Met de rugzak op reis

GO SOMEWHERE

basis kamperen

Welke basis heb je nodig om te gaan kamperen?

Kamperen is de mooiste zomersport. Het brengt ons dichter bij de natuur en vult ons hart met avontuur. Maar wat heb je nodig om van een geslaagde kampeervakantie te kunnen genieten? Welke basis heb je nodig tijdens het kamperen? Ook wie een meerdaagse wandeltocht organiseert en niet in hutten wil slapen, heeft goed kampeermateriaal nodig. Denk maar aan een lichtgewicht slaapzak, een stevige tent, kookgerief,… We overlopen de belangrijkste kampeeritems. Een inpaklijst om te printen en kruisjes bij te zetten kun je hier downloaden. Inpaklijst kampeermateriaal 

 

Welke slaapzak om te kamperen?

Slaapzakken zijn er in veel maten en kleuren en kun je kiezen naargelang de omstandigheden waarin je zult slapen of reizen. Wie van plan is om in koude gebieden te kamperen heeft uiteraard nood aan een warmere slaapzak om comfortabel te kunnen slapen. Mummiemodellen en slaapzakken met donsvulling zijn beter bestand om de warmte in een slaapzak te houden. Onthoudt dat het in warme gebieden ‘s nachts ook flink kan afkoelen en dat het kouder wordt naargelang je in hoogte stijgt. Sommige berghutten zijn ook niet voorzien van verwarming in de slaapruimtes.

Wie een meerdaagse hiking gaat ondernemen en veel moet meedragen, wil misschien ook liever een lichtgewicht slaapzak in plaats van een lomp en zwaar model. Een slaapzak met donsvulling is lichter om te dragen, compacter en meestal ook warmer. Maar wordt deze slaapzak nat dan droogt ze wel veel trager en neemt het gewicht sterk toe.

De vermelde limiettemperatuur heeft geen persoonlijke indicatie over de temperatuur die jou nog lekker warm houdt in de slaapzak. Dat is voor iedereen anders en zeker voor mannen en vrouwen verschillend. Ook de tent en het soort matje waar je op slaapt kan hier een rol in spelen. Het gaat om gemiddelden. Vraag meer info wanneer je een slaapzak koopt. Geef uitleg welke reis je wil ondernemen en hoe je thuis slaapt. Wie veel woelt en plaats nodig heeft, kan zich niet comfortabel voelen in een mummieslaapzak.

Lees meer: Een slaapzak op trektocht. Welke slaapzak heb je nodig?

 


Slaap je buiten en wil je beschermd zijn tegen kou, regen en wind? Investeer in een bivakzak

Een lakenzak onder de slaapzak

Wat wij altijd meenemen is een lakenzak of liner. Dit is een lichtgewicht slaapzak of zomerslaapzak. Een liner geeft extra warmte in jouw slaapzak en zorgt er voor dat de slaapzak langer meegaat omdat de binnenkant beter beschermd wordt tegen vuil, zweet en zouten.

Een lakenzak is vaak verplicht in berghutten omwille van de hygiëne van de beschikbare matrassen en dekens. Het is voor de meeste hutten zeer moeilijk om op grote hoogte elke dag opnieuw de dekens te wassen en drogen.

Ook in hostels kun je gebruik maken van een liner wanneer je twijfelt aan de hygiëne van het bed. Een lakenzak is ook een must om mee te nemen wanneer je naar derde wereldlanden reist om je gevoel van hygiëne te vergroten. In warme landen zijn liners uitstekend te gebruiken als slaapzak. Kies in warme vochtige gebieden voor een lakenzak die snel droogt.

Lakenzakken bestaan uit katoen, zijde, fleece of andere synthetische stoffen. Wij verkiezen zijde omdat zijde zeer licht en ademend is. Fleece is dan weer goed voor dat tikkeltje extra warmte in koude gebieden.

Een kussensloop meenemen is ook een aanrader.

 

Een slaapmatje

Zelfopblaasbaar matje

Een zelfopblaasbaar matje blaast zichzelf op met lucht wanneer je het ventiel opendraait. Afhankelijk van jouw behoefte aan een zachte ondergrond of extra isolatie, kies je de gewenste dikte. Ze bestaan in verschillende lengtes, diktes, kleuren en materialen.  Neem iets mee om te repareren want net zoals bij een opblaasbaar matje zijn zelfopblaasbare matjes gevoelig voor scherpe ondergronden.

Oprolbaar schuimrubber matje

Schuimrubberen matjes kun je zeer goedkoop aanschaffen. Ook hier bestaan de matjes in verschillende lengtes, diktes en kleuren. Ze wegen niet veel en zijn niet vatbaar voor gaatjes door scherpe ondergronden of voorwerpen. Helaas nemen deze matjes wel heel veel plaats in en isoleren ze vaak minder goed. Het slaapt ook harder dan de ander matjes. Je hangt ze meestal aan de buitenzijde van jouw backpack en ze zijn daarom minder geschikt om mee te nemen tijdens een meerdaagse trektocht.

Luchtmatras

Deze matras is veruit de meest comfortabele matras om op te slapen maar is zwaar, isoleert niet goed en is heel vatbaar voor gaatjes. Voor kampeervakanties met kinderen in niet al te koude gebieden, zijn dit wel goeie matrassen hoor. Maar een reparatieset en kennis om te repareren is wel noodzakelijk.

Er bestaan stevige, lichtgewicht luchtmatrassen die beter isoleren zodat hikers ook van een zachte nachtrust kunnen genieten.

 

Een geschikte tent om te kamperen

Van plan om te kamperen tijdens een meerdaagse wandeltocht? Een tent neemt enorm veel plaats in en kan je rug erg belasten dus kies voor een lichte maar natuurlijk ook stevige en waterdichte tent. Kies een tent naargelang het seizoen of de weersomstandigheden waar je zult in terechtkomen.

Heb je een nieuwe tent gekocht? Test hem thuis eerst eens uit. Controleer een oude tent dan weer op schimmelvlekken, gaatjes en volledigheid.

In veel toeristische steden die als uitvalsbasis dienen om te hiken, kun je ook tenten huren. Als je van plan bent een auto te huren dan kun je gemakkelijk de tent kwijt in de koffer of op de achterbank.

Tent mee op het vliegtuig? Let op met tenten die je moet opgooien. Onthoudt dat ronde seconds quechua tenten andere afmetingen hebben en deze als afwijkende bagage (odd size) ingechecked moet worden. Deze bagage haal je meestal ergens anders weer op in plaats van aan de bagageband. Matjes of grotere tenten kun je ook in een flightbag vervoerd worden. Informeer goed, zoek hier meer informatie over op of bel naar de luchtvaartmaatschappij indien je een tent wil meenemen.

Info over tenten vind je hier http://www.kieskeurig.nl/tent/informatie


Koken en wassen tijdens het kamperen

Eten maken op een gasvuurtje

Wie tijdens het kamperen zijn eigen potje wil koken, zal hiervoor ook een aantal basisspullen nodig hebben. Zoals een gasvuurtje (de piëzo), een aansteker of lucifers, navulflessen met gas (let op het juiste model voor jouw brander), potten, pannen ,bord of gamel, bestek, een beker, een hoofdlampje, een zwitsers zakmes, spons, afwasmiddel, keukenhanddoeken,… Neem zeker niks uit glas mee en probeer ook te doseren anders neem je teveel mee.

Een opklapbaar stoeltje kan het comfort enorm verhogen tijdens het koken of eten.

Sommige kampeerspullen kun je van thuis uit meenemen maar ter plaatse is er altijd wel kampeergerief te vinden. In alle westerse landen vind je adventure stores en supermarkten waar je jouw voorraad kan aanvullen. Veel campings hebben ook een winkeltje waar je eten of basis spullen kan aanschaffen. In Amerika vind je in de Wallmart alles wat je nodig hebt om te kamperen. Ja zelfs tenten.

Navulflessen voor een gasvuur koop je in een tankstation, supermarkt of in de shop op de camping. Vervoer nooit een gasvuur in jouw bagage tijdens het vliegen. Ook niet in jouw ruimbagage. Enkel het kooktoestel of de piëzo zelf mag je meenemen.

2 vuurtjes zijn toch een must. Als je op één pan het vlees bakt dan kun je op een ander vuurtje de aardappelen koken. Tenzij je een kei bent in het klaarmaken van éénpans gerechten 😉 Maar ook bij een defect heb je snel een ander vuurtje bij de hand.

Er zijn ook heel wat berghutten of campings waar er een gemeenschappelijke keuken is waar je jouw potje mag koken.

 

Wassen van kledij en kookgerief

Neem ook een stuk zeep of tube wipe-it en touw en wasknijpers mee om de was of natte kleren op te hangen.

In koude en/of vochtige gebieden gaat het uiteraard een pak moeilijker zijn om gewassen kledij op tijd droog te krijgen. Hangt niet teveel vochtige was op in de tent maar hang ze in de openbare toiletten of douches indien beschikbaar.

Een sponsje, lichtgewicht handdoekje en een beetje afwasmiddel of universele zeep zijn handig om tijdens het kamperen jouw kookgerief te kuisen.

Vond je dit artikel nuttig? Like ons op facebook en mis zo geen enkel nieuwtje of tips om zelfstandig te reizen.

admin • 30 november 2015


Previous Post

Next Post

Close