Met de rugzak op reis

GO SOMEWHERE

trektocht

Wat is de basisuitrusting voor een trektocht?

Op meerdaagse trektocht of huttentocht heb je een basisuitrusting en kampeerkledij nodig. Uiteraard wil je tijdens het wandelen geen zware backpack meesleuren maar er zijn toch wat spullen die standaard in jouw rugzak zouden moeten zitten wanneer je een huttentocht gaat maken. We geven jullie een overzicht mee van belangrijke reisitems en ook hoe er op het gewicht kan bespaard worden. Wie ook nog gaat kamperen tijdens het hiken kan  dit lijstje bekijken

 

Een goede rugzak voor een trektocht

Een basisuitrusting om te hiken begint bij een goeie en stevige rugzak. Ga voor een merk en niet de eerste beste goedkope rugzak die je kunt vinden in de supermarkt. Een backpack is tijdens het hiken heel belangrijk en moet als gegoten zitten. Je moet ze ten slotte de hele tijd dragen en alles wat je nodig hebt erin kunnen vervoeren.

Waar moet je op letten?
 • Goeie rugzakken zijn misschien wel wat prijziger maar dan krijg je er ook kwaliteit voor terug en je kunt er jaren deugd van hebben.
 • Zorg ervoor dat er voldoende materiaal in kan naargelang de lengte van de trektocht en dat er handige compartimenten zijn zodat je alles kan verdelen.
 • Check of een regenhoes bijzit (vaak onderaan de rugzak). Een regenhoes kun je ook apart kopen. Koop je een poncho die ook over jouw rugzak moet? Test hem dan uit met je volle rugzak aan.
 • Test een rugzak in de winkel. Vraag aan de verkoper om de rugzak van wat gewicht te voorzien. Vraag naar de juiste wijze om een rugzak aan te spannen.
 • As adventure of kleinere speciaalzaken hebben een mooie collectie van goede trekrugzakken. Geen geld? Zoek dan 2dehands of via facebookgroepen.
 • Voor dagtochten volstaat een kleinere rugzak.

Lees meer: Een trekrugzak kopen om te backpacken. Onze tips

Wandelstokken of poles op trektocht

Heb je wandelstokken nodig tijdens een meerdaagse hike? Tja dat hangt van jezelf af. Ze zien er niet hip uit. We zien dan ook vaak jonge hikers die geen wandelstokken meenemen. Mits op de goede manier gebruikt, heeft het gebruik van stokken wel heel veel voordelen.

Trek je in een gebied waar je kans hebt op puin, sneeuw en ijs? Dan zijn ze onmisbaar. In Nepal hebben we tijdens een trektocht in het Annapurna gebied 4 lawine gebieden doorkruist. Daar lag zoveel ijs, sneeuw dat we niet anders konden dan constant te steunen op onze wandelstokken. We zagen veel jonge wandelaars zonder stokken die heel vaak uitgleden.

 

Voordelen van wandelstokken
 • Bij het bergop wandelen, zullen je armen ook wat kunnen meewerken. Je rug en benen worden zo een beetje ontlast en de conditie gaat langer mee.
 • Bij het bergaf wandelen, vangen de stokken een deel van de schokken op. Je knieën en rug worden minder belast.
 • Met stokken wandel je zelfzeker en veiliger. Zeker langs smalle wandelpaadjes, steile en gladde hellingen, door sneeuw, bij rivierdoorkruisingen en op ongelijke grond.
 • Goede wandelstokken kun naar lengte aanpassen, hebben rubberen of kurken handvaten, een punt van gehard staal en verstelbare polsbanden.

Een EHBO-set op trektocht

Ga NOOIT op trektocht zonder een EHBO-set. Ook tijdens het wandelen en in de bergen is een ongeluk zo gebeurd. Voorzie een set met voldoende basismedicatie en hulpmiddelen.

 

Wat neem je mee in een EHBO-kit?
 • pleisters
 • ontsmettingsalcohol
 • muggenmelk of deet indien nodig en zeker meenemen in de jungle.
 • tekentang
 • pincet
 • verband
 • voltaren of andere gel tegen ontstekingen, spierpijnen.
 • blaarpleisters
 • pijnstillers
 • aspirines
 • carbobel of Imodium
 • eigen medicijnen.

Verwennerij voor voeten of rug kunnen ook meegenomen worden maar maakt de rugzak natuurlijk wat zwaarder.

Download hier een uitgebreide paklijst:  Checklist EHBO set.

 

Toiletgerief op trektocht

We willen ons na het wandelen ook graag opfrissen. Een stuk zeep, shampoo, deodorant, tandenborstel en tandpasta is voor velen dan ook onmisbaar. Denk aan het milieu en kies voor waterafbreekbare producten. Bewaar het stuk zeep in een zeepdoosje en kies een waterafstotende toilettas voor mocht er iets lekken. Laat grote flessen thuis en doseer in kleine reisflesjes. Die kun je verkrijgen in speciaalzaken maar ook in de hema of action.

Vochtige doekjes of desinfecterende handgel kunnen zeker ook van pas komen bij toiletbezoek.

Een microvezel handdoek op trektocht

Microvezel handdoeken zijn reishanddoeken die licht van gewicht zijn, snel drogen en niet veel ruimte innemen. Je vindt ze in alle maten en kleuren. Nadeel is dat sommige sneller beginnen stinken en onaangenaam kunnen aanvoelen tijdens het afdrogen. Zorg dat ze droog zijn voor je ze terug opbergt.

Zaklamp of hoofdlampje

Een lampje zul je ALTIJD nodig hebben. Om ‘s nachts naar het toilet te gaan, om eten te maken als het licht uitvalt, om naar je tent te gaan, om verder te wandelen als het donker wordt, enzovoort. Er zijn zeer veel verschillende modellen op de markt. Petzl is een goed merk.

Een harde hervulbare drinkfles

Een plastiek fles gevuld met water die je in de winkel koopt, gaat vaak gekneld zitten in jouw rugzak. Deze gaan vaak ook snel kapot. Vervelend wanneer je net jouw fles moet bijvullen en er een scheur inzit. Daarom is het aangeraden om je eigen herbruikbare harde of opvouwbare drinkfles me te nemen (ook beter voor het milieu). Je kunt deze op vele plaatsen bijvullen en eventueel een waterzuiveringstablet of druppels bijvoegen mocht je twijfelen aan de kwaliteit van het water.

Wat is een goede drinkfles?
 • Aluminium drinkflessen hebben een coating langs de binnenzijde die ervoor zorgt dat er geen smaakstoffen worden opgenomen en geen geurtjes blijven hangen.
 • Drinkflessen uit LEXAN zijn geurloos, smaakloos en onbreekbaar.
 • SIGG is een goed merk.

Een slaapzak of lakenzak op trektocht

Wie tijdens een meerdaagse wandeltocht gaat slapen in berghutten neemt beter een lakenzak mee. Eigenaars of werknemers van hutten verwachten ook dat de gast een eigen slaapzak of lakenzak bij heeft. Een lakenzak is prima in berghutten. Dit komt omwille van de hygiëne. Veel berghutten die zich ver van de bewoonde wereld bevinden, zijn niet voorzien van dekbedovertrekken omdat het moeilijk en niet ecologisch is de dekens daar elke dag te wassen en te laten te drogen. Daarom is het niet alleen voor hen maar ook voor jezelf hygiënischer om een lakenzak of eigen slaapzak te gebruiken vooraleer je onder de beschikbare dekens kruipt.

Tijdens onze meerdaagse trektocht in Nepal kwamen we bijna geen enkele guesthouse tegen die eigen dekens had. Toen waren we wel verplicht om met onze eigen slaapzak rond te trekken. En het werd er erg koud ‘s nachts. Een warm maar ook lichtgewicht model was noodzakelijk. Hoe kies je nu een geschikte slaapzak voor jouw trektocht?

Lees meer: Een slaapzak op trektocht. Welke moet je kiezen?

Een zwitsers zakmes

Met een zakmes kun je broodjes snijden, boterhammen smeren, kleine reparaties uitvoeren, takken afsnijden, etc. Het komt altijd wel eens van pas. Vergeet niet dat een zakmes niet in de handbagage op het vliegtuig  mag. Steek ze in de ruimbagage.

 

Oordopjes

Vooral voor wie van plan is om in trekkershutten te overnachten, zijn oordopjes een must. Andere reizigers kunnen luid snurken of lawaai maken in de slaapzaal. Denk aan de trekkers die nog vroeger uit de veren zijn dan jij of net later gaan slapen.

Zonnecrème, zonnebril en lipbalsem

Schijnt bedriegt want ook wanneer het koud is kun je snel verbranden. Op grotere hoogte ben je vatbaarder voor de UV stralen van de zon. Maar ook wie langs water of in de sneeuw wandelt, vangt meer zonnestralen op door reflectie. Het is ook moeilijk te voorspellen hoe lang je onafgebroken in de zon zult moeten wandelen. Soms is het moeilijk om schaduwplaatsen te vinden. Niet alleen de huid maar ook jouw ogen en lippen zien hierbij af dus smeren is de boodschap. Ook een zonnebril bied bescherming bij zon en ook sneeuw (reflectie vd zon).

 

Een horloge

Een horloge is belangrijk om zicht te hebben op het uur tijdens het wandelen. Er zijn ondertussen al horloges met snufjes zoals GPS en hoogtemeters. Een smartphone kan natuurlijk ook altijd dienst doen als horloge en wekker maar vergeet de batterij niet op tijd op te laden en neem een powerbank mee.

 

Kompas, kaarten en GPS tijdens een trektocht

Wanneer je van plan bent om van de route af te wijken, of wanneer er een kans is dat je op grote hoogte in sneeuw, dichte mist of veel regen terechtkomt, is dit onmisbaar. Het is toch handig om er goed mee te leren werken. Meer over kompas en kaarten vind je hier.

 

“Tip: Tegenwoordig zijn er al veel handige apps die als GPS kunnen functioneren op je smartphone en die hun werk goed doen. Onze favoriet is backcountry navigator. Deze is betalend maar meer dan waard. Download alle kaarten die je nodig hebt voor je vertrekt en leer er goed mee werken. Een powerbank is zeker aan te raden want de GPS functie op je telefoon verbruikt veel batterij. Neem ook een waterdicht zakje mee.”

 

Een reisverzekering en hun telefoonnummers

Vertrek nooit zonder aangesloten te zijn bij een reisverzekeraar. Hou altijd het nummer van de alarmcentrale van je reisverzekeraar en familie goed bij. Je weet maar nooit. Meer informatie over reisverzekeringen vind je hier.

 

Eten tijdens een trektocht

In sommige berghutten krijg je voor de prijs van jouw bed ook een avondmaal en ontbijt aangeboden of kun je een lunchpakket aankopen. Maar dit is zeker niet altijd en overal het geval. Een keuken is ook vaak voorzien. Wandel je langs veel dorpjes? Vul dan op tijd een voorraad aan of ga daar iets eten op restaurant. Informeer dus goed voor hoeveel dagen of maaltijden je zelf iets moet voorzien.

Snacks die energie geven zoals muesli bars of gedroogde repen, noten, soldatenkoeken, enzovoort zijn altijd goed om bij te hebben.

 

Voorzie ademende kledij en wandelschoenen

Het spreekt voor zich dat je niet in een jeansbroek moet gaan hiken. Je kiest beter voor ademende, lichte, isolerende en sneldrogende kampeerkledij. Wie kiest voor sportkledij of kledij uit polyester en wol kan langer wandelen in hetzelfde setje. Katoen gaat namelijk veel sneller stinken wanneer je erin zweet. Zo hoef je minder kledij mee te sleuren in jouw backpack.

Leer meer over het drie lagen systeem.

Dit hoofdstuk wordt hier apart besproken

Een uitgebreide inpaklijst voor trektochten kun je hier bekijken.

 

Vond je dit artikel nuttig? Like ons op facebook en blijf zo op de hoogte van alle nieuwtjes en tips over backpacken.

admin • 10 juli 2017


Previous Post

Next Post

Close