Met de rugzak op reis

GO SOMEWHERE

stoppen met werken om op wereldreis te gaan

Stoppen met werken om op wereldreis te gaan

Je wil een wereldreis maken en moet daarom stoppen met werken. Wat moet je doen wanneer je langer dan het wettelijk verlof op vakantie wil gaan? Er zijn tal van mogelijkheden maar daar moet altijd eerst goed over nagedacht worden. Er zullen een tijdje geen inkomsten meer zijn en in tijden van crisis is het ook niet gemakkelijk om zomaar ontslag te nemen. Ben je in het bezit van een diploma of kennis waar je snel terug mee aan de slag kunt? Dan is ontslag nemen zeker mogelijk. We bespreken hieronder alle mogelijkheden om te stoppen met werken. Let op!! Het gaat hier over de mogelijkheden in België.

 !!!Vanaf april 2017 kan men geen tijdskrediet zonder motief meer aanvragen!!!

 

Je bent student en wil op wereldreis

De beste periode om op wereldreis te gaan is wanneer je studeert, net afgestudeerd bent, nog thuis woont, geen kinderen of nog geen vaste job hebt. Dan heb je maar heel weinig om op te geven of om je zorgen over te maken.

Helaas is het als student wel moeilijker om aan een groot reisbedrag te geraken. Indien je toch al een aardig bedrag bijeen gespaard kreeg, kun je natuurlijk ook altijd een paar maanden in lageloonlanden reizen zoals in Azië of Zuid Amerika waar het goedkoop leven is. Zo hoef je ook niet alles op te doen en heb je nog wat geld over voor wanneer je terug thuis bent.

Wat is beroepsinschakelingstijd?

Denk maar niet dat je na je studies een lange tijd op reis kunt gaan terwijl je geniet van een werkloosheidsuitkering. Het is zo dat je als afgestudeerde of schoolverlater na 12 maanden beroepsinschakelingstijd (een soort wachttijd tussen 233 en 310 werkdagen) recht hebt op een inschakelingsuitkering (niet hetzelfde als een werkloosheidsuitkering) maar dan moet je van die 310 dagen er ofwel een paar van gewerkt hebben of beschikbaar zijn op de arbeidsmarkt en je telkens kunnen aanmelden bij een werkgever of de VDAB wanneer zij jou dat vragen.

De dagen dat je op reis en dus niet beschikbaar bent op de arbeidsmarkt bent tellen niet mee voor je beroepsinschakelingstijd. Wanneer je na 12 maanden een inschakelingsuitkering ontvangt dan kun je daar ook niet van genieten om op reis te gaan. Ook bij het ontvangen van een uitkering moet je ingeschreven zijn bij de VDAB en dus ten alle tijde beschikbaar zijn op de arbeidsmarkt. Om niet geschorst of gestraft te worden kun je je beter vlak voor je reis uitschrijven bij de VDAB en daarna weer inschrijven.

Voor meer zie beroepsinschakelingstijd info

 

Tip: Net afgestudeerd of studeer je nog en droom je ervan om later op wereldreis te gaan? Blijf dan zo lang mogelijk in het ouderlijke huis of samen met vrienden wonen. En spaar! Spaar zoveel je kan en klus bij. Het geld zal veel sneller binnenstromen en je hebt minder administratieve rompslomp voor je wil vertrekken. 
Zorg dat je wat extra geld opzij zet om opnieuw te kunnen beginnen.  Bekijk hier ons stappenplan om op wereldreis te gaan
Je werkt op interim en wil op wereldreis

Wie via interim werkt, kan gemakkelijk stoppen met werken na het afronden van de tijdelijke contracten. Als je dan voor langere tijd op reis wilt gaan, moet je er rekening mee houden dat de VDAB of RVA ingelicht zal moeten worden van jouw afwezigheid en dat je een tijdje niet beschikbaar zult zijn op de arbeidsmarkt.

Je kunt je beter tijdelijk uitschrijven bij de VDAB anders kun je in de problemen komen. Zeker wanneer je recht zou hebben op een werkloosheidsuitkering. Het is echt niet de bedoeling dat je tijdens je reis kunt profiteren van een uitkering. Je moet bij het ontvangen van een uitkering altijd beschikbaar zijn op de arbeidsmarkt en je aanmelden wanneer zij daarnaar vragen. Men zou je wel eens kunnen schorsen of vragen om je uitkeringsgeld terug te betalen. Niet proberen dus.

Zorg ervoor dat je (week)contract is afgelopen voor je op reis vertrekt.

 

Zelf ontslag nemen om op wereldreis te gaan

Zelf ontslag nemen is in deze tijden van crisis niet gemakkelijk.  Zeker niet wanneer je weet dat je na de reis misschien moeilijk weer aan de bak zult geraken. Wie met afbetalingen zit kan dan al snel heel diep in de problemen terecht komen. Wanneer je zelf je ontslag neemt, heb je ook geen recht op een werkloosheidsuitkering. Je kunt hier wel recht op hebben als je na je ontslag weer vier weken fulltime hebt gewerkt (bijvoorbeeld via interim).

Wanneer je zonder geldige reden ontslag neemt en niet meer werkt dan krijg je pas een uitkering wanneer de RVA beslist dat je die kunt krijgen. Zoals reeds vermeld is het niet de bedoeling dat je tijdens het reizen geniet van een uitkering. Je moet je voor je vertrek uitschrijven bij de VDAB. Ze zullen het snel genoeg doorhebben en je loopt het risico om geschorst te worden. Na het reizen, kun je je dan weer inschrijven bij de VDAB om terug een uitkering te krijgen. Je kunt eventueel een carrièreswitch overwegen en je terug laten omscholen.

Vergeet ook niet dat wanneer je zelf ontslag neemt, je met een opzegtermijn zit. Dat staat in je contract vermeld. Tenzij je met je baas iets kunt afspreken. Wees dus op tijd om een beslissing te nemen.

Geloof je er in dat je wel terug aan werk zult geraken na jouw reis? Dan moet je zeker voor die droom gaan. Het leven is meer dan werken alleen en het is een unieke kans om jouw visie op de wereld en karakter te verrijken.

 
 

Onbetaald verlof om op wereldreis te gaan

Wie een goede vertrouwensrelatie heeft met zijn werkgever kan ook opteren om onbetaald verlof te nemen. Zo kun je met een gerust gemoed op reis vertrekken. Je hebt dan elke maand wel geen inkomen meer maar je bent wel zeker dat je bij thuiskomst onmiddellijk terug aan de slag kunt. Het is echter wel aan te raden om het gemaakte akkoord schriftelijk vast te leggen zodat er nadien geen discussies over ontstaan. In het akkoord maak je zeker melding van de duur van het verlof en van het feit dat er geen enkel loon zal worden uitbetaald.

Aangezien je geen loon zult ontvangen heb je ook geen recht meer op de voordelen in natura die je normaal ontving zoals maaltijdcheques, een hospitalisatieverzekering(!!) en ook geen betaalde feestdagen. Je hebt ook geen enkele bescherming tegen ontslag. De werkgever kan je toch nog altijd ontslagen terwijl je weg bent. Je hebt dan natuurlijk wel recht op je werkloosheidsuitkering.

Onbetaald verlof wordt ook niet gelijkgesteld met effectief gewerkte dagen. Dit heeft nadelen voor het bepalen van je pensioen en recht op werkloosheidsuitkering.

 

Vragen om ontslagen te worden

Wie het niet ziet zitten om zelf ontslag te nemen kan eventueel vragen om ontslagen te worden. Al kan je je inbeelden dat er niet veel werkgevers happig zijn om dat te doen aangezien het voor hen voor hen nadeliger is. Misschien heeft het bedrijf financiële problemen en zaten er al een tijdje ontslagen aan te komen. Dan zullen je werkgever en collega’s natuurlijk tevreden zijn wanneer jij zelf je ontslag komt aanbieden. Je kunt er altijd eens over praten met je werkgever en wie weet komen jullie wel tot één of andere overeenkomst.

Na je ontslag heb je recht op een werkloosheidsuitkering die je, zoals eerder vermeld, niet kunt krijgen wanneer je op reis bent. Je moet je uitschrijven bij de VDAB, wil je tijdens je reis niet in de problemen komen. Je hebt een kans om geschorst te worden van je uitkering als men merkt dat je in het buitenland bent. Wanneer je terug thuis bent kun je je weer inschrijven en dan ontvang je terug dopgeld.

Vergeet niet dat je met een opzegtermijn zult zitten dus wees op tijd om een beslissing te nemen.

 

Tijdskrediet of loopbaanonderbreking om op wereldreis te gaan.

Dit is wat wij in 2009 hebben genomen om een jaar op wereldreis te kunnen gaan. Tijdskrediet heeft betrekking op werknemers in de privésector, loopbaanonderbreking is een gelijksoortige maatregel voor werknemers bij de overheid. Het wordt wel vaak hetzelfde genoemd en beiden hebben te maken met het tijdelijk stopzetten van je job.

Dit WAS veruit de beste oplossing die je kon nemen wanneer je voor een langere tijd op reis wou. Je was beschermd tegen ontslag, sociale zekerheidsrechten bleven gewaarborgd en je mocht onmiddellijk terug beginnen werken wanneer je thuis kwam.

Helaas heeft men het tijdskrediet ZONDER motief vanaf april 2017 afgeschaft. Lang(er) reizen via tijdskrediet kan in principe enkel nog met kinderen. Men heeft recht op 51 maanden fulltime tijdskrediet MET motief. Deze motieven zijn: een opleiding volgen of zorg dragen voor kinderen of voor zieke familieleden.

Meer info zie RVA

 

Vond je dit bericht interessant? Like ons op facebook en blijf zo op de hoogte van alle nieuwtjes over backpacken en budget reizen.
admin • 14 januari 2016


Previous Post

Next Post

Close