Met de rugzak op reis

GO SOMEWHERE

Welk kampeermateriaal op trektocht?

Facebookpinterest

Wil je tijdens een trektocht ook kamperen? Dan zul je heel wat kampeermateriaal moeten meesleuren. Zorg voor goed, licht materiaal en verdeel desnoods wat spullen onder het reisgezelschap. We overlopen even de basisuitrusting en wat belangrijk is.

 

Tent

tentZorg voor een lichte doch stevige en waterdichte tent. Hoe minder gewicht, hoe dankbaarder je rug je zal zijn. De ronde tenten van Quecha die je in een paar seconden kunt uitgooien zijn minder praktisch om mee te sleuren. Al heeft Quecha tegenwoordig ook lichtgewicht tenten die je zeer snel kunt opzetten. Vergeet ook niet dat je die ronde tenten moeilijker meekrijgt op het vliegtuig.

Gebruik je jouw eigen oudere tent? Controleer dan op voorhand of die nog volledig is, de ritsen nog werken en of er geen gaatjes en scheuren zijn.

In veel toeristische uitvalsbasissen voor trektochten kun je ook tenten huren. Best ook eens testen en controleren op voorhand. Wij hadden eens een tent met gaatjes gehuurd en werd ‘s nachts gewekt door muizen die het op ons brood hadden gemunt.

 

Slaapzak

slaapzakEen slaapzak kun je kiezen naargelang de omstandigheden waarin je zult slapen. Als je in koudere gebieden zult slapen, kies je natuurlijk voor een warme slaapzak. Mummie modellen zijn ook beter om de warmte in je slaapzak te houden.

Onthoudt dat het in warme gebieden ook heel koud kan worden wanneer de zon ondergaat en dat het kouder wordt wanneer de hoogte toeneemt. De meest berghutten zijn niet voorzien van verwarming (behalve een haard in de gemeenschappelijke ruimte).

Waterdichte slaapzakken bestaan niet. Kies voor een slaapzak dat licht, synthetisch (dus geen katoen) en doorademend is. De limiettemperatuur die op je slaapzak of hoes vermeld staat wil niet zeggen dat je bij deze temperatuur het nog lekker warm in je slaapzak zult hebben. Dat is voor iedereen anders en zeker voor mannen en vrouwen verschillend. Vraag meer info wanneer je een slaapzak koopt.

 

Lakenzak

liner2Wat wij altijd meenemen is een liner. Dit is een lichtgewicht lakenzak of zomerslaapzak waar je in kunt kruipen voor je in je slaapzak of onder andere dekens kruipt. Dit kan een beetje extra warmte opleveren. Zorg dan wel voor een ademende stof. Katoen is minder goed als je er in zweet.

Een lakenzak is ook proper en hygiënischer wanneer je onder andere dekens kruipt. Sommige berghutten zijn van dekens voorzien maar verwachten wel van jou dat je een eigen hoeslaken of lakenzak meeneemt. Vergeet ook niet dat vele berghutten op grote hoogte zeer moeilijk al hun dekens en kussens elke dag kunnen wassen en drogen.

Een lakenzak is ook een must om mee te nemen wanneer je naar derde wereldlanden reist om je gevoel van hygiëne wat te vergroten. In warme landen zijn liners uitstekend te gebruiken als slaapzak.

Lakenzakken bestaan uit katoen, zijde, fleece of andere synthetische stoffen. Wij verkiezen zijde omdat dat zeer licht en ademend is.

 

Matje

matjeOm je comfort tijdens het slapen in de tent (of op de grond) te vergroten, kun je beter een slaapmatje meenemen. Wanneer je geen tent wil meesleuren maar ook onzeker bent over een slaapplaats in een berghut dan krijg je misschien wel nog een plaatsje op de grond. Daarom kan het wel handig zijn om dit mee te nemen.

Er bestaan drie soorten matrasjes:

 • Het luchtbed, wat wel comfortabel maar ook zwaar, onpraktisch en kwetsbaar is.
 • Het zelfopblaasbare matje, wat comfortabel, goed isolerend, vrij licht maar ook kwetsbaarder is.
 • Het oprolbaar matje wat wel minder comfortabel is maar zeer licht en onkwetsbaar. Het oprolbaar matje neemt wel wat volume in op je rugzak maar je kunt dit matje ook gebruiken om tijdens het wandelen om te zitten tijdens de picknick of om te rusten.

 

Stoeltje

Je kunt tegenwoordig lichte, compacte en opplooibare stoeltjes kopen die je makkelijk kunt meenemen op trektocht. Als het vooral droog weer is dan kun je best wel rusten op je slaapmatje. Bij nat weer of een natte ondergrond kan een klein stoeltje veel plezier bieden. Ook wanneer je veel moet koken.

 

Kookgerief

IMG_0424

Wanneer je van plan bent om zelf je potje te koken tijdens het kamperen dan heb je nog wat extra gewicht om mee te dragen. Je kunt namelijk moeilijk eten als je geen gerief bij hebt om je eten klaar te maken. Toch? Maar ook sommige basisspullen zoals bestek en een beker kunnen altijd van pas komen om onderweg een hapje te eten.

 

Niet vergeten

 • Je hebt zeker nood aan stevig bestek (liefst geen plastiek want dat breekt snel), een beker en een bord/kom uit aluminium of beter nog, een gamel!
 • Aluminium pot(ten en pan(en) om je voedsel in klaar te maken.
 • Een gasbrander en brandstof en zeker niet te vergeten een aansteker en/of lucifers.
 • Eventueel een Zwitsers zakmes of iets gelijkaardig.
 • Een spons, afwasmiddel of stuk zeep en een handdoekje.
 • Eventueel wat kruiden.
 • Blikopener.
 • Droge voeding om met water te bereiden.

 

Enkele tips

 • Als je vliegt moet je die gasflessen kopen in het buitenland want die mogen niet mee op het vliegtuig.
 • Neem ook een klein windscherm mee of zorg ervoor dat je kookt uit de wind. Het gaat sneller en je verbruikt minder brandstof.
 • Wanneer je een tijd lang geen dorpjes of bevoorradingsposten meer zult tegenkomen zal je ook goed voorzien moeten zijn van voedsel, brandstof en misschien ook water. Kies voor zakjes oplosbare soep of pasta’s, noten, mueslibars, soldaatkoeken, een pot choco, etc. Probeer hier inventief te zijn en het gewicht te beperken maar zorg dat je geen honger zult lijden. Kies voor voedsel met veel koolhydraten of gezonde vetten.
 • Leuke site over voedsel tijdens trektochten.

 http://www.schampavie.be/OUDESITE/wetenswaard/droge_voeding.htm

Facebookpinterest
hikingkamperen

admin • 12 januari 2016


Previous Post

Next Post

Left Menu Icon
Menu
Right Menu Icon
Close