Met de rugzak op reis

GO SOMEWHERE

diefstal of verlies op reis

Wat doen bij diefstal of verlies op reis?

Facebookpinterest

Wie goed op zijn bagage let en zijn gezond verstand gebruikt, zal niet snel het slachtoffer worden van diefstal of verlies op reis. Toch kan het je altijd onverwacht overkomen maar wat moet je dan doen? We overlopen even wat er allemaal moet gebeuren wanneer je belangrijke reisdocumenten, geld, bankkaart en bagage kwijt bent.

 

Cash geld gestolen of verloren

Bij diefstal of verlies van cash geld kun je enkel aangifte doen bij de lokale politie. Verwacht hier niet teveel van. Je krijgt als je gelukt hebt enkel een bewijs die je aan jouw reisverzekeraar kunt afgeven. Vaak zelf nog tegen betaling want er is veel corruptie bij de politie in het buitenland.

Om te vermijden dat je zonder geld komt te zitten, kun je beter wat extra geld en wat euro’s of dollars verspreiden in je bagage. Bijvoorbeeld in je kousen, tussen je toiletgerief, in een lege verpakking lipbalsem, in een plat heuptasje, enzovoort. Controleer ook steeds of de deur en ramen van jouw hotelkamer goed gesloten zijn.
 

Bankkaart kwijt

cardstop

Is jouw bankkaart op reis gestolen of verloren dan moet je die onmiddellijk laten blokkeren. Hou het nummer van cardstop bij alsook een kopie van jouw bankkaarten (eventueel online of op USB stick) zodat je de kaartnummers steeds bij hebt. Vanaf het blokkeren van je kaart ben je niet meer verantwoordelijk voor de uitgaven die er achteraf mee worden uitgevoerd.

 Cardstop België  00(+) 32 70 344 344. 

 

Nieuwe kaart opsturen

Wil je een nieuwe bankkaart naar jou laten opsturen? Dan moet je vooraf een volmacht aan je familie of vrienden gegeven hebben die jouw bankzaken thuis kunnen regelen. Meestal moet een nieuwe kaart geactiveerd worden in eigen land en dan pas kan die aangetekend opgestuurd worden naar een betrouwbaar adres naar keuze ( een duur hotel of ambassade). Het spreekt voor zich dat dit een hele tijd kan duren en het loopt niet altijd vlot.

Indien je geen volmacht hebt gegeven, vraag aan jouw reisverzekeraar om raad of stap eens binnen bij de ambassade van jouw land(of buurland). Zij kunnen in het slechtste geval geld lenen of procedures opstarten om toch aan een bankkaart te geraken.

 

Money transfer/ Western Union

bankkaart gestolen op reis

Een noodoplossing is om geld te laten overschrijven via money transfer. Je kan dan heel snel (van tien minuten tot een paar uur) geld laten overmaken naar bijna elk land in de hele wereld. Het nadeel is dat dit een kostelijk proces is en dat je enkel de lokale munt zult krijgen. Je vindt dit bij Western Union, Moneygram en american express. Deze bureaus vind je overal.

Er moet thuis iemand het gewenste bedrag overmaken naar jou. Die persoon zal ook de verzendkosten moeten betalen. Ze krijgen dan een identificatienummer. Dit nummer geven ze door aan jou. Je stapt een money transfer bureau binnen, vult alle papieren in, geeft het identificatienummer door en toont je paspoort. Moest je jouw paspoort ook verloren hebben dan kun je het met je voorlopige pas proberen of met een kopie. Het belangrijkste document dat zij nodig hebben is het identificatienummer.

In het slechtste geval kun je nog hulp gaan vragen bij de ambassade van jouw land. Zij kunnen je ook geld lenen of helpen bij de verschillende stappen die je moet ondernemen om aan geld te komen.

 

!Tip! Probeer je kaart simpelweg niet te verliezen. Neem geen versleten bankkaart mee en vernieuw die op tijd. Zorg dat je niet van 1 bankkaart afhankelijk bent.  Twee verschillende ofwel een Maestro EN een Creditkaart is beter.

 

 

Diefstal of verlies van jouw paspoort

Eerst moet je zo snel mogelijk bij de lokale politie aangifte doen om de nodige documenten te verkrijgen. Daarna moet je onmiddellijk naar de ambassade van jouw land (of buurland) of het bevoegde consulaat om vervangdocumenten aan te vragen. Zij kunnen je dan een noodpaspoort geven.

Bel tevens ook gratis naar doc stop  : 0080021232123

Indien je een visum had dan zal die ook vernieuwd moeten worden. Dit kun je enkel als je reeds een nieuw of een noodpaspoort hebt en dan moet je weer bij de ambassade van het te bezoeken land zijn om je visum te vernieuwen. Als je jouw paspoort kwijt bent zou je dus wel een paar dagen vast kunnen zitten.


!Tip!
Zorg dat je voor je op reis vertrekt een kopie hebt gemaakt van je paspoort en de visa van het land waar je reist. Je kan die ook op USB stick zetten of naar je eigen e-mailadres opsturen zodat je er altijd aan kan. Die kopietjes versnellen het proces. Hou altijd wat extra pasfoto’s bij en een ander identificatiebewijs zoals bijvoorbeeld je rijbewijs. Gestolen of verloren identiteitspapieren worden geregistreerd als ongeldig en mogen nooit meer worden gebruikt, ook niet als ze worden teruggevonden.

 

 

Diefstal of verlies van tickets

 

Electronische tickets

verlies diefstal vliegticket

Tegenwoordig wordt er zoveel online geboekt dat je op zich geen papieren tickets meer nodig hebt. De meeste maatschappijen zijn trouwens al lang overgestapt naar elektronische tickets. Deze kun je vaak met je smartphone of een printje aantonen bij het inchecken.

Toch is het altijd aangeraden om een print van je boeking mee te hebben. Een boeking van je hotel neem je ook beter altijd mee en zeker ook een bewijs van het voorschot dat je betaald hebt.

Het digitaal opslaan van alle e-tickets is ook een goed idee want op die manier kun je er altijd bij. Sla dit op bijvoorbeeld op een USB stick of stuur het op naar je eigen e-mailadres of een cloud. Er zijn tal van apps beschikbaar waarmee je tickets makkelijk op je smartphone kunt bewaren.

 

Papieren tickets

vliegticket

Ben je jouw ticket verloren? Dan hangt het van de maatschappij af wat er zal gebeuren.  Bij het verliezen van je ticket wordt vaak geen nieuw meer gemaakt of je zal weer de prijs van een nieuw ticket moeten betalen. Als ze thuis werden gestolen dan heb je een verklaring van de politie nodig en zal de vervoersmaatschappij nieuwe tickets uitschrijven. Dit vaak tegen kleine vergoeding maar dan kun je beroep doen op jouw reisverzekering om dit bedrag terug te betalen. Let op dat je dan wel bewijslast nodig zult hebben dus hou alle documenten goed bij.

Ben je in het buitenland en worden je tickets daar gestolen? Dan kan je reisverzekering behulpzaam zijn en nieuwe tickets voor je regelen.

E-tickets zijn in onze ogen altijd veel beter dan papieren tickets.

 

Verlies van medicatie, bril, lenzen, electronica

Mocht je bepaalde noodzakelijke medicijnen nodig hebben, ga dan voor je op reis vertrekt naar de huisarts en vraag om schriftelijke documentatie over de medicijnen die je slikt of moet spuiten. Vraag ook naar de Latijnse en Engelse benaming, de stofnamen en de nodige dosering. Zo kun je makkelijker bij een arts in het buitenland de nodige medicatie verkrijgen. Bij spuiten is het ook beter een medische verklaring bij te hebben om je te verantwoorden in de luchthaven. Eventueel kun je een medisch paspoort aanvragen met daarin alle nodige informatie.

Draag je een bril of lenzen? Zorg er dan voor dat je de gegevens van jouw opticien bij jou hebt om snel een nieuwe bril of lenzen op maat te kunnen krijgen.

Bij diefstal of verlies van elektronica kan de verzekeraar tussenkomen. Je moet dan eerst aangifte doen bij de politie en een kopie van het proces verbaal bijhouden. Na het einde van de reis kun je dan langsgaan bij je reisverzekeraar. Neem dan ook je betalingsbewijs mee indien je die nog hebt. Anders is het moeilijker om de waarde te schatten.

Let er op dat alle reisverzekeringen van elkaar verschillen. De uitkeringen kunnen laag zijn en wanneer alle apparaten samen werden gestolen, kan het zijn dat je enkel één bedrag terugkrijgt dat lang niet alle elektronica vergoedt. Bekijk eens of je brandverzekering van thuis ook vergoedt tegen diefstal in het buitenland.

 

Vond je dit artikel nuttig? Like ons dan op facebook en blijf zo op de hoogte van alle tips en nieuwtjes over backpacken.
Facebookpinterest
problemen op reis

admin • 20 november 2015


Previous Post

Next Post

Left Menu Icon
Menu
Right Menu Icon
Close