Met de rugzak op reis

GO SOMEWHERE

reisdocumenten

Andere reisdocumenten die je nodig hebt op reis

Naast een reispaspoort en visum zijn er nog een aantal belangrijke reisdocumenten die je zou kunnen nodig hebben op reis. Denk maar aan een internationaal rijbewijs indien je een wagen wil huren. Belangrijk zijn ook de gegevens van jouw reisverzekering want je weet nooit wat er kan gebeuren. We overlopen even kort alle andere reisdocumenten.
 

Internationaal rijbewijs

Ga je met de auto of ben je van plan een wagen te huren op reis? Controleer dan of je een internationaal rijbewijs nodig hebt en vraag die op tijd aan bij de politie van jouw streek.

Lees meer : Verzekeringen, verkeersregels en rijbewijs bij het huren van een wagen

 

Solvabiliteitsbewijs

Dit is een bankwaarborg. Een bewijs dat je over voldoende middelen beschikt om in het land te overleven. Deze kun je (in het engels) bij jouw bank aanvragen. Soms (maar zelden) heb je dit bewijs nodig om een visum te verkrijgen of een land binnen te mogen.
 

Kopies van alle reisdocumenten

Neem een kopie van je bankkaarten, paspoort, visums, vluchtgegevens, accommodatie, verzekering en hou alles bij in een smal plastiek mapje. Geef ook een kopie aan familie of vrienden. Je kunt ook alles inscannen en naar jouw eigen email-adres doorsturen, in een digitale kluis steken of op USB stick plaatsen. Of neem een foto van alles en zet deze op een cloud. Met een smartphone is dit zo gefikst. Let wel goed op met het nemen van foto’s van jouw bankkaarten op jouw telefoon. Indien die gestolen wordt, hebben ze vaak gevoelige gegevens om aan jouw centen te geraken.

 

Gele inentingsboekje

Neem ook het gele inentingsboekje mee. Dit is verplicht wanneer je naar landen reist waar je moet kunnen aantonen dat je ingeënt bent tegen gele koorts. Een ander medisch boekje kan ook van pas komen.

Lees meer : welke vaccinaties heb je nodig op reis?

 

Een bloedgroepkaart

Dit kaartje kan jouw leven redden. Hulpverleners kunnen zo snel kunnen vinden welk bloed er toegediend mag worden. Een bloedgroepkaart kun je eenvoudig aanvragen bij jouw huisarts. Weet je niet welk bloedtype je hebt? Dan kunnen ze dit eenvoudig opzoeken via een bloedafname.

 

Cardstopnummer

Een kaartje met het nummer van cardstop en/of gegevens van jouw bank, indien er bankkaarten verdwenen of gestolen zijn.

Lees meer: Wat doen bij diefstal of verlies op reis?
Schriftelijke toestemming van de ouders

Wie jonger is dan 18  moet een schriftelijke toestemming van de ouders kunnen voorleggen wanneer hij of zij in het buitenland is. Je kunt op de dienst bevolking in jouw stadhuis een formulier aanvragen die je ouders kunnen invullen. Indien ze dit niet hebben kunnen de ouders ook zelf een document opstellen en dan ondertekenen. Beide documenten moeten door de gemeente gelegaliseerd worden. Daarna moet het ook door de dienst Buitenlandse Zaken gelegaliseerd worden door middel van een apostille.

Verzekeringsdocumenten

Onverzekerd op reis gaan is het domste wat je kunt doen. Een ongeluk is zo gebeurd. Ook in het buitenland. Helaas staan weinig mensen er bij stil hoe hoog de kosten bij een ziekenhuisbezoek in het buitenland kunnen oplopen.

De mutualiteit dekt niet alle werelddelen. Een zoekactie, reddingsactie of ziekenhuisbezoek in bijvoorbeeld the USA zou je financieel wel eens lang kunnen achtervolgen.

Dit mag nooit ontbreken in jouw portefeuille: een kaartje met alarmnummer en polisnummer van de mutualiteit of van een reisverzekering. Zo zijn alle gegevens steeds binnen handbereik in geval van nood.

 

Lees meer: Waarom een reisverzekering ontzettend belangrijk is

 

 

Vond je dit artikel nuttig? Vind ons leuk op facebook en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwtjes en tips om zelfstandig te reizen.

admin • 14 januari 2016


Previous Post

Next Post

Close