Met de rugzak op reis

GO SOMEWHERE

slaapzak trektocht

Een slaapzak op trektocht. Alles wat je moet weten.

Een slaapzak meenemen op trektocht hangt af van hoe en waar je van plan bent om te hiken. Tijdens onze meerdaagse trektocht in Nepal vonden we nergens een guesthouse die dekens voorzag. Er waren enkel koude kamers met bedden en matras. Toen waren we wel verplicht om met onze eigen slaapzak rond te trekken. Maar dat wisten we gelukkig voor we vertrokken. Een warm maar ook lichtgewicht model van slaapzak was noodzakelijk. In berghutten zijn er vaak ook dekens beschikbaar maar verlangen ze van de hiker dat hij of zij een lakenzak meeneemt.

Wie tijdens het hiken in een tent gaat slapen, voorziet beter een lichtgewicht slaapzak aangepast aan het seizoen. Het is dan belangrijk om te weten in welke nachttemperaturen je de slaapzak zult gebruiken. En een goede nachtrust is toch wenselijk om de dag erna weer uitgerust te kunnen verder wandelen.

Hoe kies je nu de geschikte slaapzak voor jouw trektocht? We bespreken even de belangrijkste elementen waar je op moet letten.

 

De temperatuur in de slaapzak

Bij het kopen van een slaapzak, zie je steeds een aantal temperaturen vermeldt staan.

 • De comforttemperatuur
  Is de temperatuur tot waar de slaapzak jou warm kan houden. Dit is de laagste temperatuur waarbij een gebruiker(vrouw) in liggende houding in het algemeen in thermisch evenwicht is en het dus niet te koud of niet te warm heeft.
 • De limiettemperatuur
  Is de grenstemperatuur waarbij de gebruiker (man)  in een houding met opgetrokken benen in het algemeen in thermisch evenwicht is en het dus niet te koud of niet te warm heeft. Dit tot 8 uur max.
 • Exteme limiet temperatuur
  Min temperatuur waarbij een vrouw tot 6 uur lang geen risico heeft om te overlijden op onderkoeling.

Deze temperatuurindicaties zijn slechts gemiddelde waardes. Deze verschillen van man tot vrouw en zijn ook afhankelijk van de fysieke conditie, wat je voor het slapen gedronken of gegeten hebt, vermoeidheid, ervaring met slapen in koude temperaturen, en is vooral ook afhankelijk van het matje waar je op slaapt. Bij een slecht geïsoleerd matje, kruipt de koude van de grond zo in jouw slaapzak.

Probeer bij koud weer wel zonder kledij in de slaapzak te slapen. Een bloot lichaam geeft warmte beter af en deze warmte heb je nodig om de binnenkant van de slaapzak op te warmen. Een laagje kledij houdt dit tegen. Voorzie een extra lakenzak bij heel koud weer.

 

Het model van de slaapzak

Dekenslaapzak

Dit is een rechthoekig model en biedt meer ruimte om te bewegen. Het slaapcomfort is daarom groter maar dit is een slechter model om de warmte in de slaapzak te houden. Al bestaan er wel modellen die zeer goed isoleren.

Mummieslaapzak

Een mummieslaapzak heeft de vorm van een (zoals de naam het zegt) mummie. Dit model lijkt meer op het model van een menselijk lichaam. Daarnaast heeft ie een capuchon. Door zijn vorm en kap, houdt de slaapzak de warmte goed vast. Bovendien verlies je door de capuchon veel minder warmte via het hoofd dan met een ‘normale’ slaapzak. Daarom zijn ze geschikter om mee te nemen wanneer je in koude gebieden zult slapen. De ideale slaapzak voor een trektocht. Ze zijn vaak ook lichter en compacter dan andere modellen. Nadeel is dat het comfort wel daalt. Zeker wie veel woelt en draait in zijn slaap, zal zich in een mummieslaapzak een beetje claustrofobisch voelen. Er bestaan echter ook wel stretch modellen. Deze rekken mee uit wanneer je draait in de slaapzak.Vulling van de slaapzak

Naast de comforttemperatuur is het ook belangrijk dat de slaapzak een isolerende voering heeft. Er bestaan verschillende soorten voering.

Donsvulling

Slaapzakken met donsvulling zijn de best isolerende slaapzakken. Deze zijn zeer geschikt in gebieden met zeer lage temperaturen. Slaapzakken met dons zijn over het algemeen ook veel lichter en compacter en dus ideaal om mee te nemen tijdens een meerdaagse trektocht. De isolatiewaarde blijft goed indien je de slaapzak goed onderhoudt.

Eén groot nadeel is dat de isolatie een pak minder is wanneer de vulling nat wordt. Dons droogt ook veel trager. Probeer de slaapzak goed in te pakken in een waterdichte zak wanneer de kans bestaat dat ze nat zal worden tijdens het wandelen. Een ander nadeel is dat slaapzakken uit dons veel duurder zijn. Ganzendons isoleert ook nog beter dan eendendons.

 

Synthetische vulling

Een slaapzak met synthetische vulling (polyester, nylon)  is goedkoper dan vulling met dons. Dit is omdat ze deze vulling perfect zelf kunnen maken en niet uit de natuur moeten halen (duurder). Er zijn slaapzaken met synthetische vulling die zeer goed isoleren in koude temperaturen. Ze kunnen ook beter tegen vocht, drogen sneller en zijn gemakkelijker in onderhoud.

Nadelen zijn dat de slaapzakken meestal dikker en zwaarder zijn om mee te nemen en dat ze minder goed ventileren of ademen. De isolatiewaardes gaan ook sneller achteruit na wassen en drogen van de slaapzak.

 

Binnen- en buitentijk

Slaapzakken bestaan uit een binnen- en buitenkant met daartussen dan de synthetische of donzen vulling. De binnen- of buitentijk bestaat uit een katoenen of synthetische stof. De verschillende stoffen hebben ook hun positieve en negatieve eigenschappen.

De binnenzijde  is belangrijk omdat de stof prettig moet aanvoelen en ook om vocht en lucht te reguleren. De binnentijk is vaak zwart van kleur. Dit is een voordeel omdat deze kleur veel gemakkelijker warmte opneemt en sneller droogt tijdens de verluchting. De stof bestaat veelal uit Nylon of Polyester. Katoen is minder geschikt in vochtige omstandigheden maar voelt wel prettiger aan.

De buitentijk is belangrijk omdat het de vulling van de slaapzak moet beschermen tegen vocht en wind. Maar ze moet ook tegen een stootje kunnen en een ademend vermogen hebben.

Ook de stiksels hebben een invloed op de isolerende werking van de slaapzak. Zijn de lagen als het ware op elkaar vastgestikt, dan heeft die een slechtere isolatiewaarde. De beste zijn de slaapzakken die als laagjes op elkaar gestapeld zijn.

 

Een lakenzak

Tijdens een meerdaagse trektocht verlangen sommige berghutten dat de hiker een eigen slaapzak of lakenzak meeneemt. Een lakenzak is prima in berghutten. Dit is gebruikelijk omwille van de hygiëne. Veel berghutten die zich ver van de bewoonde wereld bevinden, zijn niet voorzien van dekbedovertrekken omdat het moeilijk en niet ecologisch is de dekens daar elke dag te wassen en te laten te drogen. Daarom is het niet alleen voor hen maar ook voor jezelf hygiënischer om een lakenzak of eigen slaapzak te gebruiken vooraleer je onder de beschikbare dekens kruipt.

 • Een lakenzak bestaat uit katoen, fleece of uit zijde. Lakenzakken bieden extra bescherming en een beetje meer warmte onder een slaapzak of deken. Zijde is warmer, lichter, ademt beter maar is ook duurder.
 • Een lakenzak kun je altijd meenemen op eender welke reis. Het weegt niet bijzonder veel en neemt ook niet veel plaats in beslag. Tegen betaling kun je deze meestal ook huren in een berghut.

 

Onderhoud van de slaapzak

 • Het is aangeraden om een slaapzak op te hangen in de kast in plaats van samengepropt in zijn hoes te bewaren. Dit is omdat de compressie de isolatiewaarden naar beneden haalt.
 • Lees de voorschriften voor je de slaapzak wast.
 • Synthetische vulling gaat bij het ouder worden zijn isolerende eigenschappen verliezen. Een oude synthetische slaapzak zal dus niet meer zo goed verwarmen als wanneer die nieuw was.
 • Gebruik een lakenzak als je de slaapzak langs binnen goed wil bewaren. Deze beschermt de slaapzak tegen jouw vocht en zweet en ook tegen eventuele scheuren door teen- of vingernagels.
 • Probeer de slaapzak op trektocht na gebruik steeds zo snel mogelijk te verluchten en drogen.


 

Lees meer : Wat is de basisuitrusting voor een trektocht?

admin • 7 december 2019


Previous Post

Next Post

Close