Met de rugzak op reis

GO SOMEWHERE

Met of zonder gids op trektocht?

Ga je alleen of met vrienden, partner en familie op trektocht? Heb je een gids nodig of is die verplicht? Veel mensen hebben schrik om te verdwalen en denken dat ze het zonder gids niet zullen halen. Als je een populaire trektocht wil maken en een beetje je gezond verstand gebruikt dan is dat perfect mogelijk zonder begeleider. Veel bewandelde routes zijn zeer goed voorzien van padjes, bordjes, bewegwijzering, hutten, campings om het grote aanbod aan trekkers op te vangen. Het zal zeer moeilijk zijn om te verdwalen.

laos tot thailand 520Een gids is vooral een enorme meerwaarde als je meer te weten wil komen over de fauna en flora van het gebied. Omgekeerd zijn er dan weer veel wandelaars die het niet fijn vinden dat er constant iemand anders met hen meewandelt. Doch is het aangeraden om er één te nemen wanneer je van plan bent om helemaal alleen of als vrouw alleen een niet druk bewandelde route of een route tijdens het laagseizoen te doen.

In Nepal is een gids terug verplicht nadat er een paar eenzame trekkers vermoord of vermist geraakten. Naast gidsen kun je ook om dragers vragen. Zij kennen de route en helpen je rugzak dragen. Een gids draagt je bagage niet. Dragers alleen zullen minder met je praten dan gidsen. Je betaalt ook hun slaapplaats en eten.

 

Enkele tips

  • In de jungle kun je wel ontzettend snel verdwalen. Probeer niet alleen te trekken door de jungle tenzij je een kustlijn of een rivier kunt volgen.
  • In landen waar je veel trektochten kunt maken, bulkt het van de toeristische bureautjes die gidsen, dragers of tochten in groep aanbieden. Je kunt ook overal kaarten en uitrusting aanschaffen en/of huren.
  • Wanneer je in derde wereldlanden onvergetelijke trektochten wil maken doorheen jungle, ongerepte gebieden en voorbij dorpjes met inheemse bevolking dan is het boeken van een gids zeker een must. Zij kennen het gebied uit hun broekzak en kunnen ook communiceren met de bevolking.
  • Het huren van een lokale gids is ook jouw bijdrage om de bevolking te steunen, werk te creëren en om hun Engels of andere talen te oefenen. De gidsen maken de maaltijden en zoeken naar een slaapplaats. Zo heb je altijd wat vrije tijd.
  • Probeer een goede gids te zoeken. Bezoek verschillende bureaus. Wantrouw de personen die je langs straat hiervoor aanspreken of opdringerig zijn. Vertel wat je van de gids verlangt en wat je wil zien of horen.
  • Vergeet geen fooi achteraf of een geschenkje. Laat de gids ook weten wat je er van vond en wat eventueel beter kon.
hiking

admin • 9 januari 2016


Previous Post

Next Post

Close