Met de rugzak op reis

GO SOMEWHERE

reisverzekering

Waarom een reisverzekering ontzettend belangrijk is

Facebookpinterest

Of het nu voor een wereldreis, citytrip, lange of korte reis is, best veel mensen vergeten om een reisverzekering af te sluiten voor vertrekken. Niet slim!  De kans bestaat altijd dat er iets met jou, een reispartners of je familie thuis gebeurt. Men kan een ziekenhuisbehandeling weigeren indien geen reisverzekering werd afgesloten. Maar een reisverzekering is meer dan dat. Een goede verzekeraar kan je ook vergoeden wanneer je bagage verloren geraakt of helpt je aan een tolk wanneer je in de problemen komt. Een verzekering afsluiten is daarom onontbeerlijk en laat je met een geruster hart vertrekken.

 

De mutualiteit als reisverzekering

Veel mensen denken dat hun mutualiteit (zoals bijv. CM) een goede reisverzekering is.  Die zijn zeker niet slecht maar vaak onvoldoende. Zo zijn ze meestal enkel geldig voor 3 maanden aan 1 stuk reizen en enkel dekkend in Europa. Zoek daarom (indien nodig) goed naar een reisverzekering op maat. Er zijn veel verschillende polissen en het is belangrijk om goed te weten wat er allemaal verzekerd is en wat niet.

Je kan kiezen voor verzekeringen van datum tot datum of voor een heel jaar (als je veel uitstapjes maakt) maar vaak mag de reis niet niet langer duren dan drie maanden aan één stuk. Voor lange wereldreizen zijn er soms ook op maat gemaakte formules.

Verzamel verschillende offertes en beschrijf goed wat je allemaal wil verzekeren. Lees altijd de kleine lettertjes in het contract voor je betaalt.

 

Enkele belangrijke punten of kosten die niet altijd worden gedekt:
 • Opsporingskosten of reddingsoperaties met bijvoorbeeld een helikopter.
 • Ziekenhuiskosten van ongevallen tijdens avontuurlijke sporten.
 • Kosten die in verband staan met een natuurramp of aanslag.
 • Diefstal van bagage, geld, gsm of een heel duur fototoestel.
 • Overmachtkosten. Soms moet je door overmacht langer in het land verblijven en dan moet je weer op hotel, eten, vervoer nemen,…. Dat zijn dan onverwachte kosten die je graag terug zou krijgen.
 • Terugreiskosten wanneer jij, jouw reispartner of een familielid thuis ernstig ziek wordt of sterft.
 • Terugreiskosten als je dringend naar huis moet omdat je woning thuis is afgebrand of verwoest door een storm/wateroverlast.
 • Ziekenhuiskosten in sommige landen swingen de pan uit. In derdewereldlanden wil je misschien liever naar een privékliniek. Die zijn ook veel duurder. Kijk ZEER GOED naar het maximum bedrag aan medische kosten dat je terugbetaald krijgt van je verzekeraar.
 • De kosten van een vervangwagen bij een auto-ongeval of autopech.
 • Sleepkosten van het voertuig.
Is mijn reispartner ook verzekerd?

travel-insurance-medical

 

 

 

 

Ook heel belangrijk is het verschil op te maken tussen reispartners die deel uit maken van jouw eigen gezin (zoals je lief, man, vrouw, kinderen) en reispartners die geen deel uitmaken van jouw gezin (zoals je vrienden of andere familie).

Een reisverzekering dekt meestal ook de meereizende partner en kinderen maar niet de meereizende vrienden of familie tenzij ze onder dezelfde polis vallen. Het is dus beter om elk een goede reisverzekering af te sluiten. Ook als je met je lief gaat reizen maar je woont nog niet samen of je kan niet aantonen dat jullie samenwonen dan is het beter om elk apart een reisverzekering af te sluiten.

 

Het belang van de alarmcentrale

De alarmcentrale is altijd het 1ste nummer dat je moet bellen bij problemen. Ze kunnen je assisteren bij alle stappen die je moet nemen wanneer je ziek wordt of naar het ziekenhuis moet. Ze kunnen je helpen met het kiezen van een goede dokter, een ziekenhuis, een tolk,… Zij regelen de betaling, de repatriëring en houden contact met je familie.

Hou rekening met wanneer je de alarmcentrale, de verzekeraar of de tussenpersoon (kantoor waar je de verzekering betaald hebt) moet contacteren bij problemen.

 • De alarmcentrale is er om je te helpen met alle ernstige medische problemen.
 • Voor klachten over de alarmcentrale, claims of vergoedingen neem je contact op met je verzekeraar.
 • De tussenpersoon kun je contacteren als je klachten hebt over je verzekeraar. (Tenzij je zelf een verzekering zocht dan moet je het zelf oplossen)

 

Enkele goede reisverzekeraars

mondial-assistance                              europ-assistance

vtb-vab                                                    ethias

protections

 

Nog enkele belangrijke tips

 • Zet het nummer van de alarmcentrale van je verzekering in je gsm en noteer het op verschillende plaatsen zodat je er altijd snel aan kan mocht er iets ernstig gebeuren
 • Hou tijdens je reis alle aangiftes van diefstal, kassabonnetjes van aangekochte medicatie of doktersbezoeken, telefoonrekeningen naar de alarmcentrale,… goed bij. Alsook de bonnetjes van alles wat je aankocht om mee te nemen op reis. Zoals bijvoorbeeld je dure camera. Dan kun je aantonen dat je deze kocht voor je op reis vertrok.
 • Neem je bloedgroepkaart mee op reis. Zo kan men bij een ongeval sneller zien welk soort bloed je nodig hebt en je dus sneller helpen. Dit kun je bij je huisarts aanvragen.

 

Vond je dit artikel nuttig? Vind ons leuk op facebook en mis zo geen enkel nieuwtje of tip om zelfstandig op reis te gaan.

Facebookpinterest

admin • 24 november 2015


Previous Post

Next Post

Left Menu Icon
Menu
Right Menu Icon
Close