazines of ze geen informatie nodig hebben van een bepaald land en jou daarvoor willen vergoeden.

Let op! Dit klinkt gemakkelijk verdiend maar is het zeker niet! Er is immens veel concurrentie en je moet jezelf eerst echt weten te bewijzen. Uiteindelijk heb je enkel een laptop en fototoestel nodig en je kunt aan de slag.

 

Wees creatief

Ben je creatief en heb je veel tijd? Maak dan mooie juwelen, foto’s, tekeningen, geldbuideltjes of andere leuke spullen die je tijdens het reizen aan andere toeristen kunt verkopen. Ga absoluut niet bedelen op straat op jouw reis te bekostigen. Dit lijkt helaas ook een trend te worden maar is erg onrespectvol naar de bevolking toe.

 

Verspil geen geld tijdens het reizen

Vergeet buiten Europa de roaming knop van je smartphone niet af te zetten. Je zou wel eens veel geld kunnen verspillen. Je kunt een lokale sim kaart kopen om aan lager tarief te GSM’en.

Koop geen souvenirs of andere spullen waarvan je ergens al weet dat je ze thuis niet zult gebruiken. Ze zijn enkel ballast en met het geld kun je andere leuke dingen doen.

 

Laat je niet oplichten!

Denk goed na bij alles wat je doet en koopt. Geef voorzichtig de pincode van je bankkaart in (hou je hand erboven, zelfs al is er niemand in de buurt). Loop niet te koop met dure spullen.Hou je belangrijkste documenten altijd op je lichaam. Daag jezelf niet uit om gevaarlijke stunts uit te voeren, indien het risico echt groot is om gewond te geraken. Wantrouw altijd locals die je spontaan aanspreken op straat in grote steden. En zo zijn er nog meer toestanden

Lees: Problemen op reis.

 

Vond je dit artikel nuttig? Vind ons leuk op facebook en blijf zo op de hoogte van alle tips en nieuwtjes om zelfstandig op reis te gaan.
admin • 4 juni 2017


Previous Post

Next Post

Close