Met de rugzak op reis

GO SOMEWHERE

trekrugzak kopen

Een trekrugzak kopen om te backpacken. Onze tips

Facebookpinterest

Een goede, stevige trekrugzak is het eerste wat je moet kopen om te hiken of backpacken. Koop liever een backpack van een merk en niet de eerste beste die je kunt vinden in een budgetstore. Een rugzak om te reizen is belangrijk en moet als gegoten zitten. Vooral op wereldreis is het belangrijk dat de backpack stevig is en voldoende kan opbergen. De beste trekrugzakken zijn best duur maar je krijgt er meer kwaliteit voor terug en je zult er jaren deugd van hebben. 

 

Uit wat bestaat een goede trekrugzak?

 • Inhoud
  Dit hangt grotendeels af van de lengte van de reis en de ingesteldheid van de reiziger. Veel hangt ook af van zomer- of winterbestemmingen. Wij raden voor lange reizen een minimum van 50L aan en voor vrouwen 60L ;-). Tijdens onze wereldreis van 1 jaar bedroeg de inhoud van onze rugzak 60L + 10L.
 • Verdeling
  Kijk naar handige compartimenten zodat je alles goed kan verdelen en er snel bij kan indien nodig.
 • Veiligheid
  Veel ritsen kunnen handig zijn maar het maakt je rugzak ook vatbaarder voor diefstal en problemen wanneer de ritsen kapot gaan tijdens de reis. Een backpack met frontlader is handig om sneller in en uit te laden maar is gevoeliger voor diefstal en zeer lastig op reis wanneer de rits stuk is. Wil je een trekrugzak kopen met frontlader? Doet dit enkel van een goed merk.
 • Waterdichtheid
  Meestal bevindt de regenhoes zich onderaan de rugzak. Een regenhoes biedt ook enige bescherming tijdens het vervoeren van de rugzak in vuile bagageruimtes.
 • Gemak en pasvorm
  Bekijk de mogelijkheden en het aantal riemen en banden om de rugzak aan jouw lichaam aan te passen. Er zijn ook backpacken speciaal voor vrouwen (aangepast aan heupen en borst).

 

Wat is een goed merk voor een backpack?

Wil je een trekrugzak kopen, kies dan voor Deuter, Vaude, Osprey, Nomad, the North Face, Low alpine,..

Je vindt deze onder andere hier

 

Hoe test in een backpack?

Probeer een backpack uit in de winkel. Vraag aan de verkoper om de rugzak van gewicht te voorzien.

 • Wanneer je de trekrugzak past, maak je eerst alle riemen en linten groter.
 • Plaats dan de trekrugzak op je rug en maak 1st de heupgordel vast op bekkenhoogte. Span die aan. Een rugzak moet dus vooral steunen op je bekken.
 • Trek daarna de linten van de schouderriemen aan tot ze goed zitten. Als de schouderriemen niet perfect langs je schouders lopen dan is het draagsel te groot of te klein. Dat kun je ook nog aanpassen door het rugstel van de backpack te verhogen of verlagen.

As adventure of kleinere speciaalzaken hebben een mooie collectie van goeie trekrugzakken en kunnen jou zeker helpen met alle vragen.
Spaar op gewicht in de backpack

Er zijn wel honderdduizend dingen die je zou willen meenemen maar hier geldt toch één gouden regel. Pak licht! Zeker wanneer je van plan bent om veel rond te reizen of om meerdaagse trektochten te maken. Je zal jezelf dankbaar zijn. En hoe minder je meeneemt, hoe meer leuke souvenirs er in je rugzak passen 😉

 • Je kan overal ter wereld basisbenodigdheden kopen zoals ondergoed, t-shirts, toiletartikelen, wc papier,…
 • Wanneer je jouw backpack als handbagage wil meenemen in het vliegtuig, controleer dan goed de afmetingen. De handbagage die je in het compartiment boven je hoofd wil laten opbergen, mag vaak niet groter zijn dan volgende afmetingen: 55 X 40 X 20 cm.

Maar welke basis heb je nu nodig? Wanneer heb je nu teveel of juist te weinig mee? We maakten voor jullie alvast deze kant en klare inpaklijst. Natuurlijk moet je daar niet alles van meenemen. Bekijk wat jij belangrijk vindt en pas aan naargelang jouw bestemming en doel.

 

Hoe maak ik mijn trekrugzak op?

 • Verdeel het gewicht
  Maak je rugzak op een goede manier en verdeel het gewicht. Steek zware spullen onderaan en langs de kant van de rug.
 • Verdeel slim
  Steek geen breekbare of waardevolle voorwerpen langs de buitenzijde van je rugzak. Verdeel de spullen dat je het meeste nodig hebt in de compartimenten van de backpack die het makkelijkst bereikbaar zijn.
  Verdeel je kledij in packing cubes of plastiek zakken. Broeken samen, t- shirts samen, ondergoed samen, etc. Rol alles op. Doordat je het nog eens in een zakje steekt is het nog eens extra beschermd tegen de regen.
 • Hou alles droog en proper
  Zorg er ook voor dat je slaap- of lakenzak droog blijft en dat je toiletgerief niet uitloopt. Neem een extra zak mee voor de vuile en natte was.

Lees meer : Een backpack inpakken doe je zo

 

Een dagrugzak voor uitstapjes

Neem een handige en stevige dagrugzak van +- 20 liter mee waar je alle belangrijke spullen in kwijt kan tijdens daguitstappen. Daarin steek je dan bijvoorbeeld een fles water, fototoestel, portefeuille, strandspullen, reisgids, een trui of regenjas… Maar een daypack kan je ook te gebruiken als handbagage in het vliegtuig, de bus,… Let op dat er niet teveel ritsen aan zijn.

wij steken een paar standaardspullen in die rugzak en laten dat er altijd inzitten waar we ook naartoe gaan.

 

Vond je dit artikel nuttig? Like ons op facebook en blijf zo op de hoogte van alle nieuwtjes en tips rond backpacken.
bagagehiking

admin • 10 januari 2016


Previous Post

Next Post

Close