Met de rugzak op reis

GO SOMEWHERE

geld en bankkaarten op reis

Geld en bankkaarten op reis

Facebookpinterest

Zonder geld zal je op reis niet ver geraken. Je hebt het nodig om een hotel, eten en het openbaar vervoer ermee te betalen. Maar hoeveel neem je cash mee? Moet ik vooraf vreemd geld bij de bank bestellen? En welke bankkaart heb je nodig? Wat moet je doen indien alles gestolen wordt en je geen geld meer hebt? We overlopen even de betaalmogelijkheden en geven enkele tips.

 

Bank- en kredietkaart

geld en bankkaarten op reis

Je doet er goed aan om een kredietkaart zoals Visa of Mastercard aan te schaffen. Met Maestro kun je namelijk sinds 2011 enkel nog geld in Europa afhalen, tenzij je vooraf naar de bank gaat en vraagt om de kaart tijdelijk te deblokkeren. Eens je de kaart gedeblokkeerd hebt, is dit slechts een beperkte tijd geldig. Voor elke reis buiten Europa moet je dit dus opnieuw aanvragen. Op die manier word je bijna verplicht om een kredietkaart te nemen. Daar zijn uiteraard ook kosten aan verbonden. Toch vinden wij een kredietkaart op reis heel wat voordelen hebben.

Vergelijk hier welke bank betaalkaarten aan de interessantste tarieven aanbiedt.

 

Voordelen van een kredietkaart
 • Sommige golden kredietkaarten hebben een “gratis” annuleringsverzekering inbegrepen wat wel interessant kan zijn als je veel reist.
 • Het is gemakkelijker om online hotels of vervoertickets te boeken.
 • Je kan vaak bij ATOS terecht om geld terug te vorderen na misbruik van jouw kaart of bij annulatie (door de tegenpartij) van reeds geboekte accommodatie of andere. Bij grote bedragen is dat toch een belangrijk detail. Je moet wel altijd alle papieren, bewijzen, verklaringen zeer goed bijhouden.
 • Wanneer je een auto wil huren moet je ook meestal een bedrag op je kaart kunnen laten vastleggen als waarborg. Zorg ervoor dat je maximum bedrag dan hoog genoeg is (minimum 1250 euro per maand) en vergeet niet om het eventueel terug te verlagen als je terug thuis bent. Het blijft weliswaar gevaarlijk om meer geld per maand te kunnen afhalen dan je verdient.

 

Nadelen van een kredietkaart
 • Jaarlijkse of maandelijkse kosten. Verschilt van bank tot bank. Soms zijn ze na een aantal verrichtingen gratis.
 • Je kan de maandelijkse limiet hoger zetten dan het bedrag dat je maandelijks verdient. Gevaarlijk dus om op die manier in de schulden te komen.
 • De betaalde of afgehaalde bedragen gaan pas later van je bankrekening af. Zo kun je denken dat je meer geld op je rekening hebt staan dan er in werkelijkheid is.
 • Indien je kaart wordt gestolen, kan er gemakkelijker misbruik van gemaakt worden. Bel onmiddellijk Card stop.
 • Ook al kennen ze in alle landen het principe van geld uit de muur halen, niet in alle kleine dorpjes zijn ze al voorzien met bankautomaten. We hebben ook ondervonden dat Mastercard op sommige afgelegen plaatsen niet werkte. Visa wel.

 

Bijvoorbeeld: Op de Galapagos eilanden kregen we te maken met drie bankautomaten die buiten dienst waren. Dan waren het ook nog eens de enige drie van het eiland. Woeps. De enige mogelijkheid was om geld af te halen aan het loket van de bank zelf. Die was net zoals bij ons ‘s avonds en in het weekend gesloten. Miserie dus.
Enkele tips
 • Ga je lang op reis? Controleer dan even de geldigheidsdata van alle betaalkaarten. Mochten ze verlopen tijdens het reizen dan kan dat een groot probleem geven. Vraag op tijd een nieuwe bankkaart aan.
 • Een hele tijd geleden hebben wij een (Maestro)bankkaart laten blokkeren omdat we die “zogezegd” kwijt waren. Daarna kregen we een nieuwe bankkaart en die oude staken wij in een vals portefeuilletje met een beetje geld voor als we overvallen zouden worden (Gelukkig nooit nodig gehad.).
 • 2 bankkaarten( Een visakaart en maestro) zijn beter dan 1. Steek ze nooit samen.  Zo heb je een reserve indien je er ééntje kwijt bent. En verstop steeds wat cash geld in je sokken.

 

 

Cash geld

budget wereldreis

Vreemd geld kun je altijd ter plaatse uit een geldautomaat halen. Je hebt in de luchthaven en treinstations bijna altijd geldautomaten ter beschikking. Zorg er wel voor dat je weet hoeveel je afhaalt. Ken de valuta. Per keer dat je geld afhaalt betaal je ook wel nog een procent op het bedrag. Dit verschilt van bank tot bank.

Je kunt gerust bij de bank vragen om een groot bedrag in vreemd geld te bestellen maar we raden toch af om met veel cash geld op zak te reizen. Steek dan in ieder geval niet al het geld samen maar verspreid ze over je lichaam en rugzak. Je kunt ook niet elke vreemde munt bij je bank aanvragen. Wij nemen altijd wat euro’s en dollars mee voor noodgevallen of om in te wisselen indien nodig.

Dollars zijn nog altijd beter aanvaard dan Euro’s. In sommige landen kun je daar zelfs mee betalen in plaats van met hun eigen munteenheid. (Cambodja, Ecuador,…) Dollars kun je bij je eigen bank aanvragen. Dit moet je eerst bestellen en een paar dagen later ophalen. Vraag voldoende kleine briefjes. Grote bedragen zijn veel moeilijker in te wisselen.

 

Enkele tips

 • Zorg er voor dat je altijd een voorraadje cash geld bij jou hebt en vul op tijd aan. Als je bijvoorbeeld een jungle tocht maakt of in de bergen aan het hiken bent, verwacht dan niet dat je snel een bankautomaat zult vinden. Enfin dat zou maar raar zijn ook.
 • Haal redelijk grote hoeveelheden geld in 1 keer af( 300-400 euro soms kun je ook max maar zoveel afhalen). Elke keer dat je geld afhaalt betaal je daar extra voor. Doe dit het liefst in een bank, overdag en zonder dat iemand meekijkt. Steek het onmiddellijk in je verborgen heuptas tot je ergens safe bent. Verspreid dan je geld over lichaam en rugzak.
 • Voorzie je rugzak van verborgen plekjes om wat cash geld in te bewaren zoals je toilettas, een lege verpakking van lipbalsem, kousen, Tegen de rug van je rugzak in een mapje,….
 • Hou in een aparte geldbeugel zoveel mogelijk kleine briefjes bij om taxi’s, eten of straat, bussen, … te betalen.
 • Kijk bij problemen op reis wat je moet doen, mocht je bankkaart en geld gestolen worden of verloren geraken.

 

Vond je dit artikel nuttig? Like ons op facebook en blijf zo op de hoogte van alle tips en nieuwtjes om zelfstandig op reis te gaan.
Facebookpinterest

admin • 24 november 2015


Previous Post

Next Post

Left Menu Icon
Menu
Right Menu Icon
Close