Met de rugzak op reis

GO SOMEWHERE

Scams

Locals die toeristen proberen op te lichten is iets van alle tijden en komt overal voor. Ooooh wat waren wij tijdens onze eerste reisjes toch zo naïef. Ja ook wij trapten toen vaak in de val. Ondertussen gaat er al veel sneller een alarmbelletje rinkelen wanneer we in aanraking komen met een oplichter of scam.  We geven onderaan de bekendste scams mee want er verwittigd man/vrouw….

Vergeet niet dat er op deze planeet heel wat armoede heerst en dat het bij een deel van de bevolking ( hoe fout het ook is ) hun manier is om te overleven. In hun ogen lijken de toeristen nu éénmaal op een grote wandelende portefeuille. Kom je in aanraking met een oplichter? Probeer je dan te beheersen en handel correct. Beloon locals die je geholpen hebben. Het is beter om ze op die manier te stimuleren dan dat ze beginnen stelen.

Wij hebben uiteraard veel meer mensen ontmoet die geen slechte bedoelingen hadden. Het is niet nodig iedereen te wantrouwen al zal je dat automatisch wel beginnen doen. Iedereen krijgt vroeg of laat te maken met één of andere vorm van oplichting. Ze zijn erg inventief en er komen ook altijd nieuwe bij. Sta op je strepen en toon niet te veel medelijden of onzekerheid want dat voelen ze en dan gaan ze nog harder door.  Vervelende locals of verkopers kun je beter negeren. Verlies je gezicht niet en blijf lachen.

 

 

Een aantal bekende scams

 

 • 3021140965_f545922d72Taxichauffeurs aan luchthavens of trein- en busstations beweren dat het hotel waar je naartoe wil, is volgeboekt. Ze zullen je enkel willen meenemen naar een ander hotel waar ze commissie opstrijken. Laat nooit de chauffeur van een taxi bellen naar jouw hotel. Hij kan naar om het even wie bellen om dan nogmaals te zeggen dat het hotel volgeboekt is. Je moet zelf bellen. Blijf aandringen bij de chauffeur dat je een reservatie hebt. Toon desnoods een vals papiertje (kunnen ze toch niet lezen). Zoek een andere taxi.
 • Iemand die “per ongeluk” iets over je morst moet je altijd wantrouwen. De kans is groot dat hij of zij je wil helpen maar terwijl dat gebeurt worden je zakken beroofd.
 • Iemand die zich spontaan aanbiedt om je bagage te dragen naar de bus, trein, auto,… wil daar zowiezo voor betaald worden of probeert snel iets uit je rugzak te stelen.
 • Slotjes die ze verkopen in een hotel koop je beter niet want de kans is groot dat zij de sleutel ook hebben.
 • Als je op een bus of trein staat te wachten en er komt een local naar je toe die je zomaar wil voeren tot aan je bestemming, dan heeft die meestal geen goede bedoelingen. Wanneer ze beweren dat de halte elders is, vraag dit dan bij anderen nog eens na voor je beslist mee te gaan met die persoon. Ze zouden je wel eens naar een erg ongewenste plek kunnen brengen.
 • laos tot thailand 1310Spreek altijd prijzen en plaatsen af voor je instapt en zeker bij een ongemeterde taxi. Neem voldoende kleingeld mee want sommigen kunnen niet teruggeven. Betaal pas nadat je de bagage terug hebt.
 • Probeer voor je een taxirit neemt uit te vissen hoeveel de rit normaal kost. Spreek dan je prijs af.
 • Locals die je willen meenemen naar een winkel of toeristische attractie in een gratis taxi of tuk tuk rit zijn ook altijd op commissie uit.
 • Er zijn locals die eerst je vertrouwen proberen te winnen en dan vragen om voor hen iets te doen in ruil voor geld.  Nooit doen! Je zou wel eens in een zwaar oplichtingsschandaal kunnen terechtkomen.
 • Geld omwisselen in een wisselkantoor kan je veel geld kosten.  Bekijk eerst goed de voorwaarden en teken niks voor je weet of ze een commissie vragen of niet.
 • Wissel nooit geld op straat! Ook al beloven ze je een betere koers.
 • Sommige locale, kleine en onbekende reisbureaus verkopen vliegtickets om dan uiteindelijk zelf de vlucht te annuleren. Dan sta je daar op de luchthaven en willen ze je telefonisch niet helpen. Indien je met een kredietkaart betaalde, krijg je nog een kans dat het wordt vergoed. Betaal belangrijke en dure vervoertickets beter met de kaart en zoveel mogelijk online, in je hotel of ter plaatse.
 • Er zijn ook locals die je willen meenemen naar hun favoriete bar of restaurant. Maar eens je daar bent, zijn ze snel weer verdwenen en mag jij hun entreegeld en dure drankjes betalen. Zij werken vaak samen met de eigenaars en strijken zo een commissie op.
 • Laat je niet afleiden door locals die beweren dat een museum of iets anders dat je wil bezoeken, gesloten is. Het is hun bedoeling om je dan mee te nemen naar een andere plaats waar ze commissie opstrijken. Dit kan een ander museum of winkel zijn. Of ze bieden je een (veel te dure) taxirit aan naar een andere (veel te verre) toeristische bezienswaardigheid.
 • Alles wat ze in je handen duwen, ook al schreeuwen ze er “for free” of “gift for you” zijn te betalen. Geef het zo snel mogelijk weer af, hoe enthousiast ze ook blijven beweren dat het gratis is. Ze zullen uiteindelijk ALTIJD een bedrag vragen. Ook als ze je plots vastnemen om een armbandje rond je pols te schuiven of bijv. Henna toe te passen of iets met je haar te doen, je schoenen plots poetsen,… moet je snel reageren of je zal mogen betalen.
 • Mensen die spontaan aanbieden om een foto van jou te nemen met je eigen toestel, zullen daar vaak ook iets voor vragen. Nu ja met de selfie sticks van tegenwoordig gebeurt dit minder 😉
 • china tot laos 364In Noord Vietnam maakten wij een dagtocht in de bergen en kwamen op een kruispunt waar veel locals de toeristen opwachten om hen te gidsen. We dachten een shortcut gevonden te hebben maar ze hadden ons door 😉 .  Ze blijven je dan achtervolgen om op het einde van de rit geld te vragen voor hun “gidsdiensten” ook al heb je hen in het begin uitdrukkelijk laten blijken dat het niet nodig was. Na de wandeling drongen ze aan om iets te kopen in een winkeltje van een familielid. Nu ja het kost daar allemaal twee keer niks dus hebben we wel een mooi souvenir gekocht.
 • In China zijn er tempels die je gratis kunt bezoeken maar waar een valse priester zit die een ritueel wil toepassen met jou. Op het einde verwachten ze een donatie. Ze tonen een boek waarin riante bedragen staan die andere toeristen betaald zouden hebben. Daar is niks van aan. Begin er niet aan of betaal wat je zelf wil en ga weg.
 • In China heb je ook de befaamde theescams. Studenten die zogenaamd hun engels willen oefenen en je willen meenemen naar een theeceremonie.  Dat kan best leuk zijn maar je zal je blauw betalen en uiteindelijk gaat het hen om de oplichting te doen dus erg oprecht zijn ze toch niet. Zij strijken de commissie op.
 • Voor een supermarkt staan soms vrouwen die aan jou vragen of je geen melkpoeder of andere levensmiddelen voor hun babytje wil kopen. Het zijn altijd heel triestige taferelen. Ze komen dan met je mee in de winkel en tonen wat ze nodig hebben. Ze kiezen altijd het duurste. Als jij dat voor hen betaalt, geven zij de producten uiteindelijk terug aan de eigenaar van de winkel en krijgen daar een klein bedrag voor. Dat is weer een mooi staaltje van oplichting door samenwerking van locals.
 • Iemand vindt vlak voor jouw voeten een voorwerp op de grond en geeft dit aan jou omdat die persoon denkt dat jij dat verloren bent. Dat zal altijd een (uiteraard vals) waardevol voorwerp zijn zoals een gouden ring. Dan vraagt de persoon om geld om iets te eten of drinken. Sommige toeristen geloven echt dat ze plots een duur juweel rijker zijn en geven met plezier wat extra centjes aan de “eerlijke vinder”.
 • illegal-street-gambling-540Spelletjes die op straat worden gespeeld zijn ALTIJD scams. Dit is één van de eerste vormen van oplichting die helaas nog steeds op veel plaatsen wordt toegepast. Het komt erop neer dat de winnaars in het publiek allemaal met elkaar meespelen. Ze houden je ook nog eens in de gaten wanneer jij het spel speelt. En terwijl je in het spel verwikkeld zit, kunnen ze er met je rugzak vandoor gaan. Vermijden dus.
 • In veel shops denk je authentieke spullen of souvenirs te kopen maar meestal gaat het om rommel die in grote hoeveelheden in arme landen aan een laag loon wordt gemaakt.
 • Je huurt een auto en na korte tijd heb je een platte band of sta je in panne. Iemand komt je helpen en voert je naar een nabijgelegen garage. Ondertussen wordt de auto geplunderd of nog meer beschadigd. De waarheid is dat de persoon die je wou helpen samenwerkt met de verhuurmaatschappij.
 • Een kassier is met zijn/haar telefoon bezig terwijl je een betaling moet uitvoeren. In werkelijkheid neemt die een foto van je bankkaart( visa) om zo later de gegevens na te maken of om zelf online betalingen mee uit te voeren.
 • Drukke pleinen of volgestampte bussen en treinen zijn geliefkoosde plaatsen voor pickpockets. Hou altijd jouw meest waardevolle spullen dicht bij jou.
 • Let op voor valse politiemannen die jouw paspoort of geld willen zien.
 • Laat je nooit afleiden en verlies je waardevolle spullen nooit uit het oog. Bij eender wat ze je op straat proberen aan te smeren of wijs te maken, kan er een handlanger je ondertussen beroven van je spullen.
  Vertrouw je het boeltje niet? Ga dan zo snel mogelijk weg. Dat is hier de belangrijkste boodschap!

 

Ben je toch het slachtoffer geworden van diefstal? Bekijk dan hier wat je kunt doen.

 

 

admin • 7 december 2015


Previous Post

Next Post

Close