Met de rugzak op reis

GO SOMEWHERE

basisuitrusting trektocht

Wat is de basisuitrusting voor een trektocht?

Facebookpinterest

Wie op trektocht vertrekt, wil natuurlijk niet teveel gewicht meesleuren. Toch heb je een basisuitrusting nodig. We geven jullie een overzicht over wat er zich standaard in je trekrugzak zou moeten bevinden en hoe je op gewicht kunt besparen. Een uitgebreide inpaklijst voor trektochten kun je hier bekijken.

 

Welke rugzak voor mijn trektocht?

Hiking-backpack

 

 

 

 

Een basisuitrusting begint bij een goeie en stevige rugzak. Ga voor een merk en niet de eerste beste goedkope rugzak die je kunt vinden in de supermarkt. Die rugzak is gewoon veel te belangrijk en moet als gegoten zitten. Je moet ze ten slotte de hele tijd dragen en alles wat je nodig hebt erin kunnen vervoeren.

 

Waar moet je op letten?
 • Goeie rugzakken zijn misschien wel wat prijziger maar dan krijg je er ook kwaliteit voor terug en je kunt er jaren deugd van hebben.
 • Zorg ervoor dat er voldoende gerief in kan naargelang de lengte van je trektocht en dat er handige compartimenten zijn zodat je alles wat kan verdelen en er ook snel weer aan kan.
 • Kijk of een regenhoes bijzit (vaak onderaan de rugzak). Je kunt die regenhoes ook apart kopen. Koop je een poncho die ook over je rugzak moet? Test hem dan uit met je volle rugzak aan.
 • Test je rugzak in de winkel. Je kunt vragen aan de verkoper om de rugzak van gewicht te voorzien. Vraag naar de juiste wijze om ze aan te spannen.
 • As adventure of kleinere speciaalzaken hebben een mooie collectie van goede trekrugzakken. Geen geld? Zoek dan 2dehands of via facebookgroepen.
 • Voor dagtochten volstaat een kleinere rugzak.

 

Hoe maak ik mijn rugzak op?
 • Maak je rugzak op een goede manier en verdeel het gewicht. Steek niet alle zware spullen bovenaan of alleen onderaan maar meer aan de kant van je rug.
 • Verdeel het gerief dat je het meest nodig hebt in de compartimenten van je rugzak die het makkelijkst bereikbaar zijn.
 • Verdeel je kledij in aparte plastiek zakjes of packing cubes. Broeken samen, t- shirts samen, ondergoed samen, etc. Doordat je het nog eens in een zakje steekt is het nog eens extra beschermd tegen de regen.
 • Zorg er ook voor dat je slaap- of lakenzak droog blijft en dat je toiletgerief niet uitloopt. Neem een extra zak mee voor de vuile en natte was.
 • Indien het droog weer is kan een slaapzak of matje met de riemen van jouw rugzak aan de buitenkant bevestigd worden.

 

Wandelstokken of poles op trektocht

IMG_4858

 

 

 

 

Veel jonge trekkers denken dat ze geen wandelstokken nodig hebben. Je ziet ze het meeste bij oudere wandelaars en daardoor lijken ze dus ook niet erg hip. Mits op de goede manier gebruikt heeft het gebruik van stokken heel veel voordelen. Ze zijn ook best licht, je kunt ze kleiner maken en ze nemen niet veel ruimte in beslag want je hangt ze eenvoudig op aan jouw backpack.

 

Enkele voordelen
 • Bij het bergop wandelen, zullen je armen ook wat kunnen meewerken. Je rug en benen worden zo een beetje ontlast en de conditie gaat langer mee.
 • Bij het bergaf wandelen, vangen de stokken een deel van de schokken op. Je knieën en rug worden minder belast.
 • Met stokken wandel je zelfzeker en veiliger. Zeker langs smalle wandelpadjes, steile en gladde hellingen, door sneeuw, bij rivierdoorkruisingen en op ongelijke grond.
 • Goede wandelstokken kun naar lengte aanpassen, hebben rubberen of kurken handvaten, een punt van gehard staal en verstelbare polsbanden.

 

!!Tip!!: Trek je in een gebied waar je kans hebt op puin, sneeuw en ijs? Dan zijn ze onmisbaar. In Nepal hebben we tijdens een trektocht in het Annapurna gebied 4 lawine gebieden doorkruist. Daar lag zoveel ijs, sneeuw dat we niet anders konden dan constant te steunen op onze stokken. We zagen veel jonge wandelaars zonder stokken die constant uitgleden.”

 

Wat moet er in een EHBO set op trektocht?

ehbo set backpacken

 

 

 

 

Ga NOOIT op trektocht zonder een EHBO set. Er kan je altijd iets overkomen tijdens het wandelen. Al is het maar een schaafwonde. Voorzie je set met voldoende basismedicatie en hulpmiddelen.

 

Wat kan daar allemaal inzitten?

 • pleisters
 • ontsmettingsalcohol
 • muggenmelk of deet indien nodig en zeker meenemen in de jungle.
 • tekentang
 • pincet
 • verband
 • voltaren of andere gel tegen ontstekingen, spierpijnen.
 • blaarpleisters
 • pijnstillers
 • aspirines
 • carbobel of Imodium
 •  eigen medicijnen.

Je kunt eventueel ook nog allerlei verwennerij voor je voeten en rug meenemen maar dat ligt eraan of je veel wil meesleuren of niet.

Download hier een uitgebreide Checklist EHBO set.
 

Toiletgerief op trektocht

Candy-Color-Bathroom-Dish-Plate-Case-Home-Shower-font-b-Travel-b-font-Hiking-Holder-font

 

 

 

 

Zoals stuk zeep, shampoo, deodorant, tandenborstel en tandpasta. Liefst waterafbreekbaar. Denk aan het milieu. Vergeet geen doosje voor je stuk zeep en een waterafstotende toilettas voor mocht er iets lekken. Probeer geen grote flessen mee te nemen maar doseer in kleine reisflesjes. Die kun je verkrijgen in speciaalzaken maar ook in de hema of action.

Vochtige doekjes of desinfecterende handgel kunnen zeker ook van pas komen bij toiletbezoek.

 

Welke handdoek op trektocht?

2612a50003_5151_01_nl

 

 

 

 

Je kunt van die speciale reishanddoeken kopen die licht van gewicht zijn, snel drogen en niet veel ruimte innemen. Je vindt ze in alle maten en kleuren. Nadeel is dat sommige sneller stinken en onaangenamer kunnen aanvoelen. Zorg dat ze droog zijn voor je ze terug opbergt.

 

Zaklamp of hoofdlampje

petzl-pixa-3

 

 

 

 

Dit zul je ALTIJD nodig hebben. Om ‘s nachts naar het toilet te gaan, om eten te maken als het licht uitvalt, om naar je tent te gaan, om verder te wandelen als het donker wordt, enzovoort. Er zijn zeer veel verschillende modellen op de markt. Petzl is een goed merk.

 

Kies voor een harde drinkfles op trektocht

traveller_1

 

 

 

 

Een plastieken waterfles die in je rugzak gekneld zit gaat na een tijdje altijd kapot en dat is vervelend wanneer je niet onmiddellijk een nieuwe fles kunt kopen en dan zonder water dreigt te komen te zitten. Daarom is het aangeraden om je eigen harde drinkfles me te nemen. Je kunt deze op vele plaatsen bijvullen en eventueel een waterzuiveringstablet of druppels bijvoegen mocht je twijfelen aan de kwaliteit van het water.

 

Waar moet je op letten?
 • Aluminium drinkflessen hebben een coating langs de binnenzijde die ervoor zorgt dat er geen smaakstoffen worden opgenomen en geen geurtjes blijven hangen.
 • Drinkflessen uit LEXAN zijn geurloos, smaakloos en onbreekbaar.
 • SIGG is een goed merk.

 

Welke slaapzak of lakenzak op trektocht?

imagesIH1OPV4R

 

 

 

 

 

In sommige hutten verwachten ze dat je in een eigen lakenzak of slaapzak kruipt voor je onder hun donsdekens gaat liggen. Dit omwille van de hygiëne. Veel berghutten die zich ver van de bewoonde wereld bevinden zijn niet voorzien van dekens omdat het moeilijk is die dekens daar elke dag te wassen en al zeker om ze laten te drogen. Vandaar dus.

Waar moet je op letten?

Je zult wel al hebben gemerkt dat er veel verschillende modellen zijn en dat alle slaapzakken een melding hebben van comfort- en limiettemperatuur.

 • De “comforttemperatuur” is de laagste temperatuur waarbij een gebruiker in liggende houding in het algemeen in thermisch evenwicht is en het dus niet te koud of niet te warm heeft.
 • Limiettemperatuur is de grenstemperatuur waarbij de gebruiker  in een houding met opgetrokken benen in het algemeen in thermisch evenwicht is en het dus niet te koud of niet te warm heeft.
 • Je hebt slaapzakken met dons en synthetische vulling. Die van dons zijn over het algemeen warmer, lichter en compacter maar ook duurder.
 • Een lakenzak heb je uit katoen of uit zijde. Beiden bieden extra bescherming en een beetje meer warmte onder je slaapzak of deken. Zijde is warmer ,duurder en ademt beter.

 

Een zwitsers zakmes komt altijd van pas

73469-004-A2552B58

 

 

 

 

Omdat je met dat mes je broodjes kunt snijden, smeren en er eventueel kleine reparaties mee kan uitvoeren, takken afnijden, etc. Het komt altijd wel eens van pas. Vergeet niet dat je het zakmes niet in je handbagage op het vliegtuig mag meenemen. Steek ze in je grote rugzak.

 

Oordopjes zijn een must

onmisbare reisitems tijdens backpacken

 

 

 

 

Vooral voor wie van plan is om in trekkershutten te overnachten. Andere reizigers kunnen luid snurken of lawaai maken in de slaapzaal. Denk aan de trekkers die nog vroeger uit de veren zijn dan jij of net later gaan slapen.
 

Vergeet geen zonnecrème, zonnebril en lippenbalsem

sunscreen jpg

 

 

 

 

Het mag dan soms nog zo koud zijn, in de bergen verbrand je snel. Ook wanneer  je langs water wandelt, vang je meer zonnestralen op. soms moet je lange tijd in de zon wandelen en vind je geen schaduw. Niet alleen je huid maar ook je ogen en lippen zien hierbij af dus smeren is de boodschap en draag een zonnebril. Zeker in gebieden met sneeuw want die weerkaatst de zon zo hard dat je er verblind door kan worden.

 

Een horloge is onmisbaar

electronics_watch-450x450

 

 

 

 

Heel belangrijk om je wekker te kunnen zetten en zicht op het uur te hebben tijdens het wandelen. Er zijn ondertussen al horloges met snufjes zoals GPS en hoogtemeters. Een smartphone kan natuurlijk ook altijd dienst doen als horloge en wekker maar vergeet de batterij niet op tijd op te laden en neem een powerbank mee.

 

Een verrekijker kan leuk zijn

48919Deverrekijker

 

 

 

Heb je een fototoestel met télélens, dan kun je dit ook als verrekijker gebruiken. Heb je dit niet? Dan is een verrekijker wel leuk om bij te hebben. Wij nemen dit meestal niet mee om gewicht te besparen maar hebben daar later altijd spijt van. Zeker als je naar een gebied gaat met veel dieren en vogels.

 

Kompas, kaarten en GPS tijdens een trektocht

kompas

 

 

 

 

Wanneer je van plan bent om van de route af te wijken, of wanneer er een kans is dat je op grote hoogte in sneeuw, dichte mist of veel regen terechtkomt, is dit onmisbaar. Het is toch handig om er goed mee te leren werken. Meer over kompas en kaarten vind je hier.

 

Tip: Tegenwoordig zijn er al veel handige apps die als GPS kunnen functioneren op je smartphone en die hun werk goed doen. Onze favoriet is backcountry navigator. Deze is betalend maar meer dan waard. Download alle kaarten die je nodig hebt voor je vertrekt en leer er goed mee werken. Een powerbank is zeker aan te raden want de GPS functie op je telefoon verbruikt veel batterij. Neem ook een waterdicht zakje mee.”

 

Een reisverzekering en hun telefoonnummers

reisverzekering

 

 

 

Vertrek nooit zonder aangesloten te zijn bij een reisverzekeraar. Hou altijd het nummer van de alarmcentrale van je reisverzekeraar en familie goed bij. Je weet maar nooit. Meer informatie over reisverzekeringen vind je hier.

 

Voedsel tijdens een trektocht

basisuitrusting hiken

 

 

 

 

In sommige berghutten krijg je voor de prijs van jouw bed ook een avondmaal en ontbijt aangeboden of kun je een lunchpakket aankopen. Maar dit is zeker niet altijd en overal het geval. Een keuken is ook vaak voorzien. Wandel je langs veel dorpjes? Dan kun je op tijd een voorraad inslaan of daar iets gaan eten. Informeer dus goed voor hoeveel dagen of maaltijden je zelf iets moet voorzien.

Snacks die energie geven zoals muesli bars of gedroogde repen, noten, soldatenkoeken, enzovoort zijn altijd goed om bij te hebben.

 

Voorzie goede kledij en trekschoenen

Het spreekt voor zich dat je niet in een jeansbroek moet gaan hiken. Je kiest beter voor ademende, lichte, isolerende en sneldrogende kledij. Dit hoofdstuk wordt hier apart besproken

 

Vond je dit artikel nuttig? Like ons op facebook en blijf zo op de hoogte van alle nieuwtjes en tips over backpacken.
Facebookpinterest

admin • 10 juli 2017


Previous Post

Next Post

Left Menu Icon
Menu
Right Menu Icon
Close