Met de rugzak op reis

GO SOMEWHERE

wandelschoenen

Wandelschoenen. Alles wat je hierover moet weten.

Het spreekt voor zich dat een goede wandeloutfit voorzien is van stevige wandelschoenen. Goede wandel- of trekschoenen zijn super belangrijk. Zelfs wie voorzien is van goeie kledij en bagage zal met slechte schoenen niet ver geraken. Bespaar hier niet op en kies voor een goed en stevig paar. Wandelschoenen zijn vaak ook moeilijker te vinden op reis dus koop deze het liefst reeds thuis.
 

Hoe kies ik een gepaste wandelschoen?

  • Koop een halve of 1 maat groter. Wanneer je naar beneden wandelt, stoten de tenen tegen de neus van je schoen. Wanneer je een maat groter koopt geef je jouw tenen wat meer ruimte. Ook wanneer je voeten opzwellen, zullen de tenen minder knellen.
  • Voor stevige lange bergtrektochten met erg oneffen ondergronden raden we hoge trekschoenen aan die je hielen beschermen. Leer is aangeraden omdat leer zich rond de hiel aanpast.
  • Kies zeker voor passend, warm en waterdicht schoeisel met goede grip als je van plan bent door alpengebieden met sneeuw en/of ijs te wandelen. Check de onderkant van jouw oude trekschoenen. Het profiel onderaan slijt van verloop van tijd af en de grip kan dan fel verminderen. Vermijd hikings in alpinegebieden met wandelschoenen met een afgesleten onderkant. Of koop een paar crampons, stijgijzers of anti slipzolen die je over je oude schoenen kunt vastmaken indien nodig.
  • Vraag advies aan de verkoper en pas zoveel als nodig.
  • Zorg voor stevige (warme) trekkousen om de voeten nog meer tegen blaarvorming te beschermen. Dit kun je tegen redelijke prijs in de Decathlon ook kopen.
Ga niet hiken met nieuwe wandelschoenen

Heb je net een nieuw paar wandelschoenen gekocht? Loop een nieuw paar wandelschoenen steeds goed in. Ik spreek uit ervaring dat het verschrikkelijk lastig is om na de 1ste dag van een 8 daagse al te moeten afzien doordat de schoenen nog niet ingelopen zijn. Krijg je al snel pijn aan jouw voeten van de nieuwe schoenen? Laat de wondjes eerst genezen en draag ze dan nog eens. Nieuwe schoenen hebben vaak tijd nodig om ingelopen te worden. Je kan de binnenkant ook insmeren met vaseline of een andere vette crème.

Goede wandelschoenen zijn stevig, ademend en liefst ook waterdicht. Met natte voeten wandelen is vreselijk en de binnenkant van je schoenen droogt erg traag. Goedkope niet ademende schoenen kunnen snel heel erg stinken als je er in zweet. Het is belangrijk om dan de zolen voldoende te reinigen en te laten luchten.

 

Reinig en impregneer wandelschoenen regelmatig

Als uw schoenen nat en vies zijn geworden, laat u u ze in een goed geventileerde ruimte drogen, maar niet dicht bij een warmtebron. Het leer kan door de warmte uitdrogen of breken. Beter is gewoon laten luchten en vergeet de zolen er niet uit te halen.

Wanneer het snel moet gaan kunt u de schoenen volproppen met keukenrol of goed absorberend papier. Geen papier met inkt op zoals kranten of magazines.

Na vaak nat worden en drogen van leren schoenen wordt het leer stug en breekbaar. Dan behoudt hij zijn water- en vuilafstotende eigenschappen niet meer.
Regelmatig impregneren voorkomt de opname van water en vuil. Ook de ademende eigenschappen van het leer blijven behouden. Borstel eerst al het vuil eraf. Spoel de schoenen met lauwwarm water en laat eerst goed drogen voor u impregneerd. De schoen moet licht vohtig zijn. De wandelschoen is dan weer rondom beschermd. Impregneer best nog de schoenen voor een nieuwe wandeltocht.

Voed de schoenen regelmatig met een crème of wax.
Wanneer het leer niet wordt gevoed, krijgt het leer al snel droogte-scheurtjes en slijt dan ontzettend snel.

 

Hiking sandalen

Sommige trektochten zijn makkelijk begaanbaar genoeg om met sandalen te doen. Dan gaat het hier meer over dagtochten of trektochten die over het strand of vlakke gebieden gaan. Koop dan stevige sandalen van bijvoorbeeld TEVA.

Moet je een paar rivieren doorkruisen? Zorg dan voor sandalen of waterschoenen zodat de voetzolen beschermd zijn tijdens een rivercrossing. Je kunt je voeten ernstig bezeren aan stenen of andere voorwerpen in het water. De schoentjes zorgen ook voor meer grip zodat je sneller vooruit geraakt in het water.

Neem ander licht en makkelijk schoeisel mee voor in de hutten. Zo geef je jouw voeten wat rust na een vermoeiende tocht.

 

Lees meer: Uit wat bestaat een goede hiking outfit?

 

Vond je dit artikel nuttig? Like ons op facebook en blijf zo op de hoogte van alle tips en nieuwtjes rond backpacken.

admin • 20 november 2019


Previous Post

Next Post

Close