Met de rugzak op reis

GO SOMEWHERE

wereldreis maken

Een wereldreis plannen doe je zo

Een wereldreis maken, is een droom van veel mensen. Sommigen doen dit net voor ze een huis kopen of aan kinderen beginnen. Het is een uitstekende gelegenheid om nog eens het ultieme gevoel van vrijheid te ervaren en jezelf en/of partner beter te leren kennen. Een wereldreis hoeft zeker geen jaar of langer te duren. Een paar maanden non stop reizen is ook op wereldreis gaan.

Het is best een moeilijke beslissing om te nemen maar eens je de stap hebt gezet, kun je beginnen met plannen. Een wereldreis maken begint reeds bij de voorbereiding. Het vergt een beetje puzzelwerk maar is ook heel leuk en leerrijk om hiermee bezig te zijn. Je zal steeds meer kriebels voelen om te vertrekken. En wie goed is voorbereid, heeft minder kans om voor verrassingen komen te staan.

 

Hoe plan je een wereldreis?

Er komen zoveel vragen op je af. Er valt plots zoveel te regelen. Wat doe ik met mijn job? Wat doe ik met mijn woonst en inboedel? Hoeveel geld heb ik nodig? Naar waar gaan we? Welke inentingen heb ik nodig?

 

Begin vroeg. Heel vroeg!

Bij ons begon het sparen voor een wereldreis al ruim twee jaar op voorhand. Nog zonder te weten of we wel effectief konden vertrekken. Heb je al een mooi spaarboekje? Dan hoef je misschien zo lang niet meer te wachten. Zorg er wel voor dat je genoeg budget bijeen kunt rapen voor de ganse periode die je wilt reizen. En vergeet geen reserve achter te houden voor wanneer je terug thuis bent. Misschien moet je wel weer nieuwe meubels, een waarborg en verzekeringen betalen. Tips om te sparen vind je hier.

 

Job opgeven? Huis verkopen?

Daarna kun je beter minstens een jaar tot een half jaar op voorhand jouw werksituatie onder de loep nemen. Ga je voor verlof zonder wedde? Loopbaanonderbreking? Of overweeg je ontslag te nemen? Vergeet dan niet dat je met een opzegtermijn zit. En wat ga je met je huis of appartement doen? Verhuren? Verkopen? Verhuizen? Ook hier moeten op tijd opzegbrieven verstuurd en/of huurders gezocht worden.

Die praktische zaken bespreken we grondiger onder stoppen met werken en huis en inboedel. Het is zeker belangrijk om hier goed over geïnformeerd te zijn voor je verdere beslissingen neemt.
De reisroute van een wereldreis

Eens je een oplossing hebt gevonden voor jouw werk en woonst kun je met het leukste deel beginnen namelijk met het plannen van de wereldreis zelf.

 

Waar wil je heen?
  • Neem er eens een grote wereldkaart of een mooie wereldatlas bij.
  • Maak voor jezelf een lijst met must sees en wat als opvulling kan dienen.
  • Laat je meevoeren door reisblogs van andere wereldreizigers.
  • Wordt lid of fan van facebookpagina’s die over reizen gaan. En stel vragen.
  • Blader in brochures van reisbureaus of surf naar sites van reisbureaus die avontuurlijke reizen aanbieden zoals joker, djoser, koning aap, andersreizen, KrisKras, etc… Je kunt er vaak een gratis brochure aanvragen.
  • Kijk eens op onze pinterest pagina en verzamel zo mooie foto’s, kaarten en ideeën voor je eigen wereldreis.

wereldreis plannen

Populaire routes nadoen

De meest populaire route van een wereldreis begint in Zuid Oost Azië, om van daaruit te vliegen naar Australië of Nieuw zeeland (of beiden) en te eindigen met een stuk Zuid Amerika. Deze route kun je perfect omgekeerd doen natuurlijk. Je kunt vanaf Moskou ook de Transsiberische trein nemen om zo tot in China te geraken. Wat ook leuk is, is om vanaf New York te beginnen en zo naar Centraal of Zuid Amerika door te reizen.

Wie geen volledig jaar maar slechts een paar maanden met een klein budget wil reizen kan perfect een tijdje in Azië of Zuid Amerika rondreizen. Keuze te over en zoveel leuks te zien en te doen. Let op het seizoen. Tijdens onze zomer is het op veel plaatsen dan net regenseizoen.

 

Hoe lang blijf ik in een land?

Om te weten te komen hoeveel tijd je nodig hebt om een land te zien, kun je er wat reisbrochures bijhalen. Ook op websites van reisorganisaties vind je erg veel reisroutes. Zo krijg je er al een goed idee van.

We raden aan om genoeg tijd voor een land te voorzien. Wanneer je gehaast bent, ga je misschien vaak wat plaatsen moeten overslaan of leuke plekjes sneller dan voorzien weer moeten verlaten. En je weet natuurlijk ook nooit wat er onderweg gebeurt dus reken ruim.

Bekijk ook goed hoe lang je in een land mag verblijven. Vaak is je visum maar een bepaalde tijd geldig en moet je zien dat je op tijd weer buiten bent of je visum verlengt.

Met de rugzak rondreizen is in de meeste landen gemakkelijker dan je denkt. Er is overal veel openbaar vervoer, internet, voedsel en accommodatie voorzien. Je vindt gemakkelijk reisbureau(tje)s die ook dagtours, vervoertickets of accommodatie voor jou kunnen boeken. Met wat gezond verstand geraak je overal waar je wil.

Leuke lectuur die je kan helpen of gewoon om in de boekenkast te hebben.

 

Let op de seizoenen

Wanneer je voor jezelf hebt uitgemaakt welke landen er op het verlanglijstje staan, moet er beslist worden hoeveel weken je in de landen wil verblijven en in welke maanden er het beste seizoen is.

Het regenseizoen of het laagseizoen is ook niet overal hetzelfde. Wij waren 2 maanden in het regenseizoen in centraal Amerika en hadden daar persoonlijk niet zo veel last van. Het was er rustig, enorm groen en konden veel fauna en flora bewonderen al moesten we af en toe activiteiten laten varen door de regen. Al zul je diep in de winter- of in het regenseizoen meer te kampen kunnen krijgen met afgesneden wegen, dorpen, gesloten parken en wateroverlast.

In Thailand waren we wel in het droog- en hoogseizoen. Daar hadden we dan weer last van de schoeiende hitte en was het moeilijker om slaapplaats te vinden op populaire plaatsen. In Nieuw zeeland was het herfst en was het lekker rustig en goedkoper om een busje te huren.

Lees: voor- en nadelen aan elk seizoen  

 

Met een reispartner op wereldreis

wereldreis

Wanneer je met een reispartner vertrekt, moet er goed besproken worden wat ieders verwachtingen van een wereldreis zijn. Elke reiziger heeft zo zijn eigen voorkeur van bestemmingen of activiteiten.

Misschien dromen jij of je reispartner er al jaren van om een trektocht in de Himalaya te maken of wil er iemand vrijwilligerswerk doen? Spaans lessen nemen of leren koken? Een vulkaan beklimmen? In de jungle overnachten? Een duikbrevet behalen? Misschien heeft er iemand een uitgesproken voorkeur om in Afrika of Azië rond te reizen.

Hoe dan ook is het belangrijk om aan ieders wensen te voldoen zodat er niemand teleurgesteld terug thuis komt. Als je dan toch zo ver en zo lang van huis weggaat, kun je er maar beter voor zorgen dat je zoveel mogelijk van je dromen kunt waarmaken.

 

Around the world ticket of losse tickets?

vliegticket

Wie op wereldreis vertrekt kiest vaak voor een around- the world ticket of wereldticket. Dit zijn een hoop vluchten van dezelfde alliantie in 1 pakket. Er zijn veel kant en klare formules en de tickets zijn gebonden aan wat voorwaarden. Je kunt de route van jouw reis ook laten bepalen aan de hand van een (goedkoop) RTW ticket.

Je kunt ze bij heel wat reisbureaus boeken of laten samenstellen. Vergelijk de prijzen.

Moet je kiezen voor een RTW ticket? Nee zeker niet. Als je op zoekt bent naar meer vrijheid dan koop je een enkeltje en dan zie je wel wat er gebeurt. Dit kan duurder uitkomen maar ook goedkoper als je goed bent in het zoeken naar goedkope vluchten. Let wel goed op dat je in sommige landen pas binnen mag of een visum krijgt indien je kunt bewijzen dat je het land ook uitreist. Maar daar zijn veel trucjes voor.

Lees meer:  around the world ticket. Ja of nee?

 

Accommodatie zoeken tijdens een wereldreis

hoe vind ik elke dag een hotel tijdens het backpacken

De route van je wereldreis kan en zal vaak veranderen. Dit kan door ziekte, klimaat, vertragingen, interesse, verhalen van andere reizigers, … Je boekt van thuis uit beter zo weinig mogelijk tours en overnachtingen voor in de toekomst. Tegenwoordig is er overal WIFI beschikbaar en kun je met een tablet of smartphone bij de hand, jouw volgende accommodatie boeken terwijl je geniet van een biertje.

Lees meer: hoe vind ik elke dag een hotel tijdens het backpacken

Enkel in het hoogseizoen en op plaatsen die erg toeristisch kunnen worden, kan het wel aangewezen zijn om vooraf iets te boeken. Dit hoeft geen maanden op voorhand te zijn. Je kunt dit eenvoudig online via het internet of telefoon een aantal weken/dagen op voorhand.

Voor de eerste nacht kan een reeds geboekt hotel wel van pas komen. Na een lange en vermoeiende vlucht of bij aankomst midden in de nacht verlang je naar een douche en een bed. Niet om nog naar een slaapplaats te moeten gaan zoeken.

Om overnachting te zoeken gebruiken wij het meeste trivago, booking.com en hostelworldBooking.com

 

Een auto huren tijdens een wereldreis

Wil je een auto huren? Dat kan altijd ter plaatse maar is vaak iets goedkoper op het internet. In grotere steden en in luchthavens zijn er altijd autoverhuurmaatschappijen te vinden. Zorg wel dat je een internationaal rijbewijs bij je hebt en zorg dat je ALTIJD goed verzekerd bent.

Lees meertips bij het huren van een wagen

 

 

En wat mag je verder niet vergeten?

Eens de route deels is bepaald, vluchten zijn geboekt en een datum van vertrek is vastgelegd moet er nog heel wat geregeld worden. Zorg op tijd voor het afsluiten van (huur)contracten, neem een reisverzekering, laat je inenten, controleer je reispas en bankkaarten, maak een blog,..

Bekijk ons stappenplan.

Op onze website vind je over elk onderwerp belangrijke informatie om jullie verder op weg te helpen.

 

Wil je meer weten over zelfstandig reizen? Dan kun je onze facebookpagina leuk vinden en zo op de hoogte blijven van alle nieuwtjes en tips.
wereldreis

admin • 20 april 2017


Previous Post

Next Post

Close