Met de rugzak op reis

GO SOMEWHERE

openbaar vervoer

Openbaar vervoer nemen tijdens het backpacken. Frustrerend of niet?

Het openbaar vervoer nemen op reis kan behoorlijk frustrerend zijn. In derde wereld landen is het niet ongewoon om uren in een volgepropte bus of trein door te brengen en uiteindelijk slechts een paar tiental kilometer verder te komen. Een vlucht met vertraging, volgeboekte treinen of vastzitten in de file bezorgt ons vaak bakken stress. Geduld is een zeer schone deugd maar jouw lichaam verlangt na een tijdje ook naar wat comfort. We geven enkele tips mee om zo comfortabel mogelijk te genieten van het openbaar vervoer.

 

Boek op tijd tickets voor druk bereisde routes

In druk bevolkte landen( bv China, India) of op druk bereisde routes kunnen de beste plaatsjes voor het openbaar vervoer snel weg zijn. Vooral tijdens het hoogseizoen, festivals en vakanties ben je er beter op tijd bij. Op nachttreinen zijn de bedjes ook sneller volgeboekt dan de zitjes.

Kom je ergens in een station aan? Boek dan (indien mogelijk) zo snel mogelijk jouw volgende trip. Zijn alle plaatsen reeds volzet? Stap dan eens een lokaal reisbureau binnen en kijk wat zij voor jou kunnen doen.

 

Vertrek op tijd naar de luchthaven

Op luchthavens waar je nog nooit bent geweest, is het moeilijk in te schatten hoeveel tijd je nodig hebt om tot aan de gate te geraken. Soms werken ze er minder vlot en zijn de controles strenger dan bij ons.

Wees de files voor want de stress slaat zwaar toe wanneer je een vlucht dreigt te missen. Wie sneller in de luchthaven is, kan aan de incheckbalie misschien nog een plaatsje aan het raam vragen of een plaats met meer beenruimte bemachtigen. In de luchthaven zijn er altijd mogelijkheden om nog iets te eten, drinken of om het gezellig maken.

 

Laat belangrijke spullen nooit alleen!

Tijdens elke rit houd je belangrijke documenten zoals een paspoort, bankkaart en geld beter op het lichaam, bijvoorbeeld in een plat heuptasje. Voorwerpen die je tijdens een rit zou kunnen nodig hebben, steek je alvast in jouw handbagage.

Laat nooit maar dan ook nooit iemand aan jouw handbagage komen. Ook niet wanneer iemand aanbiedt om die in een ander vak op te bergen of om ze te verplaatsen (met 1 of andere smoes). Doe het altijd zelf!! Zeker wanneer er belangrijke spullen zoals een camera, tablet, geld,… in de handbagage zitten.

Er zijn genoeg scams bekend om in jouw spullen te zitten.  Lees meer: Scams op reis

De grote bagage of rugzak belandt altijd in de laadruimte of op het dak. Doe zoveel mogelijk een beschermingshoes rond je grote bagage. Het bagageruim is nogal vaak smerig. Een flightbag of travelbag beschermt jouw rugzak tijdens de reis. Er bestaan ook flightbags die waterdicht zijn. Let op met dunne regenhoezen dat deze ook wel eens kunnen scheuren wanneer die ergens in het laadruim aan blijven haperen.


 

Denk aan jouw eigen comfort

Draag makkelijk zittende kledij wanneer je lang moet reizen. Het bloed moet kunnen doorstromen dus knellende kledij is af te raden. Sta af en toe eens recht en maak een klein wandelingetje of strek de benen.

Ben je van plan om te slapen tijdens een lange rit? Of neem je een nachttrein of -bus? Neem dan eventueel een opblaasbaar kussen, oordopjes, een oogmasker en verfrissingsdoekjes mee.

Het kan fris worden op het vliegtuig maar ook op de bus en trein. Zeker in warme landen waar ze de airco nogal vaak hard zetten. Een extra trui of dekentje kan altijd van pas komen. Een trui kan ook als kussentje dienen. Steek een trui of dekentje alvast in jouw handbagage.

Neem altijd een gevulde drinkfles en iets om te eten mee wanneer je een lange rit voor de boeg hebt. Meestal worden er wel stops gehouden om te plassen en/of eten maar je hebt altijd een kans dat het vervoer komt vast te zitten of het voertuig in panne valt. Het eten langs de straat is niet altijd even appetijtelijk of hygiënisch en vaak is er niet veel keuze.

Drink niet teveel vooraf!!

Jezelf opfrissen tijdens een lange rit

Kleine flesjes deodorant, lipbalsem, een hydraterende crème, handwasgel, pepermuntjes, zakdoekjes en andere spullen om je op te frissen komen ook altijd en overal van pas. Stop een klein tasje met deze basisspullen in je handbagage.

Verfrissingsdoekjes en toiletpapier zijn een must om mee te nemen. Wie met het openbaar vervoer rondreist of trektochten maakt, moet vaak op erbarmelijke wc’s of in de vrije natuur zijn of haar behoefte doen. In veel landen is er in de openbare toiletten of restaurants geen toiletpapier te bespeuren. Vul op tijd je voorraad aan en steek altijd wat papier in de handbagage.

 

Ziek tijdens een lange rit?

Last van diarree en is er geen toilet aanwezig op de bus? Wacht dan nog even met het nemen van een lange rit of slik Immodium de dag voor je vertrekt.

Voorzie voldoende water, verfrissingsdoekjes en eventueel (sluitbare) zakjes om in te braken.

 

Tijdverdrijf tijdens het openbaar vervoer

Neem een boek, tablet of mp3 speler mee. Laad vooraf wat muziek op of zoek een nieuw boek. Een e-reader is een goede oplossing voor wie graag veel leest maar niet alle boeken wil meesleuren.

Met een balpen en een notitieboekje kun je leuke anekdotes noteren, ouderwetse brieven schrijven, tekeningen maken of gewoon de rest van de reis uitstippelen.

Geniet vooral ook van de couleur local rondom jou.


 

Vond je dit artikel nuttig? Vind ons leuk op facebook en blijf zo op de hoogte van alle nieuwtjes en tips om zelfstandig op reis te gaan.

 

openbaar vervoer

admin • 13 januari 2016


Previous Post

Next Post

Close