Met de rugzak op reis

GO SOMEWHERE

powerbank vliegtuig

Een powerbank in het vliegtuig is gevaarlijk

Dat een powerbank op het vliegtuig gevaarlijk kan zijn, is iets waar wij zelf nog niet bij hadden stilgestaan. Wereldwijd zijn powerbanks in het ruim van het vliegtuig verboden. Dat wil dus zeggen dat je geen powerbank mag vervoeren in jouw ingecheckte bagage.

Je mag wel een powerbank meenemen in jouw handbagage. Let op dat dit ook slechts een maximaal aantal aan mAh of Wh mag zijn. Heb je meer dan 1 externe batterij mee? Dan mag het totaal niet het maximum mAh of Wh overschrijden. Je vindt deze aantallen terug op de meeste websites van de vliegmaatschappij zelf. Kijk onder bagage en gevaarlijke goederen.

 

Waarom zijn powerbanks in ruimbagage verboden?

Een powerbank is een batterij. Handig op reis om onze (snel leeglopende) smartphones en tablets tijdens het reizen te herladen tijdens een lange rit. Maar deze batterij bevat het brandbare metaal Lithium. De hoeveelheid lithium is in deze accu’s wel heel klein maar toch bestaan er goedkope gevallen, die door oververhitting (bij na een stoot of val) een kortsluiting en dus brand kunnen veroorzaken. Om dit risico te beperken hebben internationale veiligheidsorganisaties en vliegtuigmaatschappijen regels opgesteld voor het vervoer van lithium accu’s.

Ben je toch vergeten om die powerbank uit jouw ingecheckte bagage te halen? Dan bestaat er een dikke kans dat ze tussen jouw spullen moeten om de powerbank eruit te vissen of erger nog… dat jouw bagage ter plaatse blijft. Zo begint de vakantie in mineur.

Daarom! Een gewaarschuwd reiziger is er 2 waard en we willen natuurlijk ten alle koste brand op een vliegtuig vermijden.
Een powerbank in handbagage is wel toegestaan

Ja! Maar! Er moet zichtbaar zijn om hoeveel Wh het gaat per toestel. Er mag ook slechts een maximum hoeveelheid aan Wh mee in de cabine. Meestal wordt de capaciteit van een powerbank uitgedrukt in mAh. Wil je weten om hoeveel Wh het nu gaat? Bereken dit  hier.

Nog een tip is om de powerbank reeds uit je handbagage te halen alvorens je die op de band legt. Zo vermijd je dat de security die er zelf moeten uithalen en je zo langer moet wachten.

 

En de batterij van mijn GSM en laptop dan?

Daar moet je je geen zorgen over maken. Omdat deze goed ingebouwd in het apparaat zitten, is de kans op een risico veel kleiner. De capaciteit is ook beperkter dan die van externe batterijen.

Je hoeft de capaciteit van jouw telefoon en andere apparatuur niet op te tellen bij dat van jouw powerbank.
 

 

Vond je dit artikel nuttig? Like dan onze facebookpagina en blijf zo op de hoogte van alle nieuwtjes omtrent backpacken.

 

admin • 19 december 2018


Previous Post

Next Post

Close