Met de rugzak op reis

GO SOMEWHERE

reisvisum

Een reisvisum aanvragen. Alles wat je moet weten.

Facebookpinterest

Om te reizen in Europa heb je enkel een identiteitskaart nodig maar in veel internationale landen heb je buiten een reispaspoort ook nog eens een visum nodig om het land binnen te mogen. De duur van een visum maar ook de manier waarop je die verkrijgt verschilt van land tot land.

 

Hoe weet ik of ik een reisvisum nodig heb?

Om te weten of je een visum nodig hebt en waar je die kunt krijgen, kun je terug op deze sites terecht:  diplomatie.belgium.be of evisumservice

Op deze sites vind je de nodige aanvraagformulieren, info en prijzen om je visum zelf in orde te brengen.

Opgelet!!

Sommige ambassades verwachten dat je naast een aanvraagformulier en foto’s ook een accommodatiebewijs, vluchtgegevens, reisverzekeringsbewijs, (bijv voor Rusland) kunt voorleggen. Dus vergeet niet al deze documenten mee te nemen voor je naar de ambassade trekt.

 

Waar kan ik een reisvisum verkrijgen?

 

Een reisvisum in eigen land aanvragen

Het meest gebruikelijke is om een visum aan te vragen bij de ambassade in eigen land. Dan heb je al minstens twee werkdagen nodig om alle papieren in orde te brengen. Eén dag om je paspoort te brengen naar de ambassade, en één dag om ze terug te halen. Er kan een tijdspanne van een dikke week tussen zitten. In het weekend werken die mensen niet. Begin er dus op tijd aan en kijk eerst goed of jouw reispaspoort nog voldoende geldig is (vaak 6 maanden na thuiskomst).

Lees meer : Een reispaspoort aanvragen

Je kan dat klusje ook laten klaren door gespecialiseerde visumdiensten maar dan betaal je daar natuurlijk ook wat extra voor. Wanneer je georganiseerd op reis gaat wordt dat meestal wel voor jou geregeld. Bijvoorbeeld evisumcentrale

 

Een reisvisum op je bestemming verkrijgen

Soms kun je een visum kopen bij aankomst, bijvoorbeeld in de luchthaven van jouw bestemming. Je vindt daar alle papieren en betaalt alles ter plaatse. Je hebt meestal ook pasfoto’s nodig. Soms kun je een visum verkrijgen aan een grensovergang. Zoek goed naar de juiste informatie voor je vertrekt.
Wat is een transitvisum?

Misschien heb je ook een transitvisum nodig. Dat is wanneer je met het vliegtuig in een land aankomt en dan over land zo snel mogelijk naar een ander land reist of in diezelfde luchthaven een aansluitende vlucht naar een ander land hebt.
Bijv. ook Rusland, USA, India,..De vereisten zijn verschillend. Soms heb je pas een transitvisum nodig als je langer dan 24 uur in de luchthaven moet blijven.

Op de website van evisumservice kun je het land waar je moet overstappen ingeven en bij ” soort visum” kijken of er transit bijstaat. Klik op transit en controleer dan bij de vereisten of je er één zult nodig hebben of niet. Maar wees gerust. In de meeste landen heb je echt geen transitvisum nodig als je er enkel bent om van vliegtuig te veranderen en de hele tijd in de transitzone blijft.

 

Wat is een multiple-entry visum?

Kijk of je een multiple-entry visum nodig hebt indien je van plan bent om een land even te verlaten maar later terug binnen moet.

Als je van plan bent een grens over te steken, informeer je dan ook goed of je aan de grenspost een visum kan krijgen. Het zou zonde zijn als je de grens niet over mag en terug een ambassade moet bezoeken om zo je visum in orde te krijgen. Zo verlies je heel veel tijd. Kijk ook hoe lang je visum geldig is als je hem over land aanvraagt.

Bijvoorbeeld:

Vroeger kreeg je voor Thailand een visum van 6 weken aan de grens. Nu nog maar voor 2 weken. Bij aankomst in de luchthaven is dat langer. Dus controleer alles goed want het kan allemaal snel veranderen en je planning danig in de war sturen. Zeker na aanslagen of rampen kunnen de visa vereisten ook tijdelijk aangepast worden.

 

Wat is een werkvisum?

Wil je werken in een ander land dan heb je weer een werkvisum nodig.
Op deze site vind je veel nuttige info
http://www.gostrange.be/

 

 

Vond je dit artikel nuttig? Vind ons leuk op facebook en blijf zo op de hoogte van alle nieuwtjes en tips om zelfstandig op reis te gaan.

admin • 15 januari 2016


Previous Post

Next Post

Close