Met de rugzak op reis

GO SOMEWHERE

reisverzekering

Waarom een reisverzekering ontzettend belangrijk is

Een reisverzekering op reis is één van de allerbelangrijkste zaken die je moet regelen voor je vertrekt. Of het nu voor een wereldreis, citytrip, lange of korte reis is, best veel mensen vergeten om een reisverzekering af te sluiten. Niet slim!  De kans bestaat altijd dat er iets met jou, een reispartners of je familie thuis gebeurt. Men kan een ziekenhuisbehandeling weigeren indien geen reisverzekering werd afgesloten. En je wil niet weten wat de kosten zijn, mocht men een reddingsactie op touw zetten. Maar een reisverzekering is meer dan dat. Een goede verzekeraar kan je ook vergoeden wanneer je bagage verloren geraakt of helpt je aan een tolk wanneer je in de problemen komt. Een verzekering afsluiten is daarom onontbeerlijk en laat je met een geruster hart vertrekken.

 

De mutualiteit of hospitalisatie als reisverzekering

Veel reizigers denken dat de mutualiteit (zoals bijv. CM) de reis reeds dekt.  Deze is zeker niet slecht maar vaak onvoldoende. Zo zijn ze meestal enkel geldig voor 3 maanden aan 1 stuk reizen en enkel dekkend in Europa. Voor een wereldreis heb je aan jouw mutualiteit geen goeie reisverzekering. De kans is ook groot dat er altijd een franchise moet worden betaald of dat je slechts een deel terugkrijgt onder een bepaald bedrag.

Dit geldt ook voor de hospitalisatieverzekering van het werk. Er zijn veel kleine lettertjes om te lezen en vaak franchises of lage bedragen die uitgekeerd worden. Vraag of je een personenbijstand kan bijnemen (waarschijnlijk wel tegen betaling).

Toch nood aan een extra reisverzekering? Zoek in elk geval dan goed naar een reisverzekering op maat. Er zijn veel verschillende polissen en het is belangrijk om goed te weten wat er allemaal verzekerd is en wat niet.

Je kan kiezen voor een polis van datum tot datum of voor een heel jaar maar vaak mag de reis niet niet langer duren dan drie maanden aan één stuk. Voor langere wereldreizen zijn er soms ook op maat gemaakte reisverzekeringen waar je wel langer dan 3 maanden mag reizen.

Verzamel verschillende offertes en beschrijf goed wat je allemaal wil verzekeren. Lees altijd de kleine lettertjes in het contract voor je betaalt.
Wat dekt een reisverzekering?

 

 • Bijstand aan personen

Dit gaat om medische kosten in het buitenland, repatriëring, reddingsacties, begeleiding andere familieleden of reizigers bij bezoek ziekenhuis of terugkeer naar huis, vervoer naar ziekenhuis, bijstand bij natuurramp,…

 

 • Bijstand wagen

Dit gaat over een vervangwagen voor enkele dagen, pechverhelping, verzending van wisselstukken, ophalen en slepen naar huis van de beschadigde wagen, voortzetting van de reis of huren voertuig na ongeval, …

De voertuigbijstand in jouw jaarlijkse autoverzekering biedt enkel hulp als je een ongeval in eigen land hebt. Niet als je in panne staat, en zeker niet in het buitenland of slechts tot enkele kilometers na de grens.

De voertuigbijstand in je reisbijstandsverzekering of pechverhelping is veel uitgebreider. Maar er zijn ook veel uitzonderingen of kleine lettertjes. Niet alle Europese landen zijn gedekt. Bijkomende verzekeringen, zoals de omnium-, rechtsbijstand- of bestuurdersverzekering, kunnen ook in het buitenland van pas komen.

Bij het huren van een wagen in het buitenland betaal je meestal ter plaatse verplicht een verzekering. Vaak zijn de franchises (wat je zelf nog moet betalen bij een ongeval) vrij hoog. Er zijn ook extra verzekeringen die je kunt nemen bij het huren van een wagen in het buitenland.

Lees meer: Het huren van een wagen op reis

 

 • Bijstand bagage

Dit gaat over diefstal of beschadiging van bagage, verlies of vertraging van bagage bij aankomst in de luchthaven en de kosten die je dan maakt om dringende zaken aan te kopen. Meestal word je vergoed tot een beperkt bedrag. Spaar zoveel mogelijk aankoopbewijzen van dure spullen die je meeneemt op reis.

 

 • Andere bijstand

Dit gaat over hulp bij vervanging van reis- of identiteitsdocumenten, opsturen van bril, prothese of geneesmiddelen, repatriëren van bagage of huisdieren, …

 

 • Annuleringsverzekering

Dit gaat over het annuleren van een reis omwille van een ongeval, ernstige ziekte, sterfgeval, herexamens, ontslag, scheiding, …

Dit is GEEN onderdeel van jouw reisverzekering. Dit wordt meestal apart of als aanvullende module van een reisverzekering genomen. Hier betaal je dus extra voor.

Lees meer: Een annulatieverzekering afsluiten.

 

Lees de kleine lettertjes bij het afsluiten van een reisverzekering

Je doet er goed aan om even stil te staan bij wat jouw reisverzekeraar allemaal dekt en wat niet. Lees goed op welke manier en hoe snel je jouw reisverzekeraar moet verwittigen bij problemen en wat je nodig hebt om een vergoeding aan te vragen. Dit staat altijd vermeld.

Enkele belangrijke punten of kosten die niet altijd worden gedekt:
 • Opsporingskosten of reddingsoperaties met bijvoorbeeld een helikopter.
 • Ziekenhuiskosten van ongevallen tijdens avontuurlijke sporten.
 • Kosten die in verband staan met een natuurramp of aanslag.
 • Diefstal van bagage, geld, gsm of een heel duur fototoestel.
 • Overmachtskosten. Soms moet je door overmacht langer in het land verblijven en dan moet je weer op hotel, eten, vervoer nemen,…. Dat zijn dan onverwachte kosten die je graag terug zou krijgen.
 • Terugreiskosten wanneer jij, jouw reispartner of een familielid thuis ernstig ziek wordt of sterft.
 • Terugreiskosten als je dringend naar huis moet omdat je woning thuis is afgebrand of verwoest door een storm/wateroverlast.
 • Ziekenhuiskosten in sommige landen swingen de pan uit. In derdewereldlanden wil je misschien liever naar een privékliniek. Deze zijn uiteraard veel duurder. Kijk ZEER GOED naar het maximum bedrag aan medische kosten dat je terugbetaald krijgt van je verzekeraar.
 • De kosten van een vervangwagen bij een auto-ongeval of autopech.
 • Sleepkosten van het voertuig.
Verzeker ook jouw reispartner(s)

travel-insurance-medical

Het is belangrijk om het verschil op te maken tussen reispartners die deel uit maken van jouw eigen gezin (zoals je lief, man, vrouw, kinderen) en reispartners die geen deel uitmaken van jouw gezin (zoals je vrienden of andere familieleden).

Een reisverzekering dekt meestal ook de meereizende partner en kinderen maar niet de meereizende vrienden of familie tenzij ze onder dezelfde polis vallen. Het is dus beter om elk een goede reisverzekering af te sluiten. Ook als je met je lief gaat reizen maar je woont nog niet samen of je kan niet aantonen dat jullie samenwonen dan is het beter om elk apart een reisverzekering af te sluiten.

 

Het belang van de alarmcentrale

De alarmcentrale is altijd het 1ste nummer dat je moet bellen bij problemen. Zij kunnen je assisteren bij alle stappen die je moet nemen wanneer je ziek wordt of naar het ziekenhuis moet. Ze kunnen je helpen met het kiezen van een goede dokter, een ziekenhuis, een tolk,… Zij regelen de betaling, de repatriëring en houden contact met je familie.

Houdt dit nummer bij de hand of sla deze alvast op in jouw mobiele telefoon.

Er zijn 3 belangrijke nummers
 • De alarmcentrale
  Die is er om je te helpen met alle ernstige medische problemen ter plaatse. De eerste die je moet bellen na een ongeval.
 • De reisverzekeraar
  Voor claims of vergoedingen na de reis of klachten over de alarmcentrale.
 • De tussenpersoon (bijv reisbureau of een ombudsman)
  Deze kun je contacteren wanneer je klachten hebt over de verzekeraar.

 

Enkele belangrijke tips

 • Sla het nummer van de alarmcentrale van je verzekering op in je gsm en noteer het op verschillende plaatsen.
 • Hou tijdens je reis alle aangiftes van diefstal, kassabonnetjes van aangekochte medicatie of doktersbezoeken, telefoonrekeningen naar de alarmcentrale,… goed bij. Alsook de bonnetjes van alles wat je aankocht om mee te nemen op reis. Zoals bijvoorbeeld een dure camera.
 • Neem je bloedgroepkaart mee op reis. Zo kan men bij een ongeval sneller zien welk soort bloed je nodig hebt en sneller ingrijpen. Dit kun je bij je huisarts aanvragen na een bloedafname.
 • Ga niet op reis naar een land met een negatief reisadvies. Dan geldt de reisverzekering meestal niet. Stel dat er dan iets gebeurd…
 

Welke zijn goede reisverzekeraars?

Allianz assistance

mondial-assistance   europ-assistance   protections

vtb-vab  ethias

 

 

Vond je dit artikel nuttig? Vind ons leuk op facebook en mis zo geen enkel nieuwtje of tip om zelfstandig op reis te gaan.

admin • 24 november 2015


Previous Post

Next Post

Close