Met de rugzak op reis

GO SOMEWHERE

navigatie-apps

Gratis offline navigatie apps. Dit zijn de beste.

Navigatie-apps zijn een must voor iedereen die met de wagen op reis gaat en een GPS nodig heeft. Maar ook wie tijdens een citytrip niet graag verdwaalt of geen tijd wil verspillen door op zoek te gaan naar dat éne restaurant of hotel, heeft baat bij een goed offline navigatie systeem. Zo hoef je niet op elke hoek van de straat weer een kaart of reisgids open te slaan.

Omdat de kosten in het buitenland nogal kunnen oplopen (buiten Europa), vermijden we liever om de ganse route online te zijn. Daarom gingen we op zoek naar de beste apps die je ook offline kunt gebruiken en grotendeels gratis zijn. Waar is de tijd dat een GPS nog een duur snufje was?

 

Maps.me

mapsme-iconEen navigatie-app waarmee je land- en stadskaarten van over de hele wereld kunt downloaden om ze vervolgens zonder internetverbinding te kunnen gebruiken. Zonder WIFI werkt het op het GPS signaal van de smartphone.

Je geeft een adres in en kiest hoe je op jouw bestemming wilt geraken. Te voet, met de fiets, met de wagen en zelfs met de taxi. Het is eenvoudig om bladwijzers aan te maken zodat je jouw favoriete plaatsen sneller terugvindt. Deze kun je ook importeren, exporteren en delen met vrienden via verschillende kanalen.

De kaart is leuk, duidelijk, bevat veel 3D en geeft een mooi overzicht van alle gebouwen en hun huisnummers. Langs de route laat de app ook points of interests zoals hotels, bezienswaardigheden en restaurants zien. Ook wie een parkeerplaats, geldautomaat of tankstation in de buurt zoekt vindt snel waar ze moet zijn.

Er is een navigatiestem beschikbaar maar niet in het Nederlands.

Persoonlijk vind ik deze navigatie app vooral leuk om in een stad tijdens een citytrip iets mee te zoeken.

 

Beschikbaar voor iOs, Android en Blackberry. Download het hier

 

 

HERE WeGo en HERE maps

herewego-iconDit is één van de betere en favoriete android navigatie-apps waar je zeer veel kaarten op kunt downloaden om ook offline te gebruiken. De hele kaart van Europa of een ander werelddeel kan in één keer gedownload worden.

Je ziet vlot hoe je met de wagen, te voet, met de fiets of zelfs met de taxi op je bestemming kunt geraken en hoe lang je er over zult doen. Er is ook een optie waarop je kunt zien hoe je met het openbaar vervoer vanop jouw locatie tot op de bestemming geraakt en waar en hoe vaak je dan moet overstappen. Deze is offline wel niet goed te gebruiken omdat je geen updates krijgt van de uurregeling.

Je kunt voor vertrek even online gaan om een live update krijgen van files en wegenwerken langs jouw route. In geval van hinder stelt de app alternatieve routes voor om tot op jouw bestemming te geraken. Wie de hele route op de hoogte wil blijven van eventuele files moet wel constant online zijn.

Het is gemakkelijk om favoriete plaatsen op te slaan en ze later snel terug te vinden.

De kaart is simpel, eenvoudig te bedienen, met Nederlandstalige navigatiestem EN de mogelijkheid om een snelheidswaarschuwing te activeren.

Dit is een goed navigatiesysteem voor in de wagen.

 

here wego navigatie app

Beschikbaar voor iOs, Android en Windows. Download het hier

 

 

Google maps

offline navigatieDit is de navigatie-app die het meest up to date is en waar je veel meer mee kunt doen dan enkel navigeren.

Het grootste verschil met de andere apps is dat je de offline kaarten eerst manueel moet afbakenen en downloaden. Omdat de kaarten van Google veel plaats in beslag nemen, selecteer en download je enkel het gebied welke je offline wil gebruiken om te navigeren (bijv West-Vlaanderen ipv België). De grootte van de download hangt dus af van de grootte van het gebied. Deze downloads verdwijnen na een aantal weken ook weer van jouw mobiel als je ze niet update.

Plaatsen die je wil bezoeken of vaak bezoekt, kun je “labelen” op de kaart.

Een ander voordeel is dat je gemakkelijk een plaats kunt vinden zonder dat je het adres ervan nodig hebt (je zoekt bijvoorbeeld snel een Colruyt in Brugge).
Dan moet je wel kort even online gaan om de plaats in te geven. Je krijgt daarbij onmiddellijk extra informatie over jouw bestemming zoals de openingsuren, hun website, telefoonnummer, recensies, foto’s, drukke tijden, en of je er voor sluitingsuur zult geraken 🙂  Heel handig. Daarna kun je de routebeschrijving ook downloaden om offline te gebruiken.

Ook hier kun je kiezen tussen verschillende navigatie mogelijkheden. Met de wagen, te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer. Dankzij realtime reisinformatie zie je snel de verwachte aankomsttijden en krijg je informatie over de verkeerssituaties, verbindingen, wandelpaden, enzovoort. Er worden alternatieve routes voorgesteld bij files, ongevallen, wegafsluitingen, … Let op! Zowel de te voet navigatie, openbaar vervoer en fiets werkt niet als je offline bent. Ook niet wanneer je de kaart gedownload hebt voor offline gebruik.

Bij “mijn plaatsen”, stel je gemakkelijk jouw favoriete adressen in, krijg je een overzicht van door jouw bezochte plaatsen, vind je de kaarten terug die je hebt gedownload EN kun je zelfs een overzicht krijgen van plaatsen die je in de toekomst zult bezoeken. Wanneer je bijvoorbeeld hotel- of vliegtickets hebt geboekt via een emailaccount die verbonden is met Google Maps dan zullen die plaatsen vaak automatisch geplaatst worden.

Er zijn zelfs plattegronden van winkelcentra en luchthavens beschikbaar.

Via mijn tijdlijn kun je per datum zien waar en hoe lang je ergens bent geweest. Dan moet de GPS functie (locatie) van je toestel wel de hele tijd geactiveerd geweest zijn. Dit werkt enkel wanneer je inlogt op google maps via een google account (gmail) die je ook voor jouw telefoon gebruikt.

Persoonlijk vond ik de navigatie voor in de wagen niet de beste. De stemnavigatie is wel aangenaam en zeer duidelijk maar vaak te laat. Leuk is ook dat je de kaart tijdens het rijden op satelliet kunt zetten voor een zeer getrouwe weergave. Alleen liet de GPS mij langs onlogische baantjes rijden om thuis te geraken. De kaart bleef tijdens het rijden ook nogal ruim en draaide die niet altijd even vlot mee. Maar voor een citytrip is deze app PERFECT!

 

      

Start hier met Google Maps

 
 

WAZE

Waze

Waze is een navigatie-app opgericht in Israël en in 2013 overgenomen door Google. Deze app richt zich enkel op de autogebruiker en is een sociaal navigatie-app. Dit wil zeggen dat de kaarten en de navigatiefuncties mede bepaald worden door de miljoenen gebruikers van deze app.

Wazers waarschuwen elkaar voor files, flitspalen, politiecontroles, wegenwerken en hindernissen op de baan . Bij grote hinder kiest de app voor jou een andere route, bepaald door de gegevens van andere bestuurders.  Wie actief deelneemt aan het uitwisselen van gegevens kan hiervoor punten verdienen en in hogere rangen in de Waze community terechtkomen.

Niet alleen actuele verkeersinformatie maar ook waar zich de goedkoopste brandstofprijzen bevinden en waar je kunt parkeren op jouw bestemming wordt gedeeld door andere gebruikers.

Nadeel is wel dat je voor deze real-time informatie de hele route online moet zijn. In het buitenland kan dit omwille van de hoge kosten, geen optie zijn. Je kunt vooraf een route instellen om die offline te gebruiken maar dan ben je tijdens het rijden niet meer op de hoogte van eventuele hindernissen onderweg. Ook is het moeilijk om van de baan af te wijken wanneer je offline bent en er is geen stembegeleiding.

De kaarten zijn mooi en duidelijk. Je kunt tijdens het rijden je toetsenbord niet gebruiken(veilig!) maar het is eenvoudig om via de spraaktechnologie een bestemming op te roepen. Omdat Waze via google werkt, kun je gemakkelijk plaatsen ingeven zonder dat je het adres ervan moet kennen. vb. café de bizon, ikea Gent, aldi Wetteren,…

Waze kun je syncen met je agenda. Je hoeft enkel een adres in te geven bij jouw afspraken en dan geeft Waze op tijd een seintje wanneer het tijd is om te vertrekken. Ook wanneer je op facebook interesse toont in evenementen dan worden deze adressen onmiddellijk gelinkt aan jouw waze account (indien je hetzelfde emailadres gebruikt). Je hoeft geen adres meer op te zoeken.

Net zoals bij facebook en andere sociale media kun je vrienden toevoegen. Je kunt ze op de hoogte houden van jouw locatie, een bestemming doorgeven, een melding zenden wanneer je zal aankomen op de afgesproken plaats, vrienden volgen die op weg zijn naar dezelfde bestemming, etc…

Waze is (vooral online) de beste app voor wie met de wagen snel op zijn bestemming wil geraken. Mijn favoriet voor in de wagen thuis.

Beschikbaar voor iOs en Android en Windows phone 8.  Download het hier

 

TomTomGO Mobile

navigatie appDie goeie ouwe TomTom kennen veel mensen vast en zeker nog als één van de eerste en beste GPS systemen voor in de wagen. Ook zij konden niet achter blijven en hebben nu een navigatie-app.

TomTomGO is offline te gebruiken en ook hier dien je vooraf de kaarten te downloaden. Deze nemen echter vrij veel plaats in beslag.

Het grootste verschil met de andere eerder besproken navigatie-apps is dat je maar 75 km per maand gratis kunt navigeren. Reis je meer, dan heb je de optie om te upgraden voor één jaar (19,99 euro) of drie jaar (44,99 euro). Hier krijg je echter wel een zeer compleet navigatie system voor terug. Ook kun je snel je favoriete bestemmingen selecteren, rijstrookaanwijzingen opvragen of meldingen krijgen van flitspalen.

De kaarten zijn mooi, duidelijk en de afritten worden goed aangegeven. Het is gemakkelijk om te zoeken naar nuttige plaatsen zonder dat je het adres ervan kent.

Beschikbaar voor iOs en Android. Download het hier.

 

SYGIC

Afbeeldingsresultaat voor sygicSygic maakt gebruik van de kaarten Tom Tom. Ook hier moet je vooraf de kaarten dowloaden om offline te kunnen gebruiken.

Bij deze app is er echter geen stembegeleiding, snelheidslimieten of melding van brandstofprijzen beschikbaar. Dan moet je upgraden naar de premium versie en dus betalen.  Zo betaal je 23,99 euro per jaar voor Europa. Al zijn er af en toe acties en verschillende formules beschikbaar. Je krijgt 7 dagen een proefversie van het premium model.

Veruit de leukste premium functie  is de Head Up display. Je plaatst jouw mobiel op het dashboard en de navigatiegegevens worden tijdens het rijden geprojecteerd op de vooruit. Dit is veiliger om ‘s nachts te rijden. Bij een premium versie kun je jouw smartphone ook als dashcam gebruiken.

Wel gratis zijn de flitslocaties tijdens de route. Dan dien je wel de mobiele verbinding van je apparaat aan te laten staan tijdens het rijden.

Verder is er nog een “SOS functie” die je snel kan wijzen naar het dichtsbijzijnde ziekenhuis, politiekantoor, tankstation en apotheek.

Leuk is hier ook de (gratis) functie “fotonavigatie”. Je zoekt een foto genomen met je apparaat en de app zoekt onmiddellijk naar het adres waar deze foto is genomen. Dit werkt wel enkel indien “locatie” tijdens het nemen van de foto geactiveerd was op je mobiel.

Hier is het moeilijker om snel te zoeken naar nuttige plaatsen. Zoek je bijvoorbeeld een specifiek restaurant of hotel. Dan heb je vaak het exacte adres nodig.

 

Beschikbaar voor iOs en Android. Download het hier.

 

 

 
admin • 28 oktober 2016


Previous Post

Next Post

Close