Met de rugzak op reis

GO SOMEWHERE

openbaar vervoer tijdens het backpacken

Tips om comfortabel met het openbaar vervoer te reizen

Facebookpinterest

Tijdens het backpacken, kan het openbaar vervoer nemen soms behoorlijk frustrerend zijn. In derde wereld landen kun je uren in een volgepropte bus doorbrengen om uiteindelijk slechts een paar kilometers ver te geraken. Geduld is dan een zeer schone deugd maar je lichaam verlangt na een tijdje ook naar wat comfort.

Ook een vlucht met vertraging, volgeboekte treinen of vastzitten in de file bezorgen ons vaak bakken stress.  We geven je enkele tips mee om zo comfortabel mogelijk te genieten van het openbaar vervoer.

 

Boek op tijd tickets voor druk bereisde routes

In druk bevolkte landen( bv China, India) of op druk bereisde routes kunnen de beste plaatsjes snel weg zijn. Vooral tijdens het hoogseizoen, festivals en vakanties ben je er beter op tijd bij. Op nachttreinen zijn de bedjes ook sneller weg dan de zitjes.

Kom je ergens in een station aan? Boek dan (indien mogelijk) direct je volgende ticket al. Zijn alle plaatsen reeds volzet? Stap dan eens een lokaal reisbureau binnen en kijk wat zij voor jou kunnen doen.

 

Vertrek op tijd naar de luchthaven

Op luchthavens waar je nog nooit bent geweest, is het moeilijk in te schatten hoeveel tijd je nodig hebt om tot aan de gate te geraken. Niet overal werken ze zo vlot als bij ons en zijn de controles soms strenger.

Wees de files voor want je ervaart een pak stress wanneer je een vlucht dreigt te missen. Wie sneller in de luchthaven is, kan aan de incheckbalie misschien nog een plaatsje aan het raam vragen of een plaats met meer beenruimte. In de luchthaven kan je ook altijd nog wat eten, drinken of het gezellig maken.Denk aan jouw eigen comfort

Draag makkelijk zittende kledij wanneer je lang moet reizen. Je bloed moet kunnen doorstromen. Sta af en toe eens recht en maak een klein wandelingetje of strek de benen.

Moet of wil je tijdens de rit wat slapen of ben je van plan om veel met het nachtvervoer rond te reizen ? Neem dan eventueel een opblaasbaar kussen, oordopjes, een oogmasker en verfrissingsdoekjes mee.

Neem altijd een trui of dekentje mee in je handbagage. Het kan fris worden op het vliegtuig maar zeker ook op de bus en trein. Zeker in warme landen waar ze de airco nogal vaak hard zetten. Een trui kan ook als kussentje dienen.

Neem altijd een fles water en iets om te eten mee wanneer je een lange rit voor de boeg hebt. Meestal worden er wel stops gehouden om te plassen en/of eten maar je hebt altijd een kans dat het vervoer komt vast te zitten of het voertuig in panne valt. Het eten langs de straat is ook niet altijd even appetijtelijk of hygiënisch en vaak kun je niet kiezen.

Drink niet teveel vooraf!!

 

Hoe wil je urenlang doorbrengen?

Neem een boek, tablet of mp3 speler mee. Laad vooraf wat muziek op of zoek een nieuw boek. een e-reader is een goede oplossing voor wie graag veel leest maar niet alle boeken wil meesleuren.

Met een stylo en een notitieboekje kun je leuke anekdotes noteren, ouderwetse brieven schrijven, tekeningen maken of gewoon de rest van je reis uitstippelen.

Geniet van de couleur local rondom jou.

 

Jezelf opfrissen

Kleine flesjes deodorant, lipbalsem, handwasgel, pepermuntjes, zakdoekjes en andere spullen om je op te frissen komen ook altijd en overal van pas. Stop een klein tasje met deze basisspulletjes in je handbagage.

Verfrissingsdoekjes en toiletpapier zijn een must om mee te nemen. In vele landen is er namelijk geen toiletpapier te bespeuren in de openbare toiletten of restaurants. Wanneer je met het openbaar vervoer rondreist of trektochten maakt zul je vaak op erbarmelijke wc’s of  in de vrije natuur je behoefte moeten doen. Toiletpapier kun je echter wel overal kopen. Vul op tijd je voorraad aan en steek ze altijd in je kleine bagage.

IMG_5386

Ziek tijdens een lange rit?

Heb je diarree en is er geen toilet aanwezig? Wacht dan nog even met het nemen van een lange rit of slik Immodium de dag voor je vertrekt.

Voorzie jezelf van voldoende water, verfrissingsdoekjes en eventueel zakjes om in te kotsen.

 

Laat je belangrijke spullen nooit alleen!

Steek altijd je paspoort, bankkaarten en geld in een plat heuptasje. Hou alles wat je onderweg zou kunnen nodig hebben in je handbagage.

Je grote rugzak belandt altijd in de laadruimte of op het dak. Doe zoveel mogelijk een beschermingshoes rond je grote bagage. Het bagageruim is nogal vaak smerig.

Laat nooit maar dan ook nooit iemand aan jouw handbagage komen. Ook niet wanneer iemand aanbiedt om die in een vakje op te bergen voor jou (met 1 of andere smoes). Doe het altijd zelf. Zeker wanneer al jouw belangrijke spullen zoals een camera, tablet, geld,… erin zitten.

 

Vond je dit artikel nuttig? Vind ons leuk op facebook en blijf zo op de hoogte van alle nieuwtjes en tips om zelfstandig op reis te gaan.
Facebookpinterest
openbaar vervoer

admin • 13 januari 2016


Previous Post

Next Post

Left Menu Icon
Menu
Right Menu Icon
Close