Met de rugzak op reis

GO SOMEWHERE

Elektronica

Facebookpinterest

Tijdens het reizen neem je meer elektronica mee dan je denkt. Een fototoestel, GSM, tablet,… en alle bijhorende opladers en kabels. We zetten even op een rijtje waarom ze zo belangrijk kunnen zijn en waar je aan moet denken tijdens het gebruik ervan.

 

GSM/smartphone

Een smartphone is in deze moderne tijden best handig omdat je tegenwoordig overal (gratis) WIFI hebt. Zo kun je aan de andere kant van de wereld gemakkelijk je mails bekijken, contact houden met het thuisfront, Skypen, informatie over andere bestemmingen opzoeken, hotels boeken enzovoort. Het nadeel hiervan is dat veel reizigers dan enkel kiezen voor cafeétjes en hotels met WIFI, de ganse tijd aan het internetten zijn en zo vergeten dat ze eigenlijk op reis zijn. Leer wat ontspannen en kijk naar wat er rondom jou gebeurt. Voor de mensen die ervoor kiezen om zonder smartphone of tablet door het leven te gaan geen nood! Er zijn ook nog altijd overal erg veel internetcafés te vinden.

 Enkele tips

 • Vergeet de roaming niet uit te schakelen wanneer je die niet gebruikt. Je zou anders wel eens een gepeperde rekening in de bus kunnen krijgen.
 • Er zijn ontzettend veel handige reis-apps die je kunt downloaden. Bekijk onze  15 handige reisapps.
 • Wie een gsm zonder abonnement maar met een prepaidkaart heeft zal in andere continenten misschien niet kunnen bellen of sms’en. Neem zeker ook voldoende oplaadkaarten mee.
 • Indien je van plant bent om veel te bellen en internetten, kun je beter een lokale SIM kaart kopen. Je zult veel goedkoper af zijn.
 • Sommige landen zoals de VS, canada, Zuid Korea, Japan en in Zuid Amerika hebben een andere GSM standaard (frequentie) dat niet compatibel is met de Europese standaard. Je moet dan een gsm met triband , 3G of quadband hebben (niet dualband of 2G) om te kunnen bellen of sms’en.
 • Vergeet het telefoonnummer van je serviceprovider niet mee te nemen zodat je jouw kaart kunt laten blokkeren wanneer je gsm gestolen wordt.
 • Vergeet je lader en universele adapter niet mee te nemen!  Neem ook een adapter mee voor in de wagen als je met de wagen reist.

 

 Notebook/laptop/tablet

Een notebook of tablet meenemen op reis kan omwille van verschillende redenen een goed idee zijn. Het is licht en neemt niet veel plaats in. Je kan er je reisverslagen op bewaren en/of online plaatsen, de foto’s van je fototoestel op bewaren, films op bekijken en overal waar je WIFI vindt online gaan om zo contact te houden met het thuisfront.

In plaats van uren in een internetcafé te slijten, zit jij op een leuk terrasje met een frisse pint erbij te chatten, hotelkamers te boeken, reviews te lezen of te Skypen. Erg sociaal is het wel niet en je zult goed zorg voor je materiaal moeten dragen want je bent veel vatbaarder voor diefstal.

Als je niet lang op reis bent, kan het toch eens deugd doen om even weg te zijn van al die elektronica en sociale media.  Heb je geen zin om een tablet of notebook mee te nemen dan kun je dus nog altijd terecht in talloze internetcafés. Zelfs op de kleinste eilandjes vonden wij er. Al moet je niet teveel verwachten van de snelheid. Maar op een tropisch eiland ga je toch niet in een internetcafé zitten? Toch?

  Enkele tips

 • Vergeet niet om alle laders of batterijen mee te nemen en eventueel de hoesjes om je apparaten te beschermen. Vergeet ook geen extra SD kaartjes , een USB stick, een universele adapter en kabels om je toestellen met elkaar te verbinden.
 • Laat nooit dure apparatuur in je grote bagage zitten wanneer je met het openbaar vervoer reist of de kamer verlaat. Steek alles in een kluis wanneer je in een slaapzaal overnacht.
 • Probeer in het openbaar nooit op te scheppen met je rijkdom.  Een laptoptas of fototas meesleuren is geen goed idee. Kies eerder voor een onopvallende rugzak.
 • Als je tijdens het reizen graag veel leest maar niet graag die boeken meesleurt kun je een    I-read te kopen. Daar download je dan een paar boeken op en hup je kunt met 1 tablet eindeloos lezen. Ook een idee om reisgidsen in op te slaan.
 • Een portable dvd speler hebben we ook vaak gezien bij andere reizigers. Die zijn leuk als je veel moet wachten of lang op een bus/trein/vliegtuig moet zitten. Vooral aan te raden wanneer je reist met kinderen.
 • Op sommige plaatsen zijn er veel stroomonderbrekingen of enkel elektriciteit in de nacht. Houdt hier rekening mee als je elektronica moet opladen.
 • Neem een adapter mee voor in de wagen als je met de wagen reist.

 

 Fototoestel

Als je op reis gaat, wil je uiteraard graag veel mooie foto’ s nemen. De vraag is altijd een beetje welk fototoestel je zal meenemen.

Er is altijd een kans dat je toestel een platte batterij heeft, stuk geraakt op gestolen wordt. Wegwerpcamera’s kan je nog op veel plaatsen kopen. In geval van nood kun je dan toch nog wat foto’s nemen van die mooie bestemming.

Als je een spiegelreflex wil meenemen, kies dan voor de gepaste lens. Ga je op safari of wil je bepaalde dieren spotten dan doe je er goed aan om een télélens mee te nemen.  Die lenzen kun je ook goed gebruiken als verrekijker 😉 Met lenzen heb je het nadeel dat je meer gewicht moet meesleuren en wanneer die stuk gaan, kun je geen foto’s meer nemen.

Wil je liever geen lenzen meenemen dan kun je ook voor een compact digitaal fototoestel kiezen. Sommige van die toestellen moeten zeker niet onderdoen aan de duurdere toestellen. Niet de prijs maar de situatie en je creatief inzicht bepaald hoe mooi de foto uiteindelijk wordt.

Neem je toch lenzen mee? Experimenteer dan met filters en leer je toestel goed kennen.

Enkele tips

 • Wij nemen altijd twee compacte digitale toestellen mee. Handig voor als er één zou stuk gaan of verloren geraken. Het kleinste fototoestel past in onze broekzak en gaat mee wanneer we uitgaan. Leuk om foto’s te nemen van je nieuwe vrienden en/of optredens.
 • Zorg voor genoeg SD kaartjes, batterijen, hoesjes, misschien een statief(je), kabels om ze met je pc te verbinden,….
 • Wij hebben vooral spijt dat we geen videofilmpjes van onze reizen hebben. Je kunt tegenwoordig filmen met je fototoestel, smartphone, tablet,… dus zeker doen!
 • Vergeet nooit je batterijen op tijd op te laden. Niks zo vervelend om op een topbestemming te zijn met een fototoestel of camera dat niet werkt.
 • Nogmaals… vergeet je universele lader niet mee te nemen en een adapter voor in de wagen als je met de wagen reist.

 

Voor een gratis cursus fotografie

http://www.digitalefotografietips.nl/basiscursus/compositie/

of

http://www.cursus-fotografie.nl/

Facebookpinterest

admin • 1 december 2015


Previous Post

Next Post

Left Menu Icon
Menu
Right Menu Icon
Close