Met de rugzak op reis

GO SOMEWHERE

reispaspoort

Een reispaspoort aanvragen

Een reispaspoort is het belangrijkste document dat je nodig hebt om op reis te gaan. Voor alle landen die verbonden zijn aan de Europese unie heb je enkel jouw identiteitskaart nodig. Voor de meeste niet- EU- landen heb je wel een geldig internationaal paspoort (reispas) nodig.

 

Controleer je huidige reispaspoort

Als je al een internationaal paspoort bezit, zorg er dan voor dat die voldoet aan de vereiste geldigheidsdatum. Let goed op! De vereisten verschillen van land tot land. Soms moet je reispas van 1 dag tot zelfs één jaar na de dag van je thuiskomst nog geldig zijn. Scheur NOOIT blaadjes uit je reispas want dan is ze niet meer geldig.

Je reispas is 5 jaar geldig na uitgifte (in België). Bij het online boeken van een vlucht moet je soms een paspoortnummer ingeven. Als je reeds een vlucht geboekt zou hebben met je oude reispasnummer dan zal het ticket of de gegevens in hun computer niet meer kloppen. Contacteer zo snel mogelijk de betrokken vliegmaatschappij om te vragen wat je moet doen. Je zou anders bij het inchecken wel eens voor een verrassing komen te staan. Soms zijn er kosten verbonden aan het wijzigen van je gegevens. Ons advies is eerst je reispas aanschaffen en dan je (internationale)tickets.

Reis je binnen Europa? Controleer dan of je identiteitskaart niet verloopt vlak voor of tijdens je reis.

Om te weten te komen welke documenten je voor je reisbestemming nodig hebt en hoe lang ze geldig moeten zijn kun je op deze sites terecht:


diplomatie
evisumserviceAanvragen van een reispaspoort

Als je reispas toch zou te komen vervallen en je hebt een nieuwe nodig dan moet je je oude reispas ook weer afgeven. Ben je ze echt kwijtgespeeld? Dan moet je eerst bij de politie aangeven dat je jouw oude reispas kwijt bent en met dat attest kun je dan een nieuwe gaan aanvragen.

Een nieuwe reispas aanvragen doe je in jouw gemeentehuis. Dat zal maximum twee weken in beslag nemen dus houdt hier rekening mee en wees er op tijd bij. Spoedprocedures zijn ook mogelijk maar het spreekt voor zich dat je dan wat dieper in je buidel zult moeten tasten.

Alle info voor het aanvragen van een reispas vind je hieronder.

http://www.belgium.be voor België
http://www.paspoortinformatie.nl voor Nederland.

Lees meer: Diefstal of verloren documenten op reis

TIP: Neem kopies van je paspoort of reispas en ook van je visum. Scan die in en mail het naar jezelf of zet het op USB stick. Mochten je documenten op reis verloren geraken kun je zo het proces bij de ambassade versnellen. Een foto nemen van jouw documenten en de op een cloud zetten, is ook handig.

 

Leuke reisgadgets voor jouw reispas


Vond je dit artikel nuttig? Vind ons leuk op facebook en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwtjes en tips om zelfstandig op reis te gaan.

admin • 16 januari 2016


Previous Post

Next Post

Close