Met de rugzak op reis

GO SOMEWHERE

huis en inboedel

Wat doe je met huis en inboedel tijdens een wereldreis?

Je gaat op wereldreis of bent van plan om dit in de toekomst te doen. Wat gebeurt er dan met jouw huis en inboedel wanneer je zolang op reis bent? Wie nog bij zijn ouders of vrienden woont, zal weinig hinder ondervinden om alles geregeld te krijgen. Ben je eigenaar van een woning of appartement? Hou dan rekening met een flink bedrag dat je extra moet sparen omdat je alle doorlopende kosten thuis zoals energiekosten, hypotheek, belastingen, verzekeringen,… nog moeten kunnen blijven betalen terwijl je reist. Dit kan flink oplopen.

Een andere optie is verhuren. Jouw woonplaats verkopen omwille van een wereldreis is misschien een beetje drastisch( maar uiteraard perfect mogelijk ). Er zijn altijd wel mensen op zoek naar een plaatsje om tijdelijk te wonen en die dan de kosten in jouw plaats kunnen betalen. Maar hoe vind je zo’n mensen? Waar moet je allemaal rekening mee houden? Wanneer moet je alles opzeggen?

We zetten voor jullie de belangrijke punten op een rijtje.

 

Opzeggen van een huurcontract

Wie iets huurt, moet eerst en vooral eens zijn of haar huurcontract erbij halen. Daarin staat duidelijk hoe en wanneer je het contract kunt opzeggen. Bij twijfel kun je best eens informeren bij het immokantoor of de huisbaas.

Hou rekening met het opzegtermijn en bekijk of je de waarborg terug kunt krijgen (extra centjes voor op reis!).  Als je het contract verbreekt kan het zijn dat je (een deel van) de waarborg moet afstaan. Wij huurden een huis met een contract van drie jaar. We hielden er rekening mee om onze reis pas te beginnen wanneer het contract was afgelopen.

Minstens drie maanden op voorhand stuurden wij een aangetekende brief om te melden dat we het huurcontract niet meer wilden verlengen. Opletten met stilzwijgende verlengingen en altijd aangetekende brieven versturen. We hadden ook een goede relatie met de eigenaar van het pand en konden afspreken dat wij er na einde contract nog een tweetal weken extra in konden verblijven (aan een halve maand huur).

Misschien zijn er wel vrienden, vrienden van vrienden of familie die een huurpand zoeken? Zet een half jaar voor je plannen een zoekertje op facebook of twitter. Zulke nieuwtjes gaan snel rond. Nu ja indien het pand niet verhuurd geraakt voor je vertrekt is dat het probleem van de eigenaar en niet van jou natuurlijk.

Veel van onze meubels en oude rommel konden we nog verkopen aan de nieuwe huurders en ook op rommelmarkten en tweedehandssites. De rest stockeerden we bij verschillende familieleden.

We bleven vlak voor ons vertrek ook nog een paar nachten bij familie slapen. Die vonden dat geen probleem aangezien ze ons een jaar moesten missen. Bij onze thuiskomst konden we ook weer bij hen terecht tot we een nieuw appartement hadden gevonden. Wij hadden gelukkig geen huisdieren want ook voor hen moet je (tijdelijk) een nieuw baasje vinden.

!!!BELANGRIJK!!! Om je rechten in België te behouden is het erg belangrijk dat je een domicilie adres in België kunt voorleggen. Geef een adres op van familie of vrienden. Doe dit op tijd want een wijkagent moet komen controleren of je er wel woont. Zorg dat je dan ook aanwezig kunt zijn. Dit kan 2 weken in beslag nemen. Dan moet je ook nog eens langs in het gemeentehuis om je pas van adres te laten aanpassen Om die mensen bij wie je zogezegd woont niet te belasten met extra provinciebelasting en andere laat je je ineens als “tijdelijk afwezig” registreren in het stadhuis voor je vertrekt.
Onderverhuren van jouw huurwoning

Wil je liever niks opzeggen en onmiddellijk terug kunnen intrekken in jouw appartement of woning? Dan kun je opteren om de woning die je huurt, onder te verhuren. Dat is wel weer een pak moeilijker om te regelen en is ook niet altijd mogelijk of legaal

Om te kunnen onderverhuren moet je eerst de toestemming krijgen van de verhuurders. Vaak staat dit in je contract of dit mogelijk is of niet. Maar jij blijft wel verantwoordelijk voor het huurpand en wat de onderverhuurders erin uitspoken. Je moet goed in gedachten houden dat er heel wat kan mislopen. Je kunt problemen krijgen met een voortijdige beëindiging van de huur, gesloopte spullen of een onderhuurder die de huur niet betaalt.

Stel dat de onderverhuurder beslist om na een paar maanden alweer te verhuizen, dan moet jij weer opdraaien voor de maandelijkse huur. Wanneer je dit niet kunt betalen (want je bent op reis) zul je terug naar huis moeten komen of beroep moeten doen op vrienden en familie om thuis alles te regelen. Talk about stress!! Daarom vraag je maar beter een paar maanden waarborg en zeker wanneer je het gemeubeld verhuurt. Ze zouden er wel eens met je mooie zetel vandoor kunnen gaan.

Verder is het erg moeilijk aan te geven hoe lang je precies weg zult blijven. Het kan zomaar gebeuren dat je het na een paar maanden al beu bent, maar voor hetzelfde geld wil je toch langer dan gepland wegblijven. Het kan ook altijd gebeuren dat je halsoverkop naar huis moet door een sterfgeval. Beide opties kunnen voor problemen zorgen als de onderhuurder zich niet aan jouw plannen aan wil of kan passen. Je moet die perso(o)n(en) natuurlijk heel erg kunnen vertrouwen met al jouw persoonlijke spullen.

Het is belangrijk om een goed en duidelijk contract op te stellen. Met juiste data, beschrijving van de inboedel, betalen van een waarborg, en waar in staat dat de onderverhuurders hun domicilie niet op jullie adres mogen zetten. Stel dat zij in de schulden terecht komen, dan zal de gerechtsdeurwaarder geen onderscheid maken tussen hun en jullie spullen.

De duur van de onderhuur mag de resterende duur van de hoofdhuurovereenkomst niet overschrijden. Wanneer de verhuurder de hoofdhuur beëindigt, moet de hoofdhuurder de onderhuurder daarvan binnen vijftien dagen op de hoogte brengen. Hij moet hem dan meedelen dat het contract van de onderhuur op dezelfde datum als die van de hoofdhuur zal eindigen.

Wil je het goed doen? Dan kun je misschien beter een tussenpersoon zoals een immobiliën kantoor erbij nemen. Je betaalt daar wel voor maar je zal geruster zijn mochten er zich problemen voordoen.

Er zijn ook heel wat betrouwbare mensen die een tijdelijke woonplaats zoeken. Je kunt altijd een zoekertje zetten op facebook, twitter, reisforums, 2dehandssites(immo), in kranten of weekbladen.

 

Een gekochte woning verhuren

te huurWie een woning bezit kan opteren om de woning te verhuren. Daar komt heel wat bij te kijken.

Wie zijn of haar woning laat verhuren door het OCMW is er zeker van elke maand huurgeld te krijgen. Dit is meestal minder dan de markt- huurwaarde prijs en er is ook een kans dat de huurder de woning niet zal willen of kunnen verlaten. Het OCMW heeft niet altijd voldoende huurwoningen beschikbaar en kan de mensen niet zomaar op straat zetten. En dan hebben we het nog niet gehad over in welke toestand je je huis misschien zult terugzien (dat geldt ook voor andere huurders)

Wie de woning nog moet afbetalen en een tijdje wil verhuren moet er eerst rekening mee houden dat de huurprijs misschien een pak minder zal zijn dan de maandelijkse hypothecaire afbetalingen. Het restbedrag zul je zelf maandelijks moeten bijleggen. Dit kan ook meer zijn. Het hangt ervan af hoe je hypothecaire lening er uitziet.

Je kunt beter informeren bij een immokantoor en ook bij je bank waar je de lening hebt afgesloten (als je nog moet afbetalen zijn zij uiteindelijk ook eigenaar van het pand) hoe je hieraan moet beginnen en wat er allemaal in het contract moet staan.

Let op met huurders die hun domicilie op jouw adres zetten. Wanneer zij schulden zouden hebben, zal de gerechtsdeurwaarder geen onderscheid maken tussen jullie spullen.

Vergeet niet om voor je vertrek alle meterstanden samen op te meten en alles op tijd aan de bevoegde instanties door te geven.

Daar het moeilijk is om correct informatie te vinden over het verhuren van een eigen woning voor een korte tijd, heb ik deze vraag eens gesteld op een juridisch forum. Onderstaande antwoord is wat ik kreeg:

Als u verhuurt dan als ‘woning’ dan hebben de huurder niet alleen het recht maar ook de plicht op dat adres hun domicilie te zetten anders is het domiciliefraude.
De huurwet woning verplicht nl om te voldoen aan die wet om er zijn hoofdverblijfplaats te vestigen.

In het ander geval kan u verhuren als tweede verblijf …. en dan dienen de huurders in de meeste gemeenten een taks 2de verblijf te betalen want dan vallen ze en u ook gewoon onder de huurwet.

Zolang u er ingeschreven staat blijft uiteraard ook uw domicilie daar staan.
In een aantal gevallen kan u een referentieadres opgeven.

Gezien u echter niet kan controleren of de huurders daar nog wel zijn is het best via een lastgeving te werken (of iets soortgelijk) dat wil zeggen dat iemand anders door u gemachtigd wordt in uw naam
Of werken via een organisatie zoals ‘Lancelot wonen‘ die zorgen dat uw huis ‘bezet’ wordt tijdens uw afwezigheid.

Uiteraard kan men zich best verzekeren tegen alles en nog wat.
 

Wat met de inboedel?

download (4)

Op wereldreis gaan is een mooi excuus om eens stil te staan bij de hoop rommel en kledij die je de laatste jaren hebt verzameld. Alles wat je het voorbije jaar niet hebt gebruikt of hebt gedragen moet je echt proberen te verkopen of weggooien want er zit een dikke kans in dat je dat na je reis ook niet zult gebruiken of dragen. Hoe minder rommel je over hebt, hoe minder je moet verhuizen.

Toen wij terug thuis waren en alles opnieuw mochten uitpakken, stonden we versteld van hoeveel spullen we na een jaar al vergeten waren. Ook na onze reis hebben we nog heel veel weggegeven of verkocht en vervangen door onze tientallen souvenirs.

Je kunt hier nog een mooi centje aan verdienen om je reisbudget wat aan te spijzen.

 

Enkele tips
  • Stockeer het gerief dat je nog wil houden zoveel mogelijk bij familie en/of vrienden.
  • We namen wat oude kledij mee op reis om nog een laatste keer te dragen en dan weg te geven aan de lokale bevolking.
  • Neem deel aan een aantal rommelmarkten. Verkoop je spullen of Ebay, facebook marketplace of andere 2dehands sites. Zet advertenties in de koopjeskrant en begin hier tijdig aan. Soms kan het een tijdje duren voor de mensen reageren of willen betalen.
  • Doneer aan de kringloopwinkel of goede doelen.
  • Zoek ruim voor je vertrek al naar stevige verhuisdozen en koop wat plastiek dozen met deksel om je kledij en ander textiel in te bewaren. Je kunt ook plastiek zakken kopen waar je de lucht uit kunt zuigen. Zo blijft je kledij optimaal bewaard.
  • Koop plastiek zeilen om je zetels en matras goed te beschermen tegen vocht en stof wanneer je die ergens moet stockeren.
  • Schrijf goed op de dozen wat erin zit. Hou een doos opzij voor al je belangrijke papieren, gsm, sleutels, werkbadges, etc… zodat je die snel terugvindt wanneer je terug thuis komt.
  • Mocht er nergens een plaatsje zijn om alles te stockeren? Dan kun je proberen om een box te huren. Akkoord, dit zijn weer maandelijkse kosten maar dan staat al je gerief wel veilig en droog tot je terugkomt. Kijk eens bij shurgard.be . Of tik in google opslagruimte en je woonplaats in. Je zult snel wel wat vinden.

 

Kijk bij wagen wat je met de wagen kunt doen.

Lees hier wat je moet doen met alle abonnementen en verzekeringen

 

admin • 14 januari 2016


Previous Post

Next Post

Close