Met de rugzak op reis

GO SOMEWHERE

reisplanning

Een reisplanning maken

Facebookpinterest

Het leuke aan backpacken is dat je je kunt laten meevoeren door alles wat er op je pad komt. Je hoeft geen groep, gids of reisplanning te volgen. Je doet waar jij zin in hebt. Je zou best alles van A tot Z kunnen uitstippelen maar dat is iets wat wij afraden. Je moet altijd rekening houden met onvoorziene omstandigheden. Pech of meevaller onderweg? Dan valt heel de planning in het water.

Het is wel handig om je vooraf goed te informeren over een aantal praktische zaken. Wat wil je graag zien? Hoe geraak je daar? Hoeveel dagen heb ik nodig om een bepaald stad te zien. Wie goed voorbereid is, komt niet voor verrassingen te staan.

De route bepalen

reisroute maken

Je begint met het boeken van de vervoertickets om tot op je bestemming te geraken. Een slaapplaats boeken voor de eerste nacht van de reis is ook een aanrader. En wat daarna? Hoe zal het verdere verloop van jouw reis eruit zien?

Backpackers spenderen vaak lange uren op het vliegtuig, de bus, de trein of in het station. Dat zijn voor ons altijd de uitgelezen momenten om onze reisgids boven te halen. Je hoeft echt niet je reisgids van buiten te kennen voor je vertrekt. Je vindt elke dag wel wat tijd om te lezen over jouw volgende bestemming en de route verder te bepalen.

Een route zal onderweg altijd wijzigen. Door naar verhalen van andere reizigers te luisteren. Door ziekte. Door het weer. Door tegenvallers. Door meevallers. Enzovoort.

Goede reisroutes die je kunt kopiëren of die je kunnen helpen bij het plannen van de reis vind je op sites van reisorganisaties zoals:

anders reizen     joker    djoser     koning aap       Explorado      best of travel       kriskras

Dit zijn tevens allemaal goede reisorganisaties waar je ook groepsreizen bij kunt boeken, mocht alleen reizen toch nog een stap te ver zijn voor jou. Bij sommige organisaties zijn ook individuele reizen te boeken.

 

Moet ik vooraf voor elke dag een slaapplaats boeken?

Voor elke nacht reeds een slaapplaats voorzien kan perfect, maar dan zit je met een strak reisschema waar je je aan moet houden. Wanneer je een dag verliest door ziekte, verkeershinder of slecht weer, veroorzaakt dit stress en moet je beginnen met annuleren. Reken er dan maar niet op dat je al je geld terug zult krijgen. Bufferdagen inlassen is aan te raden.

Als je ter plaatse nog accommodatie moet zoeken, kan je blijven zoeken tot je iets naar je zin hebt gevonden en misschien wat onderhandelen over de prijs ook. We spreken uit ervaring dat je in de meeste landen en zeker de derdewereldlanden erg snel en gemakkelijk een slaapplaats vindt. Vaak staan ze je reeds op te wachten aan trein- of bushaltes. Alles op voorhand boeken is echt niet nodig. Zelfs in het drukke seizoen zal je wel iets vinden maar dan heb je gewoon minder keuze en zul je misschien wat meer moeten betalen. Als je er ‘s morgens vroeg bij bent dan vind je zeker wel iets.

Tegenwoordig is er overal WIFI te vinden en kun je ook gemakkelijk een hotel zoeken via het internet. Zie Tips voor het online boeken van een hotel
Hoe vind ik elke dag vervoer?

Over het algemeen is het in de meeste landen echt niet moeilijk om je te verplaatsen. Zeker in de derdewereldlanden is het verbazend hoe goed alles is geregeld. Het gaat soms wel traag tot erg traag. Maar je geraakt er wel.  En er zijn werkelijk overal tourbureaus waar je ze kunnen helpen.

We ondervonden dat in drukbevolkte landen zoals India en China, het openbaar vervoer weleens snel volgeboekt kon zijn. Zeker in het hoogseizoen en tijdens feestdagen.  Wat je dan kunt doen is ter plaatse een tourbureau binnen stappen om daar alle vervoer voor de rest van de reis te boeken (maar dan zit je weer met een strak reisschema) of genoegen te nemen met zeer goedkope, oncomfortabele zit- of staanplaatsen of dure binnenvluchten.

In landen zoals Canada, Australië en Amerika is het dan weer moeilijk om je met het openbaar vervoer te verplaatsen. In de steden gaat het vlot maar daarbuiten zijn de gebieden veel te uitgestrekt en de bevolking te dun. Daarom huur je er beter een wagen.  Zie Tips bij het huren van een wagen

 

Ga je hiken of kamperen?

reisplanning

Ben je in een westers land tijdens het hoogseizoen of tijdens een schoolvakantie en wil je kamperen op populaire campings of in National Parcs? Dan is vooraf reserveren ook aan te raden. In de USA bijvoorbeeld zijn tijdens het hoogseizoen bijna alle campings in National Parcs ruim op voorhand volzet. In Europa is dit ook vaak het geval.

Geef jezelf voldoende tijd om van bestemming tot bestemming te geraken. Bekijk goed hun annulatievoorwaarden. Las ergens een bufferdag in. Liever een dag extra dan een dag te weinig op een fantastische plaats. Populaire campings zijn eenvoudig online te boeken. Je hebt dan meestal wel een kredietkaart nodig om te kunnen betalen.

Ga je een huttentrektocht maken tijdens het hoogseizoen? Probeer dan de hutten ruim op voorhand (indien mogelijk) te reserveren. Met de tent is er normaal wel altijd plaats bij een hut.

 

Daguitstappen maken

reisplanning

typische uitstalbordjes van een tourbureau

Veel daguitstappen zijn eenvoudig zelf te organiseren met het openbaar vervoer. Wil je graag af en toe een georganiseerde daguitstap maken? Dan kun je gemakkelijk nog ter plaatse een tour boeken. Bijna alle georganiseerde tours kun je zelfs de dag voordien nog boeken. Er zijn echt overal tourbureautjes te vinden. Je zult zien dat er ontzettend veel concurrentie is en ook veel hotels hebben hun eigen bureau. Shop wat rond en vergelijk prijzen en formules.

 

De kracht van sociale media

Heb je tijdens het voorbereiden van jouw reis vragen over wat dan ook? De samenstelling van jouw route? Openbaar vervoer? Leuke hostels of betrouwbare tourorganisaties? Dan zijn er tal van facebookgroepen over reizen die je kunnen helpen. Zo zijn er groepen over Azië, Zuid-Amerika, kamperen, hiken, enzovoort.  Daar zitten heel veel reizigers op die hun ervaring of blogs graag met je delen.

 

Vond je dit artikel nuttig? Like ons op facebook en blijf zo op de hoogte van alle nieuwtjes en tips rond backpacken.

 
Facebookpinterest
reisorganisatiesreisplanningwereldreis

admin • 30 november 2015


Previous Post

Next Post

Left Menu Icon
Menu
Right Menu Icon
Close