Met de rugzak op reis

GO SOMEWHERE

De route opmaken

Wie een beetje goed is in plannen, kan eenvoudig zelf een route opmaken. Online routeplanners zijn vrij gemakkelijk te bedienen en geven ook file informatie, vertragingen in het openbaar vervoer en de laatste verkeersinformatie tijdens de spits op de snelwegen aan.

Er is de dag van vandaag een grote keuze in wegenkaarten, online route planners, en iedereen heeft tegenwoordig wel een GPS in de auto of navigatie op zijn telefoon. Het lijkt al moeilijk om nog verkeerd te rijden.Toch is het aan te raden en ook handig om de route vooraf al eens te bekijken of uit te stippelen.

 

Hoe maak ik een route op?
 • Op routenet of google maps kun je zelf een route berekenen. Klik op routebeschrijving en geef een vertrekpunt en bestemming in. Je kunt meerdere bestemmingen of viapunten invoegen en zo krijg je een gedetailleerde beschrijving van de route met alle tussenstops. Je ziet hoeveel kilometer er tussen de te bezoeken plaatsen is en hoe lang je er ongeveer over zult doen om daar naartoe te rijden.
 • Op routenet is het ook mogelijk te berekenen hoeveel tol je zult moeten betalen of hoe je tolwegen net kunt vermijden.
 • Veel routeplanners kun je enkel bedienen wanneer je online bent. Dit kunnen serieuze kosten met zich meebrengen wanneer je in het buitenland bent. Druk daarom je routes af voor je vertrekt of betaal voor het downloaden van kaarten en GPS routebeschrijvingen. Een app die je wel offline kunt gebruiken en gratis is, is maps.me of navfree
 • Wie de route vlak voor vertrek nog eens online bekijkt, kan vaak ook zien welke route het snelst is aangezien er dan live kan gevolgd worden waar er files en/of wegenwerken zijn. Andere opties staan dan aangeduid.
 • Ken de verkeersegels van het land en weet wat er in je auto moet zitten. Maak je verzekeringen in orde en laat je auto op tijd nakijken door een garagist. Een checklist om met de wagen op reis te gaan vind je hier.

 

Overnachting onderweg
 • Zoek vooraf uit welke streken/dorpjes/steden je allemaal wilt bezoeken en hoeveel dagen je nodig hebt per plaats. Dan kun je beginnen met het opmaken van een reisschema en het boeken van hotels, B&B’s of campings.
 • Zoek als het kan naar een overnachting met parking!
 • Zoek overnachting net buiten de grote steden of toeristische plaatsen. Daar vind je sneller parking en is het vaak goedkoper en rustiger om te verblijven.
 • Wil je liever niet alles op voorhand boeken en spontaan reizen? Voorzie jezelf dan van een goede reisgids waar hotels of campings in vermeld staan. Neem je smartphone of tablet mee en reserveer onderweg of zoek naar uithangborden van B&B’s en hotels. Er zijn tal van apps beschikbaar die accommodatie in de buurt aangeven.
 • Overdrijf niet in het aantal te rijden kilometers per dag. Je hebt tijd nodig om te eten, de benen te strekken en om aan sightseeing te doen. Liever een dag langer op een mooie plaats dan er snel doorheen te moeten.
 • Voorzie af en toe een bufferdag. Er is altijd een kans dat je in panne valt of het weer niet mee zit.

 

admin • 2 januari 2016


Previous Post

Next Post

Close