Met de rugzak op reis

GO SOMEWHERE

trektocht kamperen

Kamperen op trektocht. Welke kampeermateriaal heb je nodig?

Kamperen op trektocht of tijdens een meerdaagse hike, zorgt ervoor dat je op voorhand geen bedden hoeft te reserveren. De tent is mee dus je hoeft geen schrik te hebben dat de hutten volgeboekt zijn wanneer je aankomt. Helaas zorgt al dat kampeermateriaal wel voor een goed gevulde en zware backpack. Kies daarom voor kwalitatief, licht materiaal en verdeel desnoods andere reisspullen onder het reisgezelschap. We overlopen even de basisuitrusting om te kamperen op trektocht en wat de aandachtspunten zijn.

 

De goede tent voor een trektocht

Van plan om te kamperen tijdens een meerdaagse trektocht? Een tent neemt enorm veel plaats in en kan je rug erg belasten dus kies voor een lichte maar natuurlijk ook stevige en waterdichte tent. Kies een tent naargelang het seizoen of de weersomstandigheden waar je zult in terechtkomen.

Heb je een nieuwe tent gekocht? Test hem thuis eerst eens uit. Controleer een oude tent dan weer op schimmelvlekken, gaatjes en volledigheid.

In veel toeristische steden die als uitvalsbasis dienen om te hiken, kun je ook tenten huren. Als je van plan bent een auto te huren dan kun je gemakkelijk de tent kwijt in de koffer of op de achterbank.

Tent mee op het vliegtuig? Let op met tenten die je moet opgooien. Onthoudt dat ronde seconds quechua tenten andere afmetingen hebben en deze als afwijkende bagage (odd size) ingechecked moet worden. Deze bagage haal je meestal ergens anders weer op in plaats van aan de bagageband. Matjes of grotere tenten kun je ook in een flightbag vervoerd worden. Informeer goed, zoek hier meer informatie over op of bel naar de luchtvaartmaatschappij indien je een tent wil meenemen.

Info over tenten vind je hier http://www.kieskeurig.nl/tent/informatie

De beste slaapzak voor jouw trektocht

Slaapzakken heb je in veel maten en kleuren en kun je kiezen naargelang de omstandigheden waarin je zult slapen of reizen. Wie van plan is om in koude gebieden te kamperen heeft uiteraard nood aan een warmere slaapzak om comfortabel te kunnen slapen. Mummiemodellen en slaapzakken met donsvulling zijn beter om de warmte in je slaapzak te houden. Onthoudt dat het in warme gebieden ‘s nachts ook flink kan afkoelen en dat het kouder wordt naargelang je in hoogte stijgt. Sommige berghutten zijn ook niet voorzien van verwarming in de slaapruimtes.

Wie een meerdaagse hiking gaat ondernemen en veel moet meedragen, wil misschien ook liever een lichtgewicht slaapzak in plaats van een lomp en zwaar model. Een slaapzak met donsvulling is lichter om te dragen, compacter en meestal ook warmer. Maar wordt deze slaapzak nat dan droogt ze wel veel trager en neemt het gewicht sterk toe.

De vermelde limiettemperatuur heeft geen persoonlijke indicatie over de temperatuur die jou nog lekker warm houdt in de slaapzak. Dat is voor iedereen anders en zeker voor mannen en vrouwen verschillend. Ook de tent en het soort matje waar je op slaapt kan hier een rol in spelen. Het gaat om gemiddelden. Vraag meer info wanneer je een slaapzak koopt. Geef uitleg welke reis je wil ondernemen en hoe je thuis slaapt. Wie veel woelt en plaats nodig heeft, kan zich niet comfortabel voelen in een mummieslaapzak.

Lees meer: Een slaapzak op trektocht. Welke slaapzak heb jij nodig? 

 

Neem altijd een lakenzak mee

Wat wij altijd meenemen is een lakenzak of liner. Dit is een lichtgewicht slaapzak of zomerslaapzak. Een liner geeft extra warmte in jouw slaapzak en zorgt er voor dat de slaapzak langer meegaat omdat de binnenkant beter beschermd wordt tegen vuil, zweet en zouten.

Een lakenzak is vaak verplicht in berghutten omwille van de hygiëne van de beschikbare matrassen en dekens. Het is voor de meeste hutten zeer moeilijk om op grote hoogte elke dag opnieuw de dekens te wassen en drogen.

Ook in hostels kun je gebruik maken van een liner wanneer je twijfelt aan de hygiëne van het bed. Een lakenzak is ook een must om mee te nemen wanneer je naar derde wereldlanden reist om je gevoel van hygiëne te vergroten. In warme landen zijn liners uitstekend te gebruiken als slaapzak. Kies in warme vochtige gebieden voor een lakenzak die snel droogt.

Lakenzakken bestaan uit katoen, zijde, fleece of andere synthetische stoffen. Wij verkiezen zijde omdat zijde zeer licht en ademend is. Fleece is dan weer goed voor dat tikkeltje extra warmte in koude gebieden.

Een kussensloop meenemen is ook een aanrader.

 

Een slaapmat voor een trektocht

 

Zelfopblaasbaar matje

Een zelfopblaasbaar matje blaast zichzelf op met lucht wanneer je het ventiel opendraait. Afhankelijk van jouw behoefte aan een zachte ondergrond of extra isolatie, kies je de gewenste dikte. Ze bestaan in verschillende lengtes, diktes, kleuren en materialen. Neem iets mee om te repareren want net zoals bij een opblaasbaar matje zijn zelfopblaasbare matjes gevoelig voor scherpe ondergronden. Dit matje wordt het meeste gekozen door wie wil kamperen op trektocht.

 

Oprolbaar schuimrubber matje

Schuimrubberen matjes kun je zeer goedkoop aanschaffen. Ook hier bestaan de matjes in verschillende lengtes, diktes en kleuren. Ze wegen niet veel en zijn niet vatbaar voor gaatjes door scherpe ondergronden of voorwerpen. Helaas nemen deze matjes wel heel veel plaats in en isoleren ze vaak minder goed. Het slaapt ook harder dan de ander matjes. Je hangt ze meestal aan de buitenzijde van jouw backpack en ze zijn daarom minder geschikt om mee te nemen tijdens een meerdaagse trektocht.

 

Luchtmatras

Deze matras is veruit de meest comfortabele matras om op te slapen maar is zwaar, isoleert niet goed en is heel vatbaar voor gaatjes. Voor kampeervakanties met kinderen in niet al te koude gebieden, zijn dit wel goeie matrassen hoor. Maar een reparatieset en kennis om te repareren is wel noodzakelijk.

Er bestaan stevige, lichtgewicht luchtmatrassen die beter isoleren zodat hikers ook van een zachte nachtrust kunnen genieten.

Wat nemen we nog mee?

 • Je hebt zeker nood aan stevig bestek (liefst geen plastiek want dat breekt snel), een beker en een bord/kom uit aluminium of beter nog, een gamel!
 • Aluminium pot(ten en pan(en) om je voedsel in klaar te maken.
 • Een gasbrander en brandstof en zeker niet te vergeten een aansteker en/of lucifers.
 • Eventueel een Zwitsers zakmes of iets gelijkaardig.
 • Een spons, afwasmiddel of stuk zeep en een handdoekje.
 • Eventueel wat kruiden.
 • Blikopener.
 • Droge voeding om met water te bereiden.

Enkele tips

 • Als je vliegt moet je de gasflessen kopen in het buitenland want die mogen niet mee op het vliegtuig.
 • Let op met bagage zoals tenten op het vliegtuig. Vaak moet je die inchecken als afwijkende bagage of odd shaped luggage en zal je deze niet op de band terugvinden maar op een andere plaats in de luchthaven. Dit is af en toe ook met backpacks het geval.
 • Neem eventueel een klein windscherm mee of zorg ervoor dat je kookt uit de wind. Het gaat sneller en je verbruikt minder brandstof.
 • Wanneer je een tijd lang geen dorpjes of bevoorradingsposten meer zult tegenkomen, ben je beter goed voorzien van voedsel, brandstof en misschien ook water. Kies voor zakjes oplosbare soep of pasta’s, noten, mueslibars, soldaatkoeken, een pot choco, etc. Probeer hier inventief te zijn en het gewicht te beperken maar zorg dat je geen honger zult lijden. Kies voor voedsel met veel koolhydraten of gezonde vetten.
 • Leuke site over voedsel tijdens trektochten. schampavie
 • Hier vind je een inpaklijst voor wie gaat kamperen. Inpaklijst voor kampeermateriaal. Wat je niet mag vergeten.

 

 

Vond je dit bericht interessant? Like ons op facebook en blijf zo op de hoogte van alle nieuwtjes over backpacken en budget reizen.

hikingkamperen

admin • 12 januari 2016


Previous Post

Next Post

Close