Met de rugzak op reis

GO SOMEWHERE

Het huren van een wagen op reis

Een wagen, sleepervan of kampeerwagen huren is een erg leuke manier van reizen. Er zijn veel landen waar je gemakkelijk een auto kunt huren om dan op eigen houtje je reisbestemming te doorkruisen. Denk maar aan zowaar alle landen in Europa, de USA, Canada, Australië, Nieuw zeeland, Zuid Afrika, Marokko, Argentinië, Costa Rica, Mexico, en zelfs India.

Er zijn nog heel wat landen waar dit mogelijk is maar hou er wel rekening mee dat het in veel niet westerse landen, maar ook op plaatsen in Zuid- en Oost-Europa, soms een beetje gekkenwerk is op de baan. Er zijn andere regels, andere of zelfs geen verkeersborden, er wordt non-stop getoetert, meer mensen en dieren op de baan, slecht onderhouden wegen,… 

Je moet zelf goed weten of je op jezelf of je reispartner kunt vertrouwen zodat je niet constant in elkaars haren vliegt van frustratie. In het begin hadden wij daar zelf ook wat schrik van maar eens je dat stuur in je eigen handen hebt dan gaat het vanzelf en ben je zowiezo extra alert.

Er zijn ook veel mooie kant en klare autoreizen (of fly and drives) beschikbaar die je bij verschillende reisbureaus kunt boeken. De wagen en hotels worden allemaal voor jou geboekt. Je hoeft enkel nog te rijden en te genieten. Je kunt dan wel niet van de route afwijken.

We zetten voor jullie even op een rijtje wat belangrijk is bij het huren van een wagen.

 

Waar moet je op letten?
 • Zoek eerst op of het in het land waar je wilt reizen toegestaan is om een wagen te huren en wat de minimumleeftijd en rij-ervaring van de chauffeur moet zijn.
 • Je kunt vooraf al eens wat prijzen vergelijken op verschillende sites. Als het te duur zou uitvallen kun je alsnog beslissen om met het openbaar vervoer te reizen of ter plaatse voor een paar dagen een auto te huren. Misschien vind je dan nog andere toeristen die de prijs willen delen. Ter plaatse een auto huren kan wel een beetje duurder uitvallen dan vooraf online te boeken.
 • De prijzen kunnen enorm verschillen naargelang het type wagen, de firma en het land waar je de wagen wil huren. Ook het seizoen speelt een grote rol. In het laagseizoen kun je goedkoper een wagen huren maar dan moet je er ook rekening mee houden dat je naargelang het land misschien met sneeuw of wateroverlast te maken zult krijgen. Sommige wegen kunnen dan gesloten zijn.
 •  Er zijn zeer veel verschillende types van auto’s die je kunt huren. Diesel, benzine, manueel, automatisch, 4WD, voor kleine gezinnen, grote gezinnen, airco, met veel kofferruimte, met minder ruimte, etc.
 • Verschillende opties, zoals een tweede bestuurder, een gps, een kinderzitje, de wagen afgeven in een andere stad,… kunnen de wagen een stuk duurder maken.
 • Zoals vermeld is het vaak interessanter om online nog voor je vertrek een wagen te boeken. We hebben gemerkt dat de prijzen dan een stuk goedkoper kunnen zijn dan wanneer je ter plaatse nog snel een wagen wilt huren. Je kunt ook makkelijker prijzen vergelijken en reviews lezen van andere mensen die bij die firma hun wagen gehuurd hebben. Zo lezen wij vaak slechte verhalen over Holiday cars. Een gewaarschuwd man of vrouw…

 

Enkele links voor wagenverhuur

 

budget.be  (zelf goeie ervaring mee)

avis.be

sunnycars.be

europcar.be

totallycampers.com

car-rental-bali-airport

 

Enkele tips bij het huren van een wagen
 • Ga op zoek naar een erkende firma! De goedkoopste is niet altijd de beste. Ga zeker geen wagen huren van een individu.
 • Vergeet je extra verzekeringen niet af te sluiten. Een reisverzekering alleen is niet voldoende voor wie een wagen huurt. Bekijk het soort verzekeringen hier.
 • In sommige landen is de Diesel duurder dan in ons land dus controleer goed voor je de wagen boekt.
 • Huur pas de wagen wanneer je een stad verlaat. Stel dat je naar San Francisco vliegt om een rondreis te maken in de USA. Dan kan je beter eerst de stad bezoeken en een paar dagen later je wagen gaan oppikken. Zo moet je niet met je wagen nog rondrijden in een drukke stad en parking zoeken. Je kan ook onmiddellijk het vliegveld met wagen verlaten en de stad later komen bezoeken wanneer je de wagen weer hebt afgegeven.
 • In landen waar je links moet rijden en het stuur rechts is kan het makkelijker zijn om een automatische versnellingsbak te kiezen. Dan moet je niet schakelen met je linkerhand.
 • In de USA zijn de meeste auto’s automatisch geschakeld. Geen schrik hebben want dat is erg gemakkelijk.
 • Lees alle kleine lettertjes goed!
 • Laat zeker geen optie zoals 2de bestuurder vallen om geld te sparen als je wel van plan bent om met twee te rijden. Stel dat je dan controle hebt of in een ongeval terecht komt dan heb je echt een probleem.
 • Je zult meestal een visa kaart nodig hebben om je voorschot te kunnen betalen en ook omdat de firma een bedrag op je kaart moet kunnen vastzetten als waarborg. Ook om te tanken zal deze kaart van pas kunnen komen.
 •  Het gebeurt heel vaak dat er een andere wagen klaar staat dan (ander kleur of merk) dan deze die je hebt geboekt. Op het internet zijn het vaak voorbeelden van wagens die ze meegeven.
 • Hou rekening met het aantal plaatsen en kofferruimte als je met meerdere personen reist. Als je veel in de wagen zit is enig comfort wel aan te raden. Kijk of er airco is als je in een warm land reist.
 • Controleer bij aankomst je wagen altijd op blutsen, bulten, schreven, volle tank, km stand, etc.. Liefst met een persoon van de firma erbij. Trek foto’s.
 • Vraag goed na wat er moet gebeuren bij pech of een ongeval en naar welke nummer gebeld moet worden.
 • Lever de wagen met volle tank terug als daar om wordt gevraagd. Benzine net naast verhuurfirma’s zijn duurder.
 • Wegenkaarten kun je overal in tankstations kopen.

 

Sleerpervans

nieuw zeeland tot nicaragua 1025Je kunt in Nieuw Zeeland, Australië en nu ook in de USA, Canada, Chili, Patagonië, Zuid Afrika en Ijsland ,…erg leuke en handige sleepervan busjes huren. Dat zijn kleine busjes of break wagens waar je ook in kunt slapen en koken. Ze zijn kleiner en goedkoper dan een kampeerwagen.

Wij hebben dit in Nieuw zeeland gedaan en dat maakte de reis nog vrij goedkoop aangezien openbaar vervoer en hotels daar prijzig zijn en we op die manier in de wagen konden slapen langs de baan en op gratis campings. In het hoogseizoen kunnen de prijzen van sleepervans wel drastisch verhogen. Kijk goed wat er inbegrepen is (dekens, gas om te koken, potten, watertank,..)

Lees hier ook altijd wel heel goed alle kleine lettertjes.

Nieuw zeeland en Australië

escaperentals (zelf goeie ervaring mee)

sleepervans

cheapacampa

spaceshipsrentals

jucy

wickedcampers

hippiecamper

Ijsland

happycampers

 

Noord Amerika

jucyrentals

wickedcampers

lostcampersusa (ook hawaï)

 

Zuid Amerika

wickedsouthamerica

Zuid Afrika

lekkercamper

wagen huren

admin • 4 januari 2016


Previous Post

Next Post

Close