Met de rugzak op reis

GO SOMEWHERE

geld afhalen buitenland

Betalen en geld afhalen in het buitenland.

Betalen in het buitenland. Op reis zal je vroeg of laat geld afhalen of met cash geld iets moeten betalen. Maar hoeveel cash geld neem je mee op reis? Het is niet zo slim om met heel veel cash geld op zak rond te lopen. Heb je er al aan gedacht met welke betaalmiddelen je gaat betalen op reis? Ben je van plan om bij de bank vreemd geld te bestellen of ga je voornamelijk jouw bankkaart gebruiken in het buitenland? Wat moet je doen indien op reis al het geld gestolen, verloren of opgesoupeerd is?  We overlopen even de betaalmogelijkheden en geven enkele tips.

 

Geld afhalen met bank- en of kredietkaart

Wie op reis gaat buiten Europa doet er goed aan om vooraf nog een Visa of Mastercard aan te schaffen. Met Maestro kun je namelijk sinds 2011 enkel nog geld in Europa afhalen, tenzij je vooraf naar de bank gaat en vraagt om de kaart tijdelijk te deblokkeren. Eens de kaart gedeblokkeerd is, is dit slechts een beperkte tijd geldig. Je dient dus voor elke reis buiten Europa dit opnieuw aan te vragen.  Op deze manier word je bijna verplicht om een kredietkaart te nemen. Daar zijn uiteraard ook kosten aan verbonden. Toch vinden wij een kredietkaart op reis heel wat voordelen hebben.

Voordelen van een kredietkaart

geld en bankkaarten op reis

 • Sommige golden kredietkaarten hebben een “gratis” annuleringsverzekering inbegrepen wat wel interessant kan zijn indien je vaak op reis gaat.
 • Het is gemakkelijker om online hotels of vervoertickets te boeken.
 • Je kan vaak bij ATOS terecht om geld terug te vorderen na misbruik van jouw kaart of bij annulering (door de tegenpartij) van reeds geboekte accommodatie of andere. Bij grote bedragen is dat toch een belangrijk detail. Je moet wel altijd alle papieren, bewijzen, verklaringen zeer goed bijhouden.
 • Wanneer je een auto wil huren moet je meestal een bedrag op je kredietkaart kunnen laten vastleggen als waarborg. Zorg ervoor dat het maximumbedrag dan hoog genoeg is (minimum 1250 euro per maand) en vergeet niet om het bedrag eventueel terug te verlagen als je terug thuis bent. Het blijft weliswaar gevaarlijk om meer geld per maand te kunnen afhalen dan je verdient.

 

Nadelen van een kredietkaart
 • Jaarlijkse of maandelijkse kosten. Verschilt van bank tot bank. Soms zijn ze na een aantal verrichtingen gratis.
 • Je kan de maandelijkse limiet hoger zetten dan het bedrag dat je maandelijks verdient.  De kans bestaat om in de schulden te komen.
 • De geleende bedragen gaan pas later van je bankrekening af. Je krijgt de indruk dat er meer geld op de rekening staat dan dat er in werkelijkheid is.
 • Indien je kaart wordt gestolen, kan er gemakkelijker misbruik van gemaakt worden. Bel onmiddellijk Card stop bij verlies van een kredietkaart.
 • Ook al kennen ze in alle landen het principe van geld uit de muur halen, niet in alle kleine dorpjes zijn ze al voorzien met bankautomaten. We hebben ook ondervonden dat Mastercard op sommige afgelegen plaatsen niet werkte. Visa wel.

Bijvoorbeeld: Op de Galapagos eilanden kregen we te maken met drie!! bankautomaten die buiten dienst waren. Het waren de enige drie op het eiland. Woeps. De enige mogelijkheid was om geld af te halen aan het loket van de bank zelf. Maar de bank was net zoals bij ons ‘s avonds en in het weekend gesloten. Miserie dus.

Vergelijk hier welke bank betaalkaarten aan de interessantste tarieven aanbiedt.


Enkele tips bij het gebruik van een kredietkaart op reis
 • Ga je lang op reis? Controleer dan even de geldigheidsdata van alle betaalkaarten. Mochten ze verlopen tijdens het reizen dan kan dat een groot probleem geven. Vraag op tijd een nieuwe bankkaart aan.
 • Laat de bank jouw maestrokaart deblokkeren indien je buiten Europa gaat reizen.
 • Haal redelijk grote hoeveelheden geld in 1 keer af (300-400 euro, soms is dit het maximum). Bij elke geldafhaling betaal je namelijk extra kosten. Doe dit het liefst in een bank, overdag en zonder dat iemand meekijkt. Steek het onmiddellijk in je verborgen heuptas tot je ergens safe bent. Verspreid dan je geld over lichaam en rugzak.
 • 2 bankkaarten( Een visakaart en maestro) zijn beter dan 1. Steek ze nooit samen.  Zo heb je een reserve indien je er ééntje kwijt bent.

 

Cash geld meenemen op reis

budget wereldreis

Vreemd geld kun je altijd ter plaatse uit een geldautomaat halen. Er zijn in de luchthavens en treinstations bijna altijd geldautomaten ter beschikking. Zorg er wel voor dat je weet hoeveel je afhaalt. Ken de valuta. Per keer dat je geld afhaalt, betaal je ook een procent op het afgehaalde bedrag. Dit verschilt van bank tot bank.

Je kunt bij de bank ( ook online ) een groot bedrag in vreemde valuta bestellen maar we raden toch af om met veel cash geld op zak te reizen. Verstop al het geld niet samen maar verspreid ze over je lichaam en rugzak. Niet elke vreemde munt kun je bij jouw bank bestellen.

Wij nemen altijd wat euro’s en dollars mee voor noodgevallen of om ter plaatse in te wisselen indien nodig. Dollars zijn nog altijd beter aanvaard dan Euro’s. In sommige landen aanvaarde ze dollars liever dan hun eigen munteenheid. (Cambodja, Ecuador,…) Dollars kun je bij de bank aanvragen. Dit moet je eerst (online) bestellen en een paar dagen later ophalen. Vraag voldoende kleine briefjes. Grote bedragen zijn veel moeilijker in te wisselen.

 

Enkele tips bij het gebruik van cash geld op reis
 • Zorg er voor dat je altijd een voorraadje cash geld bij hebt en vul op tijd aan. Als je bijvoorbeeld een trektocht in de jungle of bergen zult ondernemen, verwacht dan niet dat je snel een bankautomaat zult vinden.
 • Voorzie je rugzak van verborgen plekjes om wat cash geld in te bewaren zoals je toilettas, een lege verpakking van lipbalsem, kousen, tegen de rug van je rugzak,…Ook op je lichaam kun je beter wat cash bewaren. Bijvoorbeeld in een moneybelt of bra stash.
 • Hou in een aparte geldbeugel zoveel mogelijk kleine briefjes bij om taxi’s, eten of straat, bussen, fooien te betalen.
 • Lees meer bij problemen op reis wat je moet doen, mocht je bankkaart en geld gestolen worden of verloren geraken.


 

Vond je dit artikel nuttig? Like ons op facebook en blijf zo op de hoogte van alle tips en nieuwtjes om zelfstandig op reis te gaan.

 

admin • 24 november 2015


Previous Post

Next Post

Close