Met de rugzak op reis

GO SOMEWHERE

reisplanning

Een reisroute of reisschema opmaken

Het leuke aan backpacken is dat je je kunt laten meevoeren door alles wat er op je pad komt. Wie zelfstandig rondreist, hoeft geen groep, gids of reisplanning te volgen. Je zou best een gedetailleerd reisschema kunnen uitstippelen maar dat is iets wat wij afraden. Het is altijd raadzaam om rekening te houden met onvoorziene omstandigheden. Pech of meevaller onderweg? Slecht weer? Dan valt jouw reisplanning in het water en moet er misschien een hoop geannuleerd worden.

Uiteraard is het wel aangeraden om vooraf op de hoogte te zijn over de bezienswaardigheden en openbaar vervoer van het land. Wat wil je graag zien? Hoe geraak je op de volgende bestemming? Hoeveel dagen heb ik nodig om iets te zien?… Wie goed voorbereid is, komt niet voor verrassingen te staan.

De reisroute bepalen

reisroute maken

Begin eerst met het boeken van vervoer- of vliegtickets. Een slaapplaats boeken voor de eerste nacht van de reis is ook een aanrader. Het is fijn om te weten dat er reeds een bedje op jou wacht na een lange vermoeiende vlucht of rit. En wat daarna? Hoe zal het verdere verloop van jouw reis eruit zien?

Backpackers spenderen vaak lange uren op het vliegtuig, de bus, de trein of in het station. Dat zijn voor ons altijd de uitgelezen momenten om onze reisgids boven te halen. Je vindt elke dag wel wat tijd om te lezen over jouw volgende bestemming om zo de reisroute verder te bepalen.

Een reisroute zal onderweg altijd een beetje wijzigen. Door het weer, ziekte, tegenvallers en door naar de verhalen van andere reizigers te luisteren.

Goede reisschema’s die je kunt kopiëren of die je kunnen helpen bij het plannen van de reis vind je op sites van reisorganisaties zoals:

anders reizen   joker  djoser  koning aap   best of travel  kriskras

Mocht alleen op reis gaan toch nog een stapje te ver zijn voor jou dan kun je bij bovenstaande reisorganisaties toffe en avontuurlijke groepsreizen maken. Bij sommige organisaties zijn ook individuele reizen te boeken.

 

Moet ik vooraf voor elke dag een slaapplaats boeken?

Voor elke nacht reeds een slaapplaats voorzien is perfect mogelijk, maar dan zit je met een strak reisschema waar je je aan moet houden. Bij pech aan het begin van de reis zijn er een heleboel hotelkamers die je zult moeten annuleren. Bufferdagen inlassen is aan te raden of enkel hotels boeken waar je tot een dag voor aankomst nog kunt (gratis) annuleren.

Ter plaatse accommodatie zoeken, heeft als voordeel dat je kunt blijven zoeken tot je iets naar wens hebt gevonden. Vaak is het ook mogelijk om te onderhandelen over de prijs. We spreken uit ervaring dat er in de meeste landen (zeker de derdewereldlanden ) snel en gemakkelijk een slaapplaats te vinden is. Vaak staan hoteltouts reizigers op te wachten aan trein- of bushaltes. Alles op voorhand boeken is echt niet nodig. Zelfs in het drukke seizoen is het perfect mogelijk om iets vinden maar dan is er minder keuze en blijven er misschien enkel duurdere hotels over. De beste tijd om een nieuw hotel te zoeken is ‘s morgens tussen 9 en 12 wanneer andere toeristen aan het uitchecken zijn.

Tegenwoordig is er overal WIFI te vinden en kun je ook gemakkelijk een hotel zoeken via het internet. Lees meer: Tips voor het online boeken van een hotel
Hoe vind ik elke dag vervoer?

Over het algemeen is het in de meeste landen echt niet moeilijk om je te verplaatsen. Zeker in de derdewereldlanden is het verbazend hoe goed alles is geregeld. Het gaat soms wel traag tot eeeeerg traag. Maar je geraakt er wel. En er zijn werkelijk overal tourbureaus waar ze kunnen helpen.

We ondervonden dat in drukbevolkte landen zoals India en China, het openbaar vervoer weleens snel volgeboekt kon zijn. Zeker in het hoogseizoen en tijdens feestdagen.  Wat je dan kunt doen is ter plaatse een tourbureau binnen stappen om daar alle vervoer voor de rest van de reis te boeken (maar dan zit je weer met een strak reisschema) of genoegen te nemen met zeer goedkope, oncomfortabele zit- of staanplaatsen of dure binnenvluchten.

In landen zoals Canada, Australië en Amerika is het dan weer moeilijk om je met het openbaar vervoer te verplaatsen. In de steden gaat het vlot maar daarbuiten zijn de gebieden veel te uitgestrekt en de bevolking te dun. Daarom huur je er beter een wagen.

Lees meer: Tips bij het huren van een wagen

 

Ga je hiken of kamperen?

reisplanning

Op reis gaan in een westers land tijdens het hoogseizoen of tijdens een schoolvakantie en kamperen op populaire campings of in National Parcs? Dan is vooraf reserveren ook aan te raden. In de USA bijvoorbeeld zijn tijdens het hoogseizoen bijna alle campings in National Parcs ruim op voorhand volzet. In Europa is dit ook vaak het geval.

Geef jezelf voldoende tijd om van bestemming tot bestemming te geraken. Las ergens een bufferdag in. Liever een dag extra dan een dag te weinig op een fantastische plaats. Populaire campings zijn eenvoudig online te boeken. Je hebt dan meestal wel een kredietkaart nodig om te kunnen betalen.

Ga je een huttentrektocht maken tijdens het hoogseizoen? Probeer dan de hutten ruim op voorhand (indien mogelijk) te reserveren. Met de tent is er normaal wel altijd plaats bij een hut.

 

Tours boeken op reis

reisplanning

typische uitstalbordjes van een tourbureau

Veel daguitstappen zijn eenvoudig zelf te organiseren met het openbaar vervoer. Wil je graag af en toe een georganiseerde daguitstap maken? Zoek dan een tourbureau. Meestal kun je de dag erna nog vertrekken. Er zijn echt overal tourbureautjes te vinden. Op zwaar toeristische plaatsen is de concurrentie enorm! Shop wat rond en vergelijk prijzen en formules.
De kracht van sociale media

Heb je tijdens het voorbereiden van jouw reis vragen over wat dan ook? De samenstelling van jouw reisroute? Openbaar vervoer? Leuke hostels of betrouwbare tourorganisaties? Dan zijn er tal van facebookgroepen over reizen die je kunnen helpen. Zo zijn er groepen over Azië, Zuid-Amerika, kamperen, hiken, enzovoort.  Daar zitten heel veel reizigers op die hun ervaring of blogs graag met je delen.

 

 

Vond je dit artikel nuttig? Like ons op facebook en blijf zo op de hoogte van alle nieuwtjes en tips rond backpacken.

 

 

reisorganisatiesreisplanningwereldreis

admin • 30 november 2015


Previous Post

Next Post

Close