Met de rugzak op reis

GO SOMEWHERE

hiking outfit

Uit wat bestaat een goede hiking outfit?

Facebookpinterest

De eerste keer dat ik een lange dagtrektocht maakte in de grand canyon, bestond mijn hiking outfit uit een katoenen t-shirt en broek van de h&m. Na twee uur wandelen en zweten begon dat shirtje zo erg te stinken dat ik meer last kreeg van mijn eigen stank dan van mijn conditie.En die stank heb ik er achteraf weer moeilijk uitgekregen.

Een trektocht is geen modeshow. Je kiest beter voor comfortabele kledij dan er modieus te willen uitzien. Ja die afritsbare broeken en fleece truitjes zijn niet hip. Maar wel handig. Goede trekkerskledij kun je dagen na elkaar dagen en maar blijven zweten zonder dat het gaat stinken. Zo kun je ook op gewicht besparen in je rugzak.

 

Het 3 lagen systeem van een hiking outfit

228421_11835_XL

De onderlaag

Zorgt ervoor dat het zweet snel wordt afgevoerd naar de volgende laag zodat je lichaam niet nat wordt. De onderlaag mag niet te strak zitten maar moet toch goed aansluiten.       Onderlagen zijn meestal vervaardigd uit polyester, polipropyleen of mireno wol. Bijvoorbeeld thermisch ondergoed of sportshirtjes.

 

De tussenlaag

Neemt het vocht van de onderlaag over en geeft het door aan de lucht of aan de buitenlaag. De warmte blijft wel circuleren tussen de onderlaag en tussenlaag.  De tussenlaag kan je warm houden mits de kledij vrij losjes over het lichaam valt en niet teveel lucht laat ontsnappen. Dus weinig ritsen, een hoge kraag, lange mouwen. Tussenlagen zijn meestal vervaardigd uit wol, fleece of mixen van wol en synthetische materialen. Bijvoorbeeld: fleece truien, windstopper, softshell.

 

De buitenlaag

Moet je beschermen tegen weer en wind. Hier gaat het meer over een jas. Zorg voor een ademend en waterdicht model zodat de binnenkant van je jas niet klam en nat wordt.          Goede buitenlagen zijn vervaardigd uit Gore tex. Kijk of er een label op je jas vermeld staat.

 

 

Regenkledij tijdens een trektocht

nieuw zeeland tot nicaragua 291

 

 

 

 

 

Een goede regenvest EN regenbroek zijn onmisbaar. Stel dat het in het begin van de dag al fel begint te regenen en je vindt geen schuilplaats dan zal je erg dankbaar zijn dat je van regenkledij bent voorzien. Wandelen met natte kledij is verre van aangenaam en vaak is er niet veel tijd (of zon) om je broek of trui te laten drogen.

Kies voor een goede ADEMENDE regenvest als je in een gebied bent waar veel regen kan vallen. Een weggooi poncho of k- way is dan weer handig en licht als je in een gebied bent waar er minder kans is op regen.

Je kunt ook voor een goede regenponcho gaan maar kies dan zeker voor één met lange mouwen, kap, goed materiaal en zorg ervoor dat hij perfect over je rugzak past. Goedkope poncho’s kunnen tijdens het wandelen verschuiven of doorlekken.

Kies een goede ademende regenbroek en zorg er ook voor dat je die broek over je schoenen kunt aantrekken.
 

Zonnebril en hoofdbescherming

Als de zon schijnt heb je geluk maar je moet je er ook goed tegen beschermen. Er kunnen uren voorbijgaan zonder dat je in de schaduw loopt. Je kunt op die manier snel last krijgen van een zonneslag.

In de bergen (ook al voelt het fris aan), langs water en wanneer je zweet kun je erg snel verbranden. Kies voor een hoofdeksel of Buff. Buffs zijn handige sjaaltjes die je op verschillende manieren als sjaal of hoofddeksel kunt gebruiken.

Een goede zonnebril is ook onmisbaar. Zelfs wanneer je naar een gebied met sneeuw trekt. e combinatie zon op sneeuw kan je bij wijze van spreken verblinden.

 

Ook belangrijk tijdens een trektocht

  • Stevige wandelschoenen. (reeds ingelopen)
  • ondergoed
  • goeie (trekkers)kousen
  • warme thermische kledij voor in koude gebieden of een dikke (fleece) trui voor in de bergen ‘s avonds. Ook wanneer je vroeg in de morgen weer vertrekt kan het nog bitter koud zijn.
  • zwemkledij voor wanneer je de kans krijgt om in een meer, rivier of warmwaterbron te zwemmen.
  • Nachtkledij
  • comfortabele set kledij voor ‘s avonds.

 

Waar koop je een hiking outfit?

Wij kopen onze spullen bij onderstaande winkels. Decathlon biedt veel goede hiking kledij aan voor een prikje. En ja soms kun je al eens wat meer geld uitgeven bijvoorbeeld aan de schoenen of jas maar onthou dat je daar dan ook jaren deugd van hebt. Voor wie vaker wil gaan hiken is dit slechts een kleine investering.

 

 

Bekijk ook onze inpaklijst voor een trektocht

Vond je dit artikel nuttig? Like ons op facebook en blijf zo op de hoogte van alle tips en nieuwtjes rond backpacken.

 
Facebookpinterest
asadventurebagagehiking

admin • 12 januari 2016


Previous Post

Next Post

Left Menu Icon
Menu
Right Menu Icon
Close